Оцветяване на зъбите

Д-р Мая Живкова

Оцветяване на зъбите

Оцветяванията на зъбите са два основни вида – външни и вътрешни. Причините за тях са различни, както и лечението им.

Външни оцветявания на зъбите

Външните оцветявания представляват отлагания по зъбните повърхности, които най-често са свързани с неефективна хигиена и консумация на оцветяващи храни и напитки – кафе, чай, вино, пушене. Естествената зъбна повърхност е гладка и не способства за натрупване на вещества. При консумация на лепливи храни и неефективна хигиена на зъбите върху тях се натрупва слой зъбна плака. Зъбната плака създава условия за задържане на други вещества – хранителни остатъци, бактерии. Ако се консумрат храни и напитки, съдържащи цветни вещества, тези цветна вещества могат да се задържат в областите с натрупана зъбна плака. Засегнати са обикновено областите, които са по-трудни за почистване – областите между зъбите, около зъби с неправилна позиция, най-задните зъби.
Външните оцветявания се отстраняват сравнително лесно при професионално почистване на зъбите с ултразвук, специални четки и пасти с подходяща абразивност.
Външно оцветяване на зъбите

Вътрешни оцветявания на зъбите

Вътрешните оцветявания засягат самата структура на зъба. Те се дължат на различни фактори – травма, прием на лекарства (тетрациклини) по време на образуването на зъба, повишен прием на флуориди, стареене. Вътрешните оцветявания се повлияват по-трудно от външните. В някои случаи тези оцветявания се повлияват от избелване. Ако избелването не е възможно, съществуват алтернативи за естетично възстановяване, например фасети.
Тетрациклиново оцветяване на зъбите

Д-р Мая Живкова За повече информация за оцветяването на зъбите и неговото лечение се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология