Лечение на кореновите канали

Д-р Мая Живкова

Канално лечение

Лечението на кореновите канали представлява почистване на каналите и запълването им със специален пълнеж.

В центъра на всеки корен преминава каналче, в което се разполагат нерв и кръвоносни съдове (зъбна мека тъкан или зъбна пулпа). Предните зъби имат по един корен и един канал, предкътниците – по един или два корена и канала, а кътниците имат по три или повече канала.

Пулпит

Когато се развие зъбен кариес и не се пломбира своевременно, разрушението на зъба се развива в дълбочина и води до инфектиране и възпаление на зъбната пулпа –  пулпит. Пулпит може да настъпи и след травма на зъбите. Пулпитът е свързан с много силна болка и обикновено води пациента в стоматологичния кабинет.

Лечението на пулпита се състои в обезболяване на зъба (с анестезия), почистване на кореновия канал от зъбната пулпа, разширение на кореновия канал и херметично запълване със специални вещества – обикновено паста и специални щифтове.

Периодонтит

Ако каналите на зъба не бъдат почистени и запълнени или ако запълването не е плътно и херметично, от устната кухина през канала бактерии преминават в костта около зъба – периодонтит. Зъбите често имат допълнителни каналчета освен централния канал. Дори при добре запълнен канал може да се развиве периодонтит. Не винаги тези странични каналчета са достъпни за лечение. Периодонтитът е свързан с непостоянна силна болка.

Лечението на периодонтита се състои в почистване и запълване на кореновия канал.

Гранулом

Ако периодонтитът не бъде лекуван навреме, в костта около върха на зъбния корен се развива имунна реакция – натрупват се възпалителни клетки, които отделят ензими, костта се стопява и на нейно място се развива защитна тъкан, която ограничава преминаването на инфекцията към околната кост. На рентгенова снимка около върха на корена се наблюдава черно петно – гранулом. Ако каналът на зъба бъде почистен и запълнен, най-често грануломът спонтанно отзвучава и не се налага допълнително лечение.

Лечението на гранулома се състои в почистване и запълване на кореновия канал.
Зъбен гранулом

Абсцес

Възпалението на тъканта около корена на зъба може да доведе до натрупване на гной в костта. Гнойта се състои от разградени тъкани и мъртви клетки – имунни и костни. Гнойта може да излезе през кореновия канал, ако е отворен, или да си пробие излаз през костта и венеца – зъбна фистула. До появата на фистула зъбът е силно болезнен; оттокът на гнойта облекчава болката.
Зъбен абсцес с фистула

Киста

Ако грануломът не бъде лекуван, той може да остане непроменен с времето, може да се разрасне или да се трансформира в киста. Кистата има собствена обвивка и куха вътрешност, изпълнена с течност. Веднъж образувана, кистата не оздравява спонтанно. Тя поддържа размера си или нараства.
Зъбна киста

Лечението на кистата е оперативно – чрез апикалка остеотомия. Апикалната остеотомия представлява малка хирургична операция, при която лигавицата се повдига, в областта на върха на корена се прави отвор в костта, коренът се открива и кистата се изрязва заедно с кореновия връх. Лигавицата се зашива и костта се възстановява за няколко месеца, като запълва кухината. Апикалната остеотомия се провежда само след добро канално лечение.
Апикална остеотомия

 

Как ще протече вашето лечение

Лечението е толкова по-лесно, колкото по-рано се извърши. Ранното лечение подобрява прогнозата на зъба.

Първо посещение

След поставяне на анестезия зъбът се изпилява така, че да се осигури достъп до зъбните канали. Каналите се разширяват със специални инструменти с нарастващ диаметър. Разширението на канала е необходимо за доброто му запълване. Ако липсва инфекция, каналите се запълват веднага. Контролната рентгенова снимка е задължителна. Ако някой от каналите не е запълнен добре, се запълва отново.

Ако каналите са инфектирани, запълването се отлага до овладяване на инфекцията.

Второ посещение

Възстановяване на зъба с пломба, онлей или коронка.

Възстановяване на зъби след канално лечение

Девитализираните зъби са по-крехки от здравите зъби. Те вече нямат кръвоносни съдове и дентинът, основната им тъкан, липсва в централната част на зъба – той се изпилява, за да се осигури достъп до каналите. Най-често задните зъби след канално лечение имат две тънки и високи стени, които са с повишен риск за фрактура. Нормалните пломби не стабилизират зъба. Затова се препоръчва изработване на конструкция, която не само да възстанови загубените тъкани, но и да осигури защита срещу последващи фрактури – онлеи, овърлеи, коронки.

Профилактика

Пулпитът, периодонтитът, грануломът и кистата са усложнения на зъбния кариес. Добрата хигиена и професионалното почистване на зъбите ще понижи риска за развитие на кариес, а стоматологичният преглед ще установи вашият кариес в ранен етап на развитие, когато лечението е лесно и безболезнено.

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за кореновото лечение на зъбите  се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон
0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология