Апикална остеотомия

Апикална остеотомия

Апикалната остеотомия представлява хирургично отстраняване на връхчето на зъбния корен и на възпалената тъкан около зъбния корен – гранулом, абсцес, в случаите, когато е възможно канално лечение.

При ендодонтско лечение (лечение на каналите) стоматологът отстранява възпалената пулпа и запълва канала със специална паста. Апикална остеотомия може да се наложи в случаите, при които инфекцията преминава отвъд канала на зъба, в околната кост. Апикалната остеотомия е показана и в случаите, при които каналната система на зъба е сложна и не могат да бъдат почистени и запълнени всички канали. Апикалната остеотомия предотвратява екстракцията на зъба в тези случаи.

Апикална остеотомия се извършва само след канално лечение и невъзможност за повторно канално лечение при наличие на възпалителни промени около корена.

Апикалната остеотомия се извършва от орален хирург след специална подготовка на пациента.

Процедура

Хирургът извършва малък разрез на венеца в основата на зъба и отпрепарира венеца от костта. С помощта на костна фреза се изпилява костта, така че да се открие корена на зъба. Възпалената тъкан около корена на зъба се отстранява заедно с връхчето на корена. Връхната част на канала на зъба се почиства и се запълва херметично. Венецът се зашива на мястото си.

След операцията на мястото се прилага лед с цел понижаване на отока. Непосредствено след операцията не трябва да се пуши, да се яде и да се пие, за да не се разруши кръвния съсирек. При наличие на болка могат да се вземат аналгетици, като аналгин или аулин. Мястото трябва да се почиства внимателно в следващите дни, с памук, напоен с кислородна вода.

 

Кога да потърсим стоматолог?

Ако имате болка или подуване около зъб с лекувани канали, потърсете своя зъболекар. Понякога в основата на зъба се образува отвор в лигавицата, от който изтича гноен секрет – фистула. Фистулата е признак за активна инфекция.

 

Д-р Мая Живкова За повече информация се свържете с д-р Мая Живкова
чрез формата за контакт или на телефон 0889 217 402

 

КОМЕНТАРИ