Почистване на зъбите

Д-р Мая Живкова

Почистване на зъбна плака и зъбен камък

Красотата започва от здравето – няма нищо по-красиво от здрави зъби и здрави венци.

Почистването на зъбите е основна грижа за зъбите и устната кухина. Днес съществуват много видове четки, работещи на различни принципи, много видове пасти за домашна употреба и допълнителни приспособления – като конци за почистване на зъбите. Добрата лична хигиена е много важна за здравето на зъбите и на венците.

Професионалното почистване на зъбите има за цел отстраняване на зъбна плака и зъбен камък, които пациентът не може да почисти сам.

Зъбната плака е мека материя, която се състои от хранителни остатъци и бактерии. Скоро след отлагането си върху зъбите тя се отстранява лесно. Ако обаче не бъде почистена, тя променя качествата си – става по-твърда и по-здраво се фиксира към зъба. В нея започват да се развиват и патогенни бактерии, които образуват киселини. Киселините иззвличат калция от зъбите и така зрялата плака създава условия за развитие на зъбен кариес. Когато контактува с венеца, плаката води до възпаление на венеца (гингивит) и подлежащата кост (периодонтит, пародонтит). Увреждането на връзката между венеца и зъба води до загуба на зъбите (процес, популярен като пародонтоза). Когато в зъбната плака се натрупат минерални соли, тя се превръща в зъбен камък.

Почиствате ли добре зъбите си?

Плаката е бактериален слой, който се образува върху зъбите и венеца неперкъснато. След като бъде отстранен, този слой (наричан също биофилм) бързо се образува отново от бактериите в устата. Този слой трябва да бъде отстраняван периодично чрез почистване на зъбите с четка, паста и зъбни конци.

Повечето хора полагат усилия да почистват добре зъбите си. Въпреки това резултатите от почистването не винаги са задоволителни. Зъбната плака не винаги е видима и не винаги може да бъде отстранена лесно.

Вашият стоматолог разполага със средства за визуализиране на зъбната плака и средства за ефективно отстраняване на плаката.

Средствата за визуализиране на зъбната плака са таблетки, гелове и разтвори, които съдържат специални багрила. Тези багрила не оцветяват чистите зъбни повърхности, но оцветяват плаката.

Един такъв продукт позволява не само локализиране на плаката, но и определяне на нейната зрялост. В розово се оцветяват зоните, които са почиствани скоро, с незряла плака, която може да бъде отстранена лесно. В тъмно синьо и виолетово се маркират зоните, които не са почиствани през последните 48 часа и в които се е образувала зряла плака; тази плака е причина за развитие на гингивит. В светло синьо се оцветяват зони със зряла плака, в които има продукция на киселини и плаката има киселинна реакция (рН под 4.5); тези зони са с висок риск за развитие на кариес и гингивит.

Зъбна плака

Поискайте от вашия стоматолог да провери състоянието на зъбите ви, за да разберете дали почиствате зъбите си ефективно.

Вашият стоматолог разполага със специализирани инструменти и материали за ефективно почистване на зъбите – ръчни инструменти, с които може да достигне трудно достъпни зони, ултразвук, Airflow (почистване на зъбите с фини частици сода под налягане), специални четки, гумички и пасти с различна абразивност.

Препоръчваме професионално почистване на зъбите веднъж на 6 месеца, а ако имате повишен риск за натрупване на патогенна плака или повишен риск за развитие на кариес и гингивит – по-често. Вашият стоматолог ще ви препоръча профилактичен план, подходящ за вас, включително и средства за хигиена на зъбите у дома.

Редовните контролни прегледи и редовното професионално почистване на зъбите ви гарантират в най-висока степен здраве за вашите зъби и вашите венци.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗЪБИТЕ СИ

Нашите пациенти получават безплатно книжка с подробно упътване за това как да почистват зъбите си и денталните си възстановявания – пломби, коронки, фасети, мостове и протези. Нашите пациенти получават гаранция за качеството и дълготрайността на денталните си възстановявания само при спазване на препоръките за грижа на зъбите и устата.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗЪБИТЕ СИ

Д-р Мая Живкова За повече информация за професионалното почистване на зъбите се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология