Коронки и мостове

Д-р Мая Живкова

Коронки и мостове

Неподвижните протезни конструкции се циментират върху зъбите и не могат да бъдат сваляни от пациента. Тук се отнасят фасетки, коронки, мостове и някои видове шини.

Коронка

Коронка се изработва при обширно разрушаване на естествения зъб (и здрав корен) или по естетични показания. Коронката може да се постави върху естествен зъб или имплант.

Коронката може да бъде естетична – от керамика, металокерамика или бленд керамика, или неестетична – от златна, благородна или неблагородна метална сплав.

Показания за коронка има, когато естествената корона на зъба е силно разрушена, но коренът на зъба е здрав. Изкуствената корона обхваща плътно останалите зъбни тъкани и ги предпазва от последващо увреждане. Корона може да се постави след канално лечение, при наличие на голяма обтурация, при фрактура на зъба, при преоцветяване, неправилна форма или неправилна позиция на зъба в зъбната дъга.

Изпиляването на зъба е от критично значение

За да бъде поставена корона, зъбът трябва да бъде изпилен по подходящ начин, под формата на конус.

Изпиляването на зъба е от критично значение за качеството на коронката, нейната лечебна и профилактична стойност

Изпиляване на зъба

Безпрагово изпиляване Прагово изпиляване

Безпрагово изпиляване

При безпраговото изпиляване зъбът се изпилява околовръстно без рязка граница към корена. Изпиляването се извършва под нивото на венеца, и ръбът на коронката също се разполага под нивото на венеца.

Този метод има два основни недостатъка:

Първо, при изпиляването се уврежда връзката на венеца със зъба – най-критичната структура за здравето на зъба и костта. Тази връзка не може да се възстанови, защото в това пространство по-късно се разполага ръбът на коронката. Тъй като изпиляването е без граница, ръбът на коронката, колкото и да е тънък и добре полиран, дразни непрекъснато венеца и поддържа постоянно възпаление. След време венецът се отдръпва, а костта се стопява – развива се пародонтит.

Вторият недостатък на безпраговото изпиляване е естетичен – ръбът на коронката трябва да завършва на нула, поради което се изработва от метал (с керамика не може да бъде създаден толкова тънък ръб). В началото, когато е покрит от венеца, металният ръб прозира леко; с отдръпването на венеца той става видим и се нарушава естетиката.

Прагово изпиляване – красота и здраве

Недостатъците на праговото изпиляване се преодоляват чрез изпиляването на зъба с праг.

Прагово изпиляване за коронкаПри праговото изпиляване границата на изпиляване остава на нивото на венеца, а не под него, и поради това не се уврежда епителното прикрепване на венеца – запазва се здравето на венеца и костта. Ширината на прагчето създава място за ръба на коронката според нуждата. Прагчето е тясно при метален ръб или по-широко при металокерамичен или изцяло керамичен ръб. Колкото по-високи са естетичните изисквания, толкова по-широк е прагът, който осигурява необходимото пространство за естетичния материал. Обикновено ширината на прага е около 1 милиметър и изпиляването засяга предимно емайла на зъба.

Праговото изпиляване е задължително за изцялокерамични коронки и керамични фасети – при тях ръбът на коронката се изработва от керамика и осигурява максимална естетика.

В Естедентал се изработват само коронки с прагово изпиляване – естетични и безопасни за здравето на венеца.

Прагово изпиляване за металокерамика

Каква е разликата между метален и керамичен праг?

На първата снимка – металокерамични коронки с метален праг (като тъмен кант по ръба на коронката) и отдръпване на венеца. На втората снимка – керамични коронки с керамичен праг и възстановяване на венеца – съвършена естетика.

Металокерамичен vs. керамичен праг

Клиничен случай на д-р Тай Етередидж

Как ще протече вашето лечение?

Първо посещение

В първото посещение ще направим обстоен преглед на вашите зъби и меките тъкани. Ще вземем отпечатък от зъбите ви, от който ще бъдат изработени диагностични модели при по-сложните случаи или временни коронки. Зъбите, които се нуждаят от коронка, обикновено са силно разрушени и често се налага предварителната им подготовка – ендодонтско лечение, обтурация, възстановяване с лято пънче. Тези манипулации изискват допълнителни посещения. Ако не се налагат, в първото посещение зъбът се изпилява и от него се взима отпечатък, който се изпраща в лабораторията. В края на посещението ще ви бъде изработена временна коронка от пластмаса, която се залепва с временен цимент. Тя предпазва живия зъб, който е по-чувствителен след изпиляването, предотвратява преместването на зъба и другите зъби, възстановява естетиката и функцията на изпиления зъб.

Зъботехникът изработва вашата коронка в лабораторията в специален апарат, наречен артикулатор. Този апарат възпроизвежда движенията на долната челюст и позволява на зъботехника да изработи коронката така, че след поставянето й в устата да я почувствате като своя. Обикновено не се налагат никакви корекции по коронката в устата на пациента.

Второ посещение

Във второто посещение временната коронка се отстранява и постоянната коронка се залепва с постоянен цимент.

Мост

Мост се изработва при липса на един или повече зъби. Зъбите, които са съседни на дефекта, се изпиляват както за коронка. Решение на стоматолога е дали да постави мост върху естествени зъби или да възстанови дефекта с импланти. Мостът трябва да бъде изработен с пространства за междузъбните венечни папили и да позволява оптимално почистване.

Мост

Възстановяването на липсващ зъб е от изключително значение, тъй като предотвратява разместването на другите зъби в посока на дефекта и увреждането на венеца на пародонта. Мостът се закрепва постоянно и неподвижно към съседните зъби след изпиляването им. Той може да замества един или повече липсващи зъби.

Мостът изисква добро почистване на междузъбните пространства.

Цени и гаранция

Най-евтиното естетично решение е метална коронка с керамична фасета откъм видимята част – с метален праг за задни зъби (150 лв.) и с керамичен праг за предни зъби (200 лв.). Цената на металокерамичната коронка с метален праг за задни зъби е 210 лв., а  с керамичен праг за предни зъби – 250 лв. Най-естетичното решение е изцялокерамичната коронка, която се изработва от специална керамика и е трудно различима от естествените зъби дори при внимателен оглед – цена 600 лв.

Естедентал дава гаранция за коронката между 7 и 10 години в зависимост от вида на коронката и индивидуалната ситуация на пациента. Гарантираме, че вашата коронка ще предпази зъба ви от вторичен кариес и разрушение и ще запази здравето на венеца ви.

Д-р Мая Живкова 

Д-р Мая Живкова За повече информация за керамичните и металокерамините коронки и мостове се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология