Металокерамични коронки

Д-р Мая Живкова

Металокерамичната коронка е изградена от метална основа и повърхностен слой от керамика. Металът осигурява здравината на коронката, а керамиката – нейната естетика. Металокерамичните коронки изискват прагово изпиляване на зъбите.

Металокерамичните коронки са най-често използваните коронки в денталната практика. Те съчетават много положителни качества и имат относително малко и незначителни недостатъци. Металокерамичните коронки са идеалната комбинация между висока естетика, дълготрайност и добра цена.

Издръжливост и здравина. Металокерамичните коронки са по-здрави и издръжливи от керамичните коронки; те запазват годността си в продължение на много години.

Висока естетика. Металокерамичните коронки имат висока естетика и могат да се използват за възстановяване на предни и задни зъби. Само порцелановите коронки ги превъзхождат по отношение на естетиката.

Точност. Металът приляга плътно към изпиления зъб и му осигурява добра защита.

Ниска цена. Цената на металокерамичните коронки е най-ниска в сравнение с цената на останалите естетични коронки.

Недостатъците на металокерамичните коронки са относителни и съществуват начини за компенсирането им.

Металокерамичните коронки имат по-ниска естетика в сравнение с порцелановите коронки. Порцеланът е полупрозрачен и пропуска голяма част от светлинните лъчи, както и естественият зъб. Порцелановите коронки и фасети имат жизнен и естествен вид. Металокерамичните коронки имат непрозрачен слой от метал, който спира хода на светлинните лъчи и ги отразява по различен начин – металокерамичните коронки изглеждат по-плътни и непрозрачни от естествените зъби и порцелановите коронки. Този недостатък може да бъде компенсиран в голяма степен от опитен зъботехник.
Светлинни характеристики на керамика и металокерамика и естествени зъби
Керамични спрямо металокерамични коронки

Фрактурата на керамиката и откриването на металната основа е рядко. В повечето случаи това не налага смяната на коронката. Дефектът може да бъде възстановен с помощта на специален фотополимер.

Металокерамичният ръб е неестетичен. В областта на ръба металът често прозира и сивее, а понякога води и до оцветяване на венеца. Металокерамичната коронка може да се изработи и с естетичен керамичен ръб – прагов порцелан.
Металокерамични коронки с прагов порцелан
Металокерамична коронка без праг (ляво) и металокерамична коронка с прагов порцелан (дясно)

 

Сплав за металокерамика

Около 10% от хората са алергични към някои метали (напр. никел, берилий), поради което изборът на метална сплав е от значение.

Металната основа на коронките не се отлива от един метал, а от комбинация от метали с цел осигуряване на необходимите качества – метална сплав. Съществуват различни сплави за металокерамика.

Благородните сплави повече от 60% благородни метали в състава си – злато, платина, паладий и други, а количеството на златото е над 40%. Тези сплави не взаимодействат с организма, не предизвикват реакции, имат висока биологична поносимост и добри механични качества. Жълтият цвят на златните сплави подобрява естетичния вид на металокерамичните коронки – те изглеждат по-естествени.

Полублагородните сплави съдържат над 25% благородни метали.

Неблагородните сплави съдържат по-малко от 25% благородни метали. Те съдържат основно хром, кобалт, молибден и други метали. Модерните неблагородни сплави не съдържат никел, към който много хора проявяват свръхчувствителност.

Колкото по-високо е съдържанието на благородни метали в сплавта, толкова по-добри са биологичните и механичните й качества и е по-висока нейната цена. Най-често цената определя предпочитанието на пациента.

Ние работим с неблагородната сплав Argeloy N.P. Special без съдържание на никел и берилий с висока биологична поносимост и с благородните сплави Argedent Yellow 2 и Argenco Bio Light.

Клиничен случай

Пациент с множество пломби на предните зъби и желание за металокерамични коронки. Прагово изпиляване на зъбите. Коронките са с прагов порцелан за максимална естетика. Зъботехник: Любомир Филимонов
Металокерамични коронкиМеталокерамични коронкиМеталокерамични коронки
Металокерамични коронкиМеталокерамични коронкиМеталокерамични коронки
Металокерамични коронки

Металокерамични коронки

 

Д-р Мая Живкова За повече информация за металокерамичните коронки се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на
телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология