Лечение на гранулом

Д-р Мая Живкова

Гранулом
Грануломът представлява реакция на имунната система към хронична инфекция. Зъбният гранулом се образува най-често при върховете на корените когато има възпаление на пулпата или недобре запълнени коренови канали. Във всички тези случаи през канала на зъба постъпват бактерии, които се ограничават от имунната система чрез образуване на гранулом в костта. Грануломът често се образува без болка или други симптоми. При активиране на инфекцията и натрупване на гной в костта, тя се освобождава чрез образуване на фистула – отвор в основата на зъба, през който гнойта се дренира.

Хемисекция е хирургична процедура, която е приложима при зъбите с повече от един корен. При нея корените се разделят и се изважда увредения корен, а здравият корен се възстановява, най-често чрез шиниране към съседните зъби.

Клиничен случай

Пациентка с металокерамична коронка на долен кътник с оплаквания от силни болки в зъба. Активна гнояща фистула в основата на зъба. На рентгеновата снимка се вижда голям гранулом на медиалния корен на зъба. Коронката бе отстранена и бе извършена хемисекция, бе отстранен медиалния корен на зъба. След едномесечен период на регенерация на пациентката бе предложено изработване на мост, с който останалият корен да бъде шиниран към съседен зъб. Пациентката пожела поставяне на единична коронка само върху останалия корен, за да запази съседния зъб от изпиляване. Коренът е възстановен с щифтова коронка.

Зъботехник: Любомир Филимонов.


Лечение на гранулом
Лечение на грануломЛечение на гранулом
Лечение на гранулом
Лечение на грануломЛечение на грануломЛечение на гранулом

Лечение на гранулом
Лечение на гранулом

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за лечението на гранулома се свържете с нас чрез нашата форма за контакт или на телефон
0889 217 402

 

 

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология