Метални коронки

Д-р Мая Живкова


Метална коронкаМеталните коронки се изработват изцяло от метал (метална сплав). Металните коронки са добър избор за задни зъби при пациенти, които нямат високи естетични изисквания. Металните коронки са добър избор и при ограничен бюджет. Металните коронки изискват минимално изпиляване на зъба, имат голяма издръжливост (много години), осигуряват добра защита на изпиления зъб.

Когато не е възможно зъбите да бъдат изпилени с праг, металните коронки са най-добрият избор, защото металният ръб е по-тънък от металокерамичния и керамичния. Праговото изпиляване се предпочита винаги, когато е възможно.

Предимство на металните коронки е по-консервативното изпиляване на зъба и по-ниската цена в сравнение с металокерамични и керамични коронки.

Метални коронки често се поставят върху мъдреците, тъй като мъдреците имат малка клинична коронка и попадат в невидимата зона. Минималното изпиляване на мъдреците гарантира тяхната виталност (каналното лечение при мъдреците е трудно, тъй като достъпът до тях е затруднен и често имат атипични канали).

Основeн недостатък на металните коронки е неестетичният им вид. Те могат да се поставят само върху зъби, които не се виждат при усмивка. Компромисен вариант при ограничен бюждет са бленд-металокерамичните коронки – метални коронки с порцеланово покритие само върху видимата повърхност.

Сплав за металокерамика

Около 10% от хората са алергични към някои метали (напр. никел, берилий), поради което изборът на метална сплав е от значение.

Металната основа на коронките не се отлива от един метал, а от комбинация от метали – метална сплав. Съществуват различни сплави за металокерамика.

Благородните сплави повече от 60% благородни метали в състава си – злато, платина, паладий и други, а количеството на златото е над 40%. Тези сплави не взаимодействат с организма, не предизвикват реакции, имат висока биологична поносимост и добри механични качества. Жълтият цвят на златните сплави подобрява естетичния вид на металокерамичните коронки – те изглеждат по-естествени.

Чистото злато е меко и днес не се използва за коронки, а само за инлеи.
Златна коронка

Полублагородните сплави съдържат над 25% благородни метали.

Неблагородните сплави съдържат по-малко от 25% благородни метали. Те съдържат основно хром, кобалт, молибден и други метали. Модерните неблагородни сплави не съдържат никел, към който много хора проявяват свръхчувствителност.

Колкото по-високо е съдържанието на благородни метали в сплавта, толкова по-добри са биологичните и механичните й качества и е по-висока нейната цена. Най-често цената определя предпочитанието на пациента.

Ние работим с неблагородната сплав Argeloy N.P. Special без съдържание на никел и берилий с висока биологична поносимост и с благородните сплави Argedent Yellow 2 и Argenco Bio Light.

Клиничен случай

Пациент с изтриване на зъбите в напреднал стадий. Пациентът има липсващи дъвкателни зъби и желае възстановяване на всички зъби с металокерамика и възстановяване на височината на захапката. Мъдреците са напълно здрави и са използвани като мостоносители. За тях са изработени метални коронки, които изискват минимално изпиляване (в зоната на емайла на зъба). Зъботехник: Любомир Филимонов
Лечение на атриция абразияЛечение на атриция абразияЛечение на атриция абразияЛечение на атриция абразияЛечение на атриция абразияЛечение на атриция абразия

Лечение на атриция абразия

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за металните коронки се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология