Стари пломби и счупени зъби

Д-р Мая Живкова

Стари пломба и счупени зъби

Старите пломби и фрактурираните части от зъба са естетичен и функционален проблем. От една страна те нарушават красотата на зъбите, а от друга способстват за развитие на вторичен кариес.

Подмяната на пломбите се налага, когато те променят качествата си – цвета си (пожълтяване, почерняване), структурата си (стават по-неравни и грапави), когато се появят дефекти в тях – оцветени ръбове, отчупени ръбове, отчупени парчета. Пломбата, която е цяла, но с тъмно оцветяване по ръбовете си, вече не запечатва херметично зъба – под нея могат да навлизат храни, течности, бактерии и да се развие кариес.

При редовните профилактични прегледи стоматолозите обръщат внимание и на качеството на наличните пломби и коронки в устата на своите пациенти. Вашият стоматолог може да ви препоръча смяна на пломба или коронка, когато това е наложително.

Смяната на пломби по естетически показания е честа, особено при пломби на предните зъби и при стари амалгамени пломби. Все повече хора избират красота и функционалност вместо функционалност без красота. Новите материали съчетават всички необходими качества, търсени от пациентите – красота, естествен вид, стабилност в устатата, дълготрайност.

Вашият стоматолог ще избере материал и метод на възстановяването, който е оптимален за вашите нужди.

Видове естетични възстановявания

Фотополимерни пластични обтурации

Фотополимерните пломби обикновено се изработват при загуба на по-малко от 40% от зъбните тъкани. Фотополимерните обтурации имат продължителна издръжливост, когато се използват качествени материали по индикации. Директните фотополимерни пломби са подходящи за предни зъби и за малки разрушения на задните зъби.

Инлеи

Инлеите, онлеите и овърлеите се изработват при загуба на зъбни тъкани над 40%. Те се изработват за дъвкателните зъби. Могат да бъдат естетични – от фотополимер, металокерамика, керамика, или неестетични –  от метал. Колкото по-назад в зъбната редица се намира зъбът, толкова повече показания има за изработване на инлей и толкова повече намаляват естетичните изисквания.

Коронки

Коронките се изработват при загуба на повече от 60-70% от зъбните тъкани. Когато е загубен голям обем от тъканите на зъба, останалите налични тъкани са отслабени и са с повишен риск за фрактура под действие на дъвкателните натоварвания. Зъбните коронки предпазват наличните тъкани, но и ги защитават от допълнително увреждане.

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за възстановяването на зъби със стари пломби и фрактури се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

 

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология