Избелване на зъбите

Д-р Мая Живкова

Избелване на зъбите

Белите зъби са признак на младост и здраве. Зъбите на младите хора са бели и искрящи. С напредването на възрастта зъбните тъкани се променят и това води до потъмняване на зъбите. Към това могат да се прибавят и ефектите на оцветителите, които хората използват в ежедневния си живот – кафе, вино, цигари.

Днес съществуват много методи за избелване на зъбите.

Избелване на зъбите

Всички професионални системи за избелване на зъбите съдържат пероксиди. Колкото е по-висока концентрацията на водородния пероксид, толкова по-мощно и бързо е действието на избелващия препарат.

Системите за професионално избелване на зъбите в кабинета използват водороден пероксид във висока концентрация – 40%, с мощно и бързо действие.

Професионалните системи за домашно избелване използват карбамиден пероксид, който се разгражда по-бавно (по-бавен ефект) и освобождава водороден пероксид в три пъти по-ниска концентрация. Това означава, че ако използвате гел за домашно избелване, който съдържа 30% карбамиден пероксид, той съдържа 10% от активното вещество – водороден пероксид. При домашното избелване е необходим по-продължителен контакт на гела със зъбите, обикновено няколко часа на ден. Съществуват системи за избелване през деня (с по-високи концентрации, около 20%) и за избелване през нощта (с по-ниски концентрации и по-продължително действие, около 16%, 12% за чувствителни зъби).

Продукт Избелващо вещество Препоръчително време
Opalescence Go, 10% 10% водороден пероксид  до 60 минути дневно
Opalescence Go, 15% 15% водороден пероксид 15–20 минути дневно
Opalescence PF, 10% 10% карбамиден пероксид 8–10 часа (нощем)
Opalescence PF, 15% 15% карбамиден пероксид 4–6 часа
Opalescence PF, 20% 20% карбамиден пероксид 2–4 часа
Opalescence PF, 35% 35% карбамиден пероксид 30 минути
Opalescence Boost, 40% 40% водороден пероксид 3 х 20 минути в кабинета
Избелване в кабинета или избелване у дома?

Избелването в кабинета се извършва под пълен контрол. То осигурява по-добра защита на меките тъкани, носи по-малък риск от странични ефекти и е по-бързо и ефективно. Цената му е по-висока.

Избелването в домашни условия се извършва с по-слаби препарати и това намалява риска от увреждания на зъбите и венците. Цената му е по-ниска. То отнема повече време и е свързано с повече неудобства за пациента.

Кой начин за избелване на зъбите е най-подходящ за мен?

Начинът за избелване на зъбите зависи от вашите предпочитания и цели. Ако за вас най-важен е комфортът, сигурността, бързият и ефективен резултат и спестяването на време, избелването в кабинета е най-доброто решение. Ако разполагате с ограничен бюджет, домашното избелване е добър вариант.

Сигурни ли са непрофесионалните системи за избелване?

Днес можете да си купите от всеки магазин и аптека избелващи вещества под формата на пасти, разтвори, гелове, ленти, включително малки устройства, излъчващи светлина за активиране на процеса на избелване. Тези избелващи системи съдържат същите избелващи вещества, както и професионалните системи, но приложението им е по-несигурно.

Професионалните системи са разработени за максимален ефект при максимална сигурност. Консистенцията им е такава, че избелващото вещество може да се нанесе и да се задържи на желаното място без да тече. Те съдържат допълнителни вещества, които контролират процеса на разграждане на избелващото вещество и осигуряват постоянен ефект. Професионалните системи за избелване са плод от дългогодишни проучвания и разработване на нови формули за все по-добър ефект. Зад всеки добър продукт стои компания, чието име е гаранция за качество.

По-ниската цена на непрофесионалните продукти е привлекателна за много хора, но тя е свързана с липса на гаранция за качество – липса на контрол, липса на ефективност или и двете. Например, съществуват системи с готови шини, в които се нанася избелващия гел. Но хората имат различна форма и размери на челюстите, различни зъби. Точната шина, изработена специално за вашите зъби, има резервоарчета за гела около зъбите, но обхваща плътно зъбните шийки и не позволява изтичане на гела към венеца. Неточната шина не може да контролира разпределението на избелващия гел и създава риск от увреждане на венеца.

Разликата в цената винаги е свързана с разлика в качеството.
Избелване на зъбите

Консултирайте се с вашия стоматолог преди да започнете да използвате непрофесионална система за избелване на зъбите.

Колко светли ще станат зъбите ми?

Резултатът от избелването е индивидуален. Обикновено една процедура води до изсветляване на зъбите с 1-2 тона. За сравнение – зъбите потъмняват естествено с един тон за около десетина години. Тоест, избелването на зъбите може да върне цвета на вашите зъби, който сте имали преди десет години. Избелването има по-добър ефект при зъби с жълтеникави и жълтокафеникави нюанси – то отстранявата жълтите цветове, отколкото при зъби със сиви и синкави нюанси. Избелването не е много ефективно при оцветявания с екзогенни вещества – тетрациклинови оцветявания, розови оцветявания след канално лечение. Консултирайте се с вашия стоматолог преди да пристъпите към избелване на зъбите.

Избелване в кабинета

Избелването в кабинета може да бъде извършено в едно посещение, но може да изисква повече от едно посещение. Устните, бузите и езикът се изолират. Венецът се изолира със специален полимер. Избелващият гел с контрастен цвят се нанася върху зъбите, които ще се избелват. Ако зъбът е девитализиран, избелващ гел може да се постави и в корена на канала и зъбът да се подложи на избелване и отвътре навън. След избелване на зъбите стават видими пломбите на предните зъби и те трябва да бъдат коригирани.

Избелване на зъбитеИзбелване на зъбитеИзбелване на зъбитеИзбелване на зъбите
Избелване на зъбите

 

Домашно избелване

При домашното избелване се изработва индивидиуална шина за пациента, в която се поставя избелващия гел. Пациентът трябва да носи шината в продължение на няколко часа всеки ден или през нощта в зависимост от препоръките на производителя.

Системите за професионално избелване на зъбите у дома не са налични за свободна покупка. Можете да ги получите от вашия стоматолог заедно с инструкции за приложение и индивидуална шина за нанасяне на гела.

Домашно избелване на зъбите

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за избелването на зъбите се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон
0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология