Порцеланови коронки

Д-р Мая Живкова

Порцелановите (керамичните) коронки се изработват изцяло от порцелан (керамика).

Основното предимство на порцелановите коронки е красотата им. С помощта на порцелана могат да се възпроизведат уникалните особености на зъба – цвят, полупрозрачност, прозрачност, флуоресценция, типични детайли. Порцеланът е полупрозрачен и пропуска голяма част от светлинните лъчи, както и естественият зъб. Порцелановите коронки и фасети имат жизнен и естествен вид. Металокерамичните коронки имат непрозрачен слой от метал, който спира хода на светлинните лъчи и ги отразява по различен начин – металокерамичните коронки изглеждат по-плътни и непрозрачни от естествените зъби и порцелановите коронки.
Светлинни характеристики на керамика и металокерамика и естествени зъби
Керамични спрямо металокерамични коронки

Порцелановата коронка се изработва изцяло от порцелан, включително нейният ръб. Порцелановите коронки изискват задължително прагово изпиляване на зъба. Металокерамичните коронки могат да имат металокерамичен ръб или изцяло керамичен ръб – прагов порцелан. Металокерамичната коронка се изработва от слой метал и слой порцелан. Нейният ръб може да бъде металокерамичен (той често сивее и не е много естетичен) или керамичен.
Прагов порцелан
Металокерамични коронки (ляво) и керамични (порцеланови) коронки (дясно)

Порцеланът е неутрален към биологичните тъкани. Той е подобен на стъклото – не взаимодейства със слюнката и храните, не се разтваря, не се променя в устата, не променя цвета и структурата си, не предизвиква никакви алергични реакции. Около 10% от хората са алергични към някои съставки на металните сплави за металокерамика, най-често никел. Модерните сплави не съдържат никел и са стабилни към корозионни процеси в устата. Порцеланите за керамични коронки не абразират естествените срещулежащи зъби. Порцеланите за металокерамични коронки имат по-висока абразивност, особено ако не са глазирани правилно.

Порцелановите коронки се изработват ръчно от зъботехника чрез последователно нанасяне на няколко слоя порцелан, чрез които се пресъздават особеностите на естествените зъби.
Порцеланови коронки

Съществуват и компютърни системи за фрезоване на коронки от керамични блокчета. След изпиляване и сканиране на зъба компютърната система направлява фрезоването на коронката. Коронката е готова за около 30 минути и може да бъде поставена веднага. Тъй като тези коронки се изработват от монолитно керамично блокче, естетическите им качества са по-ниски в сравнение с ръчното изработване на коронката. Тези коронки са по-подходящи за задни зъби.
Порцеланови коронки

Порцелановите коронки имат по-кратка годност от металните и металокерамичните коронки. При задните зъби, които понасят по-големи дъвкателни натоварвания, се препоръчват металокерамичните коронки. Цената на порцелановите коронки е по-висока от тази на металокерамичните коронки.

Кога да изберем порцеланова коронка?

Порцелановите коронки са оптимално решение в случаите, когато е необходима висока естетика – най-често при възстановяване на фронталните зъби.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ

Пациентка с металокерамични коронки на горните фронтални зъби. Пациентката харесва формата и размера на зъбите си, но желае по-естествен вид на зъбите – анатомичен дизайн на зъбите и тънък полупрозрачен режещ ръб. Зъботехник: Любомир Филимонов

Изходна ситуация: металокерамични коронки на горните фронтални зъби. Зъбни пънчета след отстраняване на коронките, безпрагово изпиляване. Прагово изпиляване на зъбите за порцеланови коронки..
Порцеланови коронкиПорцеланови коронкиПорцеланови коронки

Готови порцеланови коронки
Порцеланови коронкиПорцеланови коронкиПорцеланови коронки
Порцеланови коронки

Д-р Мая Живкова За повече информация за порцелановите коронки се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на
телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ

Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология