Зъбен кариес

Д-р Мая Живкова

Зъбен кариес

Кариесът представлява разграждане на твърдите тъкани на зъба – емайл и дентин. Лечението на зъбния кариес се състои в почистване на увредените тъкани и запълване на дефекта с изкуствен материал – пломба (обтурация).

Кариесът се развива в няколко етапа: стадий на деминерализация на емайла (1), повърхностен кариес (2), среден кариес (3) и дълбок кариес (4). Колкото по-рано се открие кариесът, толкова по-лесно и безболезнено е неговото лечение.

Зъбен кариес

Каква е причината за зъбния кариес?

Причините за развитието на зъбния кариес са много – свързани с генетични фактори и с начина на живот. За развитието на зъбен кариес допринася лошата хигиена, храненето с богати на захар и киселини храни. Богатите на захар храни в комбинация с лоша хигиена създават условия за развитие на бактерии, които способстват за разрушение на зъбите.

Зъбният кариес се развива продължително време – месеци и години; рядко процесът е бърз. Обикновено е безболезнен и може да достигне значителни размери, особено във вътрешността на зъба. Дълбокият кариес често засяга пулпата на зъба – пулпит.

От значение ли е хранителният режим?

Да. Приемът на храна, богата на въглехидрати и захар, повишава риска за развитие на кариес. При тяхното разграждане от бактериите в устата се образуват киселини. Ако хигиената не е добра, продължителността на действие на киселините се удължава. Киселините, образувани при разграждане на храната, започват да атакуват емайла на зъбите около 20 минути след приема на храната.

Кои са симптомите на зъбния кариес?

Най-важният симптом на зъбния камък е болката при прием на сладки, горещи или студени храни и напитки. Болката обаче може да се появи едва при напреднало състояние на кариеса. Кариeсът може да е видим и да нарушава естетиката. Повечето зъбни кариеси се откриват рано при рутинен преглед.

Сериозно усложнение на кариеса може да бъде зъбният пулпит, гангрена, периодонтит, абсцес. Инфекцията може да се разпространи от зъба към костта около него.

Плаката и камъкът възпаляват венеца и водят до възпаление на венеца – гингивит.

Как можете да предотвратите кариеса?

Най-добрият начин да предотвратите кариеса е добрата хигиена – ефективно почистване на натрупаната зъбна плака.

Повечето стоматолози препоръчват миене на зъбите поне два пъти дневно. Използването на зъбна паста с флуориди е добра идея, тъй като те осигуряват протекция на зъба от киселините.

Препоръчва се и почистване на междузъбните пространства с конец и обилното изплаквана на устата, особено след прием на лепливи храни.

Важно е и провеждането на регулярен контролен преглед при стоматолог – поне веднъж а 6 месеца.

За съжаление, дори качествената хигиена не предотвратява натрупването на бактерии и бактериални продукти в областите, които се недостъпни за почистване с четка и конец. Затова професионалното почистване на зъбите от стоматолог е задължително.

Какво е лечението на зъбния кариес?

Ако зъбът е увреден от кариес, терапията е насочена към ограничаване на процеса. Разрушената тъкан се почиства напълно и кухината се запълва с пломба. Кариесът може да се възстанови с пломба от пластичен материал или с инлей.

Дълбокият кариес може да засегне и пулпата – пулпит. Лечението на пулпита е кореново лечение на каналите.

 

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за лечението на зъбния кариес се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон
0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология