Индикации за поставяне на коронка

Д-р Мая Живкова

 

Кога е необходимо поставянето на коронка?

Когато зъбът има голямо разрушение или голяма пломба. И в двата случая са останали малко здрави тъкани и те са предразположени към фрактура. Обикновено това са външните стени на зъба, които са изградени основно от емайл; те често се фрактурират. Коронката предотвратява фрактурата и запазва останалите здрави части от зъба. При големи разрушения на зъба има показания и за инлеи, онлеи и овърлеи.

Когато короната и/или коренът на зъба са фрактурирани. Ако зъб с голямо разрушение не бъде укрепен навреме, е възможно счупване на част от короната и/или корена му. Най-често от зъба се отчупва тънка и висока стена и фрактурата засяга и част от корена. Колкото по-дълбоко е счупването, толкова по-трудно е възстановяването на зъба и по-лоша е неговата прогноза. Ако зъб с един корен се сцепи надлъжно, се налага да бъде изваден. Ако многокоренов зъб се сцепи надлъжно, понякога е възможно запазването на единия му корен и възстановяването му с коронка.
Фрактура на зъб

Когато коронката на зъба е напълно разрушена, но коренът му е здрав. В тези случаи е възможно изграждането на зъба с помощта на щифтово пънче и коронка или с щифтова коронка.
Щифтова металокерамична коронка

Когато се налага зъбът да бъде използван за мостоносител. Мостоносител е зъб, върху който се фиксира мост. Този зъб може да бъде напълно здрав.

Когато е необходимо надграждане на зъбен имплант. Надграждането на зъбните импланти е възможно с помощта на коронки и в някои случаи – на протези.

Когато е необходимо подобряване на естетиката. С помощта на естетични зъбни коронки може да се подобри външния вид на зъбите – подреждането им в зъбната редица, формата им, размера им, цвета им. При естетични показания винаги, когато е възможно, се предпочитат фасетите и частичните коронки, които изискват по-консервативно изпиляване на зъбите.

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за показанията за поставяне на коронки се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология