Nov
18
2012

Афта

Афта

Афтите (афтозен стоматит) са силно болезнени, малки окръглени язви на устната лигавица. Най-често се появяват по вътрешната повърхност на устните и бузите, по езика, върху венеца и небцето. Афтата може да е eдинична или множествена.

Афтозният стоматит често е свързан с фамилно предразположение. Той е по-чест и при някои общи заболявания. Афтите се появяват няколко пъти годишно при хората с предразположение. Афтите не са заразни.

Точната причина за появата на афтите не е известна. Предполага се, че са резултат от нарушение на имунната система. Емоционалният стрес, менструацията и травмите на устата често отключват развитието на афта. Разпространението на афтозния стоматит е широко – засяга около половината от хората. 

Малките афти оздравяват за около десетина дни без да оставят белег. По-големите афти оздравяват за по-продължителен период и могат да оставят белег.

Симптоми

Афтите са малки, окръглени, белезникави язвички по лигавицата, които се образуват за 2-3 дни. Преди появата им може да има усещане на парене или дискомфорт.

Диагноза

Обикновено афтите отзвучават за 3 до 10 дни, до две седмици, и не се нуждаят от специална диагностика.

Посетете вашия стоматолог, ако афтите не оздравяват за по-продължително време или се влошават. Вашият стоматолог може да ви назначи допълнителни изследвания. В редки случаи е необходима биопсия за потвърждаване на диагнозата афтозен стоматит.

Терапия

  • Няма специфична терапия за лечение на афтите, лечението е симптоматично, с цел облекчаване на симптомите до оздравяването на афтата. Терапията не предотвратява повторната поява на афтите.
  • Лечението се състои в следното: 
  • Локално приложение на анестетик върху афтата или на обезболяващи гелове или кремове
  • Ограничение на пикантните храни и напитки
  • При пациенти с множествени афти и по-големи афти може да е необходимо лечение със стероидни препарати за локално приложение, които ускоряват оздравителния процес. 

Прогноза

Повечето афти оздравяват без необходимост от лечение. В по-тежките случаи е необходимо приложение на допълнителни медикаменти за ускоряване на оздравителния процес.

Профилактика

Няма специфична профилактика.

Кога да потърсим стоматолог

Потърсете вашия стоматолог, ако:

  • Имате афта за първи път
  • Афтата ви е по-голяма от 1 сантиметър
  • Имате повече афти от обикновено
  • Афтите ви се появяват по-често от обикновено
  • Имате допълнителни симптоми, като обрив, ставни болки, повишена температура и др.

 

Д-р Мая Живкова За повече информация се свържете с д-р Мая Живкова
чрез формата за контакт или на телефон 0889 217 402

 

КОМЕНТАРИ