Лечение на венците

Д-р Мая Живкова

Лечение на венците

Здравето на венеца определя и здравето на зъбите и влияе върху общото здраве на организма. Здравият венец допринася за красотата на усмивката толкова, колкото и здравите и красиви зъби.

Признаци на здравия венец

Цвят
Здравите венци обикновено имат коралово розов цвят. Цветът на здравия венец варира при отделните хора и може да бъде по-светъл или по-тъмен в зависимост от цвета на кожата. Промяната на цвета на венеца е симптом на възпаление, инфекция или общо заболяване.

Консистенция
Здравият венец е твърд и осигурява резистентност спрямо излишни движения. Отокът на венеца е признак за болест.

Венечен ръб
Здравият венец има гладък венечен ръб, с леко окръглени извивки, които преминават една в друга в междузъбните пространства, запълвайки ги идеално. Ръбът прилепва плътно към зъба без да образува джобче.

Реакция към сондиране
Нормалните венци не реагирят на лека абразия, както при четкане на зъбите. Повишената чувствителност и кървенето на венците са признаци на болест.

Здрав и болен венец

Лечение на заболяванията на венеца

Почистване на зъбната плака и зъбния камък

Почистването на зъбната плаката и зъбния камък е част от личната ежедневна хигиена и част от професионалната профилактика на заболяванията на зъбите и венците. Почистването на плаката и камъка е достатъчно за поддържане на здравето на венеца при липса на значими заболявания (пародонтит, пародонтални джобове, гингивални рецесии и др.). Ефективното почистване на зъбите предотвратява развитието на по-сериозни заболявания на венеца.

Лечение на гингивит

Гингивитът е възпаление на венеца, което най-често се дължи на натрупване на зъбна плака и зъбен камък, на груби ръбове на пломби или коронки. Понякога гингивитът се дължи на общи заболявания, напр. хормонални нарушения или инфекции. Симптомите на гингивита са зачервяване, подуване, загуба на нормалната текстура на венеца, кървене при дразнене (вкл. миене на зъбите), понякога болка.

Лечението на гингивита на първо място се състои в почистване на зъбите от зъбната плака и зъбния камък. Трябва да бъдат отстранени всички фактори, които поддържат възпалението на венеца – смяна на груби пломби и коронки, лечение на общите заболявания. Необходима е ефективна поддържаща хигиена на устната кухина.

Когато лечението на гингивита е успешно, симптомите на възпалението озвучават и венецът възвръща нормалния си вид.
Лечение на гингивит

Лечение на периодонтит

Периодонтитът е следващият стадий след гингивита, при който освен симптомите на възпалението – зачервяване, оток, болка, кървене, се образува и пародонтален джоб, което е свързано със стопяване на костта. Популярното име на този процес е пародонтоза – оголване, разклащане и изпадане на зъбите в крайния стадий.

Лечението на периодонтита е по-трудно, отколкото това на гингивита. Измененията при периодонтита са необратими – дори след идеално проведено лечение, джобът не изчезва. Съществуват методи за хирургична корекция на джоба, но лечението не винаги е успешно.

Както и при всяко сериозно и необратимо заболяване, най-важна е профилактиката – ефективна  хигиена и своевременно лечение на гингивита.

Гингивит периодонтит

Лечение на гингивална рецесия

Рецесия на венеца е отдръпването на ръба на венеца и оголване на част от корена, най-често при периодонтит. Рецесията на венеца може да се коригира хирургично.

Рецесия на гингивата

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за лечението на заболяванията на венеца се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

 

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология