Фотополимерни фасети

Д-р Мая Живкова

Фотополимерни фасети

Фотополимерните фасети са по-евтина алтернатива на порцелановите фасети. Те се използват за корекция на цвета, формата, размера и подреждането на зъбите в зъбната редица.

Фотополимерните фасети могат да бъдат поставени за един ден. Те изискват минимално изпиляване на зъбите, а понякога могат да се поставят и без изпиляване. За разлика от порцелановите фасети обаче, фотополимерът търпи промени в устата и с времето може да промени вида си, да се оцвети, да стане по-лесно чуплив. Този недостатък частично се преодолява чрез използване на висококачествени материали. Годността на фотополимерните фасети е около 4-5 години, но подмяната им е по-лесна и по-евтина, отколкото на порцелановите фасети. Фотополимерните фасети могат да бъдат коригирани в устата на пациента при необходимост за разлика от порцелановите фасети.

Кога се поставят фотополимерни фасети?

Фотополимерните фасети могат да се използват и за корекция на малки фрактури и пукнатини на зъбите. С фотополимерни фасети могат да бъдат затворени и разстояния между зъбите – диастема и треми. Фотополимерните фасети са особено подходящи при предни зъби, които имат множество пломби с различна давност, изработвани във времето от различни стоматолози, от различни материали, с разлики в цвета.

Зъби с неправилна позиция в зъбната дъга – малки корекции в позицията на зъбите могат да бъдат извършени с фотополимерни фасети. По-големи деформации изискват ортодонтско лечение.

Оцветени зъби – фотополимерните фасети се използват за корекция на цвета на зъби с промяна на цвета – след канално лечение, оцветявания от медикаменти, бели петна.

Разрушения на зъбите – при ерозии, фрактури, пукнатини, кариеси фтополимерните фасети често са идеалното решение – евтини и предпазващи останалите зъбни тъкани, без излишно изпиляване.

Затваряне на разстояния между зъбите – фотополимерните фасети са най-бързият и най-евтиният начин за затваряне на разстояния между зъбите.

Колко време издържат фотополимерните фасети?

Издръжливостта на фотополимерните фасети зависи от много фактори – от качеството на фотополимера, от грижата за фасетите, хигиенните и други навици на пациента, като консумация на оцветяващи напитки и храни, пушене, бруксизъм. Среднага годност на фотополимерните фасети е около 4 години.

Кои са алтернативите на фотополимерните фасети?

Алтернатива на фотополимерните фасети са порцелановите фасети (по-висока естетика, по-висока издръжливост, по-висока цена, пестене на зъбните тъкани), порцелановите коронки (по-висока естетика, по-висока издръжливост, по-висока цена, изпиляване на здрави зъбни тъкани) и металокерамичните коронки (по-ниска естетика, по-висока издръжливост, сходна цена, изпиляване на здрави зъбни тъкани).

Как ще протече вашето лечение

Фотополимерните фасети се поставят в едно посещение.

Първо посещение

При първото посещение се извършва преглед на зъбите и венеца. Ако пациентът иска значителна промяна на формата и размера на зъбите, в това посещение се вземат предварителни отпечатъци, които се използват от зъботехника за моделаж на новата усмивка. В някои случаи този етап може да бъде пропуснат и фасетите да бъдат изработени в същото посещение.

Второ посещение

Зъбите се почистват от зъбна плака и зъбен камък. Отстраняват се всички стари пломби. Изпиляването на зъбите е минимално – отнемат се по-малко от милиметър от видимата зъбна повърхност. Фасетите се изработват чрез нанасяне на фотополимерни маси с различни цветове и прозрачност за оптимално пресъздаване на особеностите на естествените зъби на пациента и неговите желания.

Фотополимерни фасетиФотополимерни фасетиФотополимерни фасетиФотополимерни фасетиФотополимерни фасетиФотополимерни фасети
Фотополимерни фасети

Колко струват фотополимерните фасети?

Цената на фотополимерните фасети е много по-ниска от тази на порцелановите фасети и малко по-висока от цената на послойните естетични обтурации за предни зъби.

Всеки стоматолог ли прави фотополимерни фасети?

Не, не всеки стоматолог изработва фотополимерни фасети.

Как да разбера дали моят стоматолог е добър в изработването на фотополимерни фасети?

Стоматолозите пазят снимки на пациентите си преди и след козметичната манипулация. Поискайте от вашия стоматолог да ви покаже документирани клинични случаи на фотополимерни фасети.

Клинични случаи

Посетете нашата галерия, за да видите повече клинични случаи.

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за фотополимерните фасети се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон
0889 217 402

 

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология