Естетични пломби

Д-р Мая Живкова

Естетични пломби

Естетичната пломба (обтурация) има две цели – да възстанови разрушената зъбна тъкан (в резултат на кариес или фрактура) и да възстанови красотата на зъба.

Естетичните обтурации често се изработват на мястото на стари пломби от неестетичен материал (амалгама) или остарели естетични пломби с променен цвят или дефекти по ръбовете. Промяната на външния вид на стара пломба е показание за изработване на нова при високи естетични изисквания, дори когато пломбата е здрава и няма зъбен кариес.

Естетичните обтурации се изработват с помощта на естетични материали – фотополимер и порцелан.

Фотополимер

Обтурациите с фотополимер обикновено се изработват в устата на пациента, особено на предни зъби. Естетичните обтурации с фотополимер биват два вида – обикновени, при които зъбът се възстановява с висококачествен фотополимер с подходящ цвят, или послойни – за възстановяването на зъба се използват няколко вида фотополимерни маси, които се нанасят в отделни слоеве и възпроизвеждат максимално точно естествената структура на зъбите – различните цветове и нюанси в различните участъци на зъба, полупрозрачността, флуоресценцията на зъбните тъкани, прозрачността на режещия ръб на зъба. Послойните фотополимерни обтурации най-често се изработват при предни зъби при повишени естетични изисквания на пациента. Технологията им е по-сложна и цената им е по-висока.

Възстановяванията с фотополимер често се наричат бондинг. Бондинг е самата техника на свързване на фотополимера с естествения зъб – с помощта на свързващо вещество, което се нарича бонд. Всички корекции на зъбите с фотополимери се извършват с помощта на бондинг-техниката – обикновени и послойни обтурации, фотополимерни фасети, затваряне на диастеми и треми и др.

Смяна на стара пломба и промяна на формата на зъба – послойно възстановяване с фотополимер
Послойно възстановяване с фотополимер - бондинг

Затваряне на диастема – послойно възстановяване с фотополимер
Затваряне на диастема с фотополимер - бондинг

Фотополимерни фасети
Фотополимерни фасети

При по-големи разрушения на задните зъби се предпочита изработването на инлеи от фотополимер – те се изработват от зъботехник върху гипсов модел и се циментират в готов вид върху зъба.

Фотополимерен овърлей
Фотополимерен овърлей

Порцелан

Порцеланът е естетичен и стабилен материал. От порцелан се изработват инлеи за задни зъби и фасети за предни зъби. Порцелановите конструкции се изработват от зъботехник и се циментират върху зъба в готов вид.

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за естетични фотополимерни обтурации се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон
0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология