Абразирани зъби

Д-р Мая Живкова

Абразия / атриция на зъбите

Износването на твърдите зъбни тъкани – емайл и дентин, е нормално с напредване на възрастта, но може да бъде и преждевременно, свързано с патологични процеси.

При младите хора ръбовете на зъбите са изградени от емайл и са полупрозрачни и налобени. Зъбите са с различна дължина. С течение на времето зъбите се абразират – губят полупрозрачните си ръбове, дължината им се уеднаквява, стават по-равни. Успоредно с това се променя и цветът – основният цвят на зъбите се засилва, прозрачността им намалява.
Промени на зъбите при стареене

Атриция

Атриция е процесът на постепенно износване на емайла. Тя е нормален процес с напредване на възрастта. По-тежките случаи на атриция обикновено се дължат на бруксизъм – притискане на долните зъби към горните, скърцане със зъби (най-често нощем). С износването на зъбите се понижава и височината на захапката.

В началния стадий на атриция загубените тъкани могат да бъдат възстановени с фотополимер. В напредналите стадии на атриция лечението се извършва с помощта на коронки и мостове. При бруксизъм е необходимо комплексно лечение. Важно е да бъде отстранена причината за атрицията.
Лечение на атриция абразияЛечение на атриция абразияЛечение на атриция абразияЛечение на атриция абразияЛечение на атриция абразияЛечение на атриция абразия
Лечение на атриция абразия

Абразия

Абразията е износване на емайла на зъба под действие на външен фактор. Чести причини за абразия са силно четкане на зъбите или четкане с твърда четка, гризане на ноктите, дъвчене на моливи и писалки, поставяне на игли и карфици между зъбите и др. Лечението на абразията се състои в отстраняване на причинния фактор и обтуриране на зъба с фотополимер.

Абразия на зъбите

Ерозия

Ерозията представлява износване на зъбния емайл под действието на химични фактори, най-често киселини. Честата консумация на цитрусови плодове, на плодови сокове, на някои газирани напитки (кока-кола), съчетано с понижена резистентност на зъбните тъкани, може да доведе до развитие на ерозии. Булимичното разстройство на храненето (хора, които често и предизвикано повръщат) също излага зъбите си на действието на силни стомашни киселини. Ерозиите са чести при някои промишлени производства.

След прием на киселинна храна или напитка е добре зъбите да се изплакнат с чиста вода или разреден разтвор на сода бикарбонат, за да бъде понижена концентрацията на киселините в устата, след което да бъдат измити с четка и паста.

Ерозия на зъбите

Д-р Мая Живкова За повече информация за износването на зъбите и тяхното лечение се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология