Абразия на зъбите

Абразия на зъбите

Абразията на зъбите е патологично състояние, което е свързано със загуба на емайла и дентина на зъба.

Причина за абразията на зъбите са механични фактори на въздействие върху зъбите – например, грубото четкане на зъбите, с твърди четки и абразивни пасти, е честа причина за абразия. Абразията на зъбите е проблем на хората, които се грижат твърде много за своите зъби – които смятат, че трябва да полагат повече усилия, за да постигнат по-добра хигиена.

Разрушението на зъбните тъкани под действие на химични вещества се нарича ерозия. Изтриването на дъвкателните повърхности под действие на срещуположните зъби се нарича атриция.

Симптоми

Абразията се характеризира с V-образни дефекти в шиечната област на зъба, в близост до венеца. Абразивните дефекти, които се образуват в резултат от използване на клечки за зъби, засягат междузъбните пространства. Абразията може да засяга само емайла или емайла и дентина.

Абразивните дефекти са с повишена чувствителност към сладко, топло и студено. Чувствителността е повишена при засягане на дентина, в който е разположена пулпата и зъбния нерв.

Абразията на зъбите нарушава естетиката. Освен разрушението на твърдите зъбни тъкани, настъпва и отдръпване на венеца и оголване на корена на зъба.

Диагноза

Диагнозата се поставя въз основа на клиничния вид и на повишената чувствителност към сладки храни и температурни стимули.

Терапия

На първо място е необходимо отстраняване на причината за зъбната ерозия. Отстраняването на причината обикновено преустановява процеса. Необходимо е обаче допълнително лечение за възстановяване на изгубените зъбни тъкани и отстраняване на симптомите.

Ако дефектът е малък и зъбът не е чувствителен, лечение не се налага.

При наличие на чувствителност вашият стоматолог може да ви назначи локално флуоризиране на зъбните тъкани с флуорен гел или разтвор.

Възстановяването на структурния дефект на зъба става с обтурация (пломба) от фотополимер или глас-йономерен цимент.

Кога да потърсим стоматолог

Потърсете вашия стоматолог, ако забележите изтриване или разрушение на зъба или имате повишена чувствителност към топло, студено или сладко. Колкото по-бързо спрете процеса, толкова по-малко ще е разрушението.

Прогноза

Прогнозата за зъба е отлична, ако абразията се лекува в ранен стадий и причината за нея се отстрани. При по-напреднали стадии може да се засегне и зъбната пулпа, което усложнява лечението.

Профилактика

  • Използвайте четки с умерена твърдост и четкайте внимателно зъбите си. Използвайте внимателно други средства за почистване на зъбите – клечки за зъби, конци за зъби.
  • Много електрически четки за зъби (Philips Sonicare, Oral-B) имат светлинен индикатор, който светва при повишено налягане на четката върху зъба. Тези четки улесняват правилното четкане.
  • Използвайте пасти за зъби с по-ниска абразивност. Избелващите пасти за зъби по правило са по-абразивни.
  • Използвайте пасти за зъби с флуорид. Съществуват специални пасти за зъби с флуорид, които се използват без изплакване и осигуряват продължителна минерализация на зъбите и укрепване на емайла – поръчайте от вашия стоматолог

 

Д-р Мая Живкова За повече информация се свържете с д-р Мая Живкова
чрез формата за контакт или на телефон 0889 217 402

 

КОМЕНТАРИ