Протетична стоматология

Д-р Мая Живкова

Протетична стоматология

Протетичната стоматология се занимава с възстановяване на големи дефекти на отделните зъби (с фасетки и коронки), възстановяне на загуба на един или повече зъби (с мост или протеза).

Неподвижно протезиране

Неподвижните протезни конструкции се циментират върху зъбите и не могат да бъдат сваляни от пациента. Тук се отнасят фасетки, коронки, мостове и някои видове шини.

Коронка

В случаите на обширно разрушаване на зъбната корона на един зъб или по естетични показания се изработва изкуствена корона. Коронката може да се постави върху естествен зъб или имплант. Тя може да бъде изработена от метал – златни или неблагородни сплави, метална основа и керамична повърхност (металокерамика) или само от керамика. Изборът на материал зависи от естетическите изисквания и наличието на евентуална алергия към метали. Изпиляването на зъба зависи от вида на коронката.

Как ще протече вашето лечение?

Първо посещение

В първото посещение ще направим обстоен преглед на вашите зъби и меките тъкани. Ще вземем отпечатък от зъбите ви, от който ще бъдат изработени диагностични модели при по-сложните случаи или временни коронки.  Зъбите, които се нуждаят от коронка, обикновено са силно разрушени и често се налага предваителната им подготовка – ендодонтско лечение, обтурация, възстановяване с лято пънче. Тези манипулации изискват допълнителни посещения. Ако не се налагат, в първото посещение зъбът се изпилява околовръстно с конична форма и от него се взима отпечатък, който се изпраща в лабораторията. В края на посещението ще ви бъде изработена временна коронка от пластмаса, която се залепва с временен цимент. Тя предпазва живия зъб, който е по-чувствителен след изпиляването, и предотвратява преместването на зъба и другите зъби.

Второ посещение

Във второто посещение временната коронка се отстранява и постоянната коронка се залепва с постоянен цимент.

Мост

Мост се изработва при липса на един или повече зъби. Зъбите, които са съседни на дефекта, се изпиляват както за коронка. Решение на стоматолога е дали да постави мост върху естествени зъби или да възстанови дефекта с импланти. Мостът трябва да бъде изработен с пространства за междузъбните венечни папили и да позволява оптимално почистване.

Керамични фасети

Керамичната фасетка представлява тънка пластинка от керамика с цвета на естествения зъб, с която се покрива видимата му повърхност. Тази керамична пластинка се залепва със специален цимент върху зъбната повърхност. Керамичните фасети се използват в случаите на повишени естетически изисквания, специално на предните зъби – резци и кучешки, при наличие на големи кариеси, големи или стари обтурации, фрактури, несъразмерни форми, промени в цвета.

Лети пънчета

Летите пънчета се използват в случаите, при които естествената корона на зъба е силно разрушена и е останал здрав само коренът на зъба. Могат да се изработят директно в устата с помощта на подходящи материали или от зъботехник след вземане на отпечатък. Пънчетата могат да се използват само когато каналът на зъба е проходим.

Временни коронки и мостове

Изработват се в кабинета или от зъботехник и служат за предпазване на зъба и венеца докато се изработят постоянните коронки и мостове. Обикновено се изработват от пластмаса и са достатъчно естетични.

Подвижно протезиране

С термина подвижно протезиране се означават всички снемаеми протези, които се изработват при загуба на няколко или всички зъби в зъбната редица. Тук се включват частични протези, цели протези, моделно-лети протези.

Частична протеза

Частичната протеза се фиксира с куки за наличните зъби. Протезата може да бъде изчяло пластмасова или армирана с метал.

Моделно-лята протеза

Моделно-лятата протеза е частична протеза, конструирана от метална сплав, която се закрепва към наличните зъби с помощта на лети куки. Видимите части от протезата могат да се изработят от пластмаса или керамика.

Цяла протеза

Цяла протеза се изработва, когато липсват всички зъби. Тя ляга директно върху лигавицата и костта. Изработва се от акрилна пластмаса, със зъби от пластмаса или керамика.

При наличие на достатъчна костна основа могат да се поставят импланти в областта на кучешките зъби, които да фиксират по-стабилно цялата протеза.

Д-р Мая Живкова

Д-р Мая Живкова За повече информация за лечението коронка, фасета, мост, протеза, частична протеза, цяла протеза, керамични фасети, коронки, лети пънчета се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология