Частични коронки

Д-р Мая Живкова


Частичните коронки (полукоронки, онлеи, овърлеи) се изработват при големи разрушения на зъба – твърде големи за обикновена пломба и недостатъчно големи за обикновена коронка.

Частичните коронки възстановяват само разрушената част от зъба и запазват здравата част от зъба. Те са много добра алтернатива на обикновените коронки, защото са икономични – изискват по-малко изпиляване и цената им е по-ниска.

Частичните коронки се изработват от зъботехник и имат висока точност и дългогодишна издръжливост. Те са толкова дълготрайни, колкото и традиционните коронки. Те изискват изпиляване на зъба по специални правила и когато това е изпълнено, те предпазват здравите зъбни тъкани от фрактури.

Голямо предимство на частичната коронка е, че тя е в контакт с венеца само в зоната на разрушението, а не по цялата периферия на зъба както обикновената коронка. Поради това частичната коронка дразни венеца в по-малка степен от обикновените коронки.

Частичните коронки могат да бъдат естетични – от фотополимер, керамика, металокерамика, или неестетични – от метал. Макар и да имат по-ниска издръжливост от металните, фотополимерните полукоронки запазват годността и естетиката си в продължение на много години. Керамичните полукоронки са скъпи и нямат предимства пред фотополимерните при възстановяването на задни зъби.

Вид частични коронки са и фасетите – те възстановяват само предната повърхност на предните зъби, докато задната повърхност на зъбите остава интактна. Те са по-икономични от целите коронки и осигуряват същата естетика.

Онлей

Онлеят възстановява голяма част от зъба – обикновено един или два туберкула, централната част на зъба и една или две повърхности.

Фотополимерен онлей, зъботехник Любомир Филимонов

Металокерамичен онлей, зъботехник Любомир Филимонов

Овърлей

Овърлеят покрива цялата дъвкателната повърхност на зъба и често една, две или три странични повърхности. Овърлеят се разполага предимно над нивото на венеца, което го отличава от коронката – коронката обхваща зъба до неговата шийка. Когато препарационната граница е над нивото на венеца, тя лесно се почиства и не способства за развитие на гингивит и вторичен кариес.

Фотополимерен овърлей, зъботехник Любомир Филимонов
Фотополимерен инлей овърлейФотополимерен инлей овърлейФотополимерен инлей овърлей

Фотополимерен овърлейзъботехник: Любомир Филимонов

Металокерамичен овърлей с прагов порцеланзъботехник Любомир Филимонов
Металокерамичен овърлейМеталокерамичен овърлейМеталокерамичен овърлей

Метални онлеи и овърлеизъботехник Николай Бунчев
Метален онлей

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за частичните коронки се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон
0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология