Изпиляване за коронка с праг и без праг

Д-р Мая Живкова

Изпиляване на зъба

За да бъде поставена коронка, зъбът трябва да се изпили по определен начин, приблизително под формата на конус.

Начинът, по който се изпилява зъбът, е един от най-важните фактори за запазването на здравето на самия зъб – запазване на неговия виталитет, запазване на максимално количество здрава зъбна тъкан; за запазване на здравето на венеца – претовратяване на гингивит и периодонтит; и за естетическото възстановяване – изпиляването на зъба трябва да осигурява достатъчно пространство за естетичния материал, особено в областта на шийката на зъба.

Изпиляване без праг

При изпиляване без праг зъбът се изпилява околовръстно. Изпиляването се извършва под нивото на венеца и ръбът на коронката също се разполага под нивото на венеца.

Предимства на безпраговото изпиляване са изпиляването на по-малко здрава зъбна тъкан и по-ниска цена на безпраговата коронка.

Недостатъци на безпраговото изпиляване са увреждане на венеца и понижена естетика.

При безпраговото изпиляване се уврежда връзката между зъба и венеца – най-важната структура за запазването на здравето на зъба, на венеца и на костта. В това пространство навлиза ръбът на коронката и не позволява възстановяването на връзката, а обратно – чрез механично дразнене и възпаление на венеца води до допълнително увреждане на венеца, отдръпване на венеца от ръба на коронката, увреждане на костта. Това винаги е свързано с влошаване на естетиката, а оголването на корена е свързано и с повишена чувствителност, когато зъбът е жив.

Безпраговото изпиляване изисква максимално тънък ръб, който зъвършва на нула, като острие на нож. Само металът мъже да се изработи в такъв минимален обем, но металният ръб не е естетичен. Естетичните материали изискват дебелина от поне 1-2 милиметра, но такъв ръб на коронката е груб и дразни силно венеца, което води до неговото отдръпване.

Прагово изпиляване

Прагово изпиляване за коронкаПраговото изпиляване разрешава проблемите, свързани с безпраговото изпиляване. При праговото изпиляване на границата на зъба с венеца се изработва праг – стъпало, върху което стъпва коронката. Тя не влиза под венеца и не го дразни. Прагът е с такава шинира, каквато е необходима за осигуряване на максимална естетика (обикновено 1-2 милиметра). Праговото изпиляване не налага умъртвяване на зъбите.

Предимства на праговото изпиляване са оптимална защита на зъба и венеца и висока естетика.

Недостатъци на праговото изпиляване са изпиляване на по-голямо количество зъбна тъкан и по-висока цена на праговата коронка.

При праговото изпиляване прагът остава на нивото на венеца и връзката между венеца и зъба не се уврежда. Коронката стъпва върху прагчето, а не потъва неконтролирано под венеца. Контактът с венеца е минимален и е минимален рискът за дразнене и увреждане на венеца.

При праговото изпиляване зъботехникът получава ясно указание докъде да изработи коронката. Така коронката покрива плътно всички изпилени зъбни участъци и не остава открита зъбна тъкан. Така се предотвратява развитието на кариес под ръба на коронката.

Прагът осигурява необходимото пространство за естетичните материали – керамика, металокерамика. Това е важно при повишени естетични нужди, особено при предни зъби. Праговото изпиляване е задължително за керамични коронки и керамични фасети – при тях ръбът на коронката се изработва от керамика и осигурява максимална естетика.

В Естедентал се изработват само коронки с прагово изпиляване – естетични и безопасни за здравето на венеца.

 

Видове коронкови прагове

Порцеланов праг (прагов порцелан)
Ръбът на коронката е изграден само от порцелан. Порцелановият праг осигурява най-висока естетика. Прагов порцелан може да се изработи при порцелановите коронки и при металокерамичните коронки. Праговият порцелан се препоръчва при необходимост от повишена естетика – обикновено при фронтални зъби.
Коронка с порцеланов праг (прагов порцелан)

Металокерамичен праг
Металокерамичният праг е изграден от метален и порцеланов слой. Металокерамичният праг се вижда като леко сивеене на ръба на коронката и най-често се изработва при зъдни зъби и по-ниски изисквания за естетика. Металокерамичните коронки могат да се изработят с металокерамичен праг или с порцеланов праг (прагов порцелан).
Металокерамичен праг

Метален праг
Ръбът на коронката е изграден само от метал. Метален е прагът при металните коронки, при бленд-металокерамичните коронки и в някои случаи при металокерамичните коронки. Металният праг изисква най-консервативно изпиляване на зъба, металът може да се оформя в тънък слой като запазва здравината си и се полира идеално. Метален праг се предпочита във всички зони, в които няма високи естетични изисквания – например вътрешните повърхности на металокерамичните корони.
Метален праг

Възможно ли е прагово изпиляване след безпрагово изпиляване?

Това е възможно при наличие на достатъчно зъбна тъкан.
Прагово изпиляване след безпрагово изпиляване

Задължително ли е девитализирането на зъбите преди поставяне на коронка?

Не. Изпиляването на зъба за коронка е свързано с околовръстно изпиляване на зъба с около 1-2 милиметра. При това остава достатъчно зъбна тъкан (дентин), която предпазва зъбната пулпа. Умъртвяване на зъба е необходимо само при някои състояния по преценка на стоматолога.

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за изпиляването на зъбите за коронки и мостове се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология