Керамични фасети

Д-р Мая Живкова

Керамични фасети

Керамичните фасети (порцеланови фасети) са много тънки пластинки от порцелан, които са разработени за естетично възстановяване на оцветени, разрушени и леко изкривени предни зъби. Керамичните фасети могат да се изработят при минимално изпиляване на зъба или без изпиляване.
 

 
Керамичните фасети се свързват химически (с бондинг) към зъба и възстановяват неговата естетика. Порцеланът е крехък материал, но когато се свърже здраво към зъбната повърхност, той е много стабилен и издръжлив.

Порцеланът има стъклоподобен вид и пресъздава идеално оптичните свойства на естествените зъби. С порцелановите фасети е възможна пълна промяна на зъбите – корекция на тяхната форма, размери, на цвета им, на положението им в зъбната дъга. С порцеланови фасети могат да бъдат затворени пространства между зъбите.

Какви са показанията за керамични фасети?

Порцелановите фасети могат да бъдат използвани за корекция на много козметични проблеми:

  • Зъби с неправилна позиция в зъбната дъга – малки корекции в позицията на зъбите могат да бъдат извършени с порцеланови фасети. По-големи деформации изискват ортодонтско лечение.
  • Оцветени зъби – керамичните фасети се използват за корекция на цвета на зъби с промяна на цвета – след канално лечение, оцветявания от медикаменти, бели петна.
  • Разрушения на зъбите – при ерозии, фрактури, пукнатини, кариеси керамичните фасети често са идеалното решение – предпазват останалите зъбни тъкани, без излишно изпиляване, с висока естетика и издръжливост.
  • Затваряне на разстояния между зъбите.
Колко време издържат керамичните фасети?

Среднага годност на керамичните фасети е около 10 години.

Кои са алтернативите на керамичните фасети?

Алтернатива на порцелановите фасети са фотополимерните фасети (висока естетика, умерена издръжливост, по-ниска цена, пестене на зъбните тъкани) и порцелановите коронки (висока естетика, висока издръжливост, еднаква цена, изпиляване на здрави зъбни тъкани). При известни показания вместо порцеланови фасети може да се извърши избелване на зъбите или ортодонтско лечение.

Как се поставят керамични фасети?

При внимателен преглед вашият стоматолог ще прецени дали порцелановите фасети са добра терапевтична възможност за вас.

Ако стоматологът ви ви препоръча лечение с керамични фасети, е необходима внимателна преценка на вашите естетични изисквания и технологичните възможности на зъботехника. На този етап трябва да бъде взето решение за евентуална промяна на цвета и формата на зъбите.

След внимателно почистване на зъбите от зъбен камък и зъбна плака, стоматологът ще подготви зъбите за фасети. Стоматологът ви ще реши дали да изпили зъбите ви или не. Някои видове порцеланови фасети могат да се поставят и без изпиляване.

Изпиляването на зъбите за фасети е минимално – 0.5-0.8 милиметра. Изпиляването засяга само повърхностния слой на зъба – емайла, който осъществява здрава връзка с фасетата чрез бондинг техника.

След изпиляването на зъбите се взима отпечатък, който се изпраща в зъботехническата лаборатория. От него се отлива гипсов модел, върху който се изработват фасетите. Изработката на фасетите отнема между една и две седмици, междувременно върху изпилените зъби се поставят временни фасети. Не всички стоматолози предлагат временни фасети.

При следващото посещение стоматологът залепва готовите фасети върху зъбите със специален цимент.

Колко струват порцелановите фасети?

Цената на порцелановите фасети е висока поради високата цена на материалите, които са необходими за изработването им, сложната технология и зъботехническия труд.

Може ли всеки стоматолог да прави керамични фасети?

Не. Не всички стоматолози предлагат тази услуга. Поставянето на порцеланови фасети изисква добро познаване на индикациите и техниката и сътрудничество с опитен зъботехник.

Как да разбера дали моят стоматолог е добър в изработването на керамични фасети?

Поискайте от вашия стоматолог да ви покаже документирани клинични случаи на керамични фасети. Стоматолозите пазят снимки на пациентите си преди и след козметичната манипулация.

Д-р Мая Живкова

Д-р Мая Живкова За повече информация за порцелановите фасети се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон
0889 217 402

 

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология