Кога трябва да се смени една коронка?

Коронката трябва да бъде подменена, ако са налице някои от следните признаци: постоянно възпаление на венеца около коронката, лош дъх или вкус, промяна на коронката, развитие на кариес под коронката, повишена чувствителност, болка.

Коронката се изработва при значително разрушение на зъба, при което най-често той бива девитализиран. Поради това болката от страна на самия зъб е рядка – само при живи зъби и засягане на пулпата на зъба.

Най-чести са проблемите от страна на венеца – възпаление, кървене, отдръпване на венеца от коронката, оголване на корена, образуване на пародонтален джоб, естетически проблеми. При груби и неправилно изработени коронки тези проблеми могат да насътпят много скоро след поставянето на коронката. Дори ако е така, те налагат смятана й – в противен случай настъпва необратимо увреждане на парродонта и костта, образуване на костен джоб, разклащане на зъба и евентуално загубата му след време.

Отдръпването на венеца от коронката се дължи на грубите й ръбове и освен здравословен е и естетически проблем. Оцветяването на венеца в метален цвят при металокерамични коронки също е естетически проблем.

Задържането на храна около коронката затруднява почистването й и способства за развитие на зъбен кариес под ръба на коронката. Лошият дъх също епоказател за гнилостен процес.

Увреждането на коронката е абсолютно показание за смяната й.

 

Д-р Мая Живкова За повече информация се свържете с д-р Мая Живкова
чрез формата за контакт или на телефон 0889 217 402

 

КОМЕНТАРИ