Шиниране на зъбите

Д-р Мая Живкова

Шиниране на зъбите

Разклащането на зъбите се дължи най-често на травма или на напреднало пародонтално заболяване.

Здравите зъби са прикрепени към костта с помощта на еластични връзки. По време на дъвчене здравите зъби “увисват” на еластичните си връзки и налягането се предава към костта. Те не се докосват директно до костта и така се предпазва от травма и самият зъб, и костта.
Периодонтален лигамент

При силна травма част от еластичните връзки се разкъсват, което води до понижена стабилност на зъба в костта; под действие на дъвкателните сили този зъб има по-малка възможност да пружинира, травмира се коренът на зъба и костта. Това води до възпаление и прогресираща загуба на еластични връзки. При пародонталните заболявания (пародонтоза) загубата на еластичните връзки се дължи на възпаление под действието на бактерии и бактериални продукти.
Пародонтоза

Нормалните дъвкателни сили, които са безвредни за здравите зъби, водят до допълнително разклащане на зъбите с повишена подвижност. Това води до прогресия на заболяването и бърза загуба на зъба.

Шиниране на зъбите

Когато разклатеният зъб се шинира към околните здрави зъби, дъвкателното налягане се поема от зъбите с най-малка подвижност – здравите зъби. Така подвижността на разклатения зъб е ограничена до физиологични микродвижения, без допълнителна травма. Шинирането на зъбите спира прогресията на процеса. Шинирането на подвижни зъби отсрочва загубата им с години.

Има много начини за шиниране на зъбите. Шинирането с фибровлакно и фотополимер по вътрешната повърхност на зъбите осигурява добър резултат без промяна на естетиката.
Шиниране на зъбите с фибровлакно

Д-р Мая Живкова За повече информация за шинирането на зъбите се свържете с нас чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология