Възстановяване на зъби с големи разрушения

Д-р Мая Живкова

Възстановяване на зъби с големи разрушения

Ако смятате, че имате зъб за вадене – проучете възможностите за възстановяване на вашия зъб.

Често срещан проблем в денталната практика са зъбите с големи разрушения. Разрушението може да обхваща само видимата част на зъба – частично или пълно разуршение на клиничната корона, а може да засяга и корена на зъба. Зъбите с големи разрушения могат да бъдат възстановени, ако имат здрав корен, здрав венец и здрава кост.

Частично разрушение на коронката на зъба

При частично разрушение на коронката на зъба без засягане на пулпата на зъба не се налага умъртвяването му. Коронката на зъба може да бъде възстановена с помощта на частична коронка от фотополимер, метал или металокерамика.

При частично разрушение на коронката на зъба със засягане на пулпата е необходимо лечение на каналите – изваждане на нерва и запълване на канала със специална паста. Зъбът може да бъде възстановен с частична коронка, с традиционна коронка или с щифтова коронка.
Фотополимерен онлейМеталокерамичен овърлей

Пълно разрушение на коронката на зъба

Зъбите с напълно разрушена коронка могат да бъдат възстановени с щифтово изграждане, ако коренът на зъба е здрав и  каналите са лекувани добре.

Възстановяването на зъби с напълно разрушена коронка може да стане по два начина:

1. С лято щифтово пънче и коронка. След подходяща обработка на каналите се изработва щифтово пънче от метал. То се циментира в един или повече канали на зъба. Върху него се поставя традиционна коронка, най-често от металокерамика.
Щифтово пънче пинлейЩифтово пънче пинлей

2. С щифтова коронка. Щифтовата коронка е коронка от металокерамика или метал, която е монолитно отлята с щифт, който се циментира в кореновия канал.


При възстановяването на фронтални зъби има повишени естетични изисквания. Фронталните зъби могат да бъдат възстановени с щифтови пънчета от циркониев оксид и порцеланови коронки. По-евтин вариант, който осигурява добра естетика, е възстановяването с метално пънче и металокерамична коронка с керамичен праг.

Пациент с изцяло разрушени горни странични резци. След проведено канално лечение зъбите са възстановени с металокерамични коронки с лят щифт и прагов порцелан за повишена естетика. Зъботехник: Любомир Филимонов
Металокерамични коронки с прагов порцелан и щифтМеталокерамични коронки с прагов порцелан и щифтМеталокерамични коронки с прагов порцелан и щифтМеталокерамични коронки с прагов порцелан и щифтМеталокерамични коронки с прагов порцелан и щифт
Металокерамични коронки с прагов порцелан и щифт

Разрушение на корена на зъба

Възможността за възстановяване на зъби с коренови разрушения зависи от обхвата на разрушението, състоянието на костта и венеца, състоянието на кореновите канали, вида на зъба. Еднокореновите зъби са с по-добра прогноза от многокореновите.

При разрушението на горната 1/3 от корена зъбът обикновено може да бъде възстановен с традиционна коронка или частична коронка. По-дълбоките разрушения имат по-лоша прогноза.

Възстановяването на зъби с разрушен корен обикновено става с помощта на щифтов инлей или щифтова коронка.

Повече клинични случаи можете да видите тук.

Д-р Мая Живкова За повече информация за възстановяването на зъби с големи разрушения се свържете с Естедентал чрез нашата форма за контакт или на телефон 0889 217 402

ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ
Лицева хармония
Анализ на усмивката
Безплатна естетична консултация

ЕСТЕТИЧНИ РЕШЕНИЯ

Почистване на зъбите
Избелване на зъбите
Естетични пломби
Силанизиране
Порцеланови фасети
Фотополимерни фасети
Инлеи
Коронки и мостове
Канално лечение
Зъбни украшения

ЕСТЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ

Зъбен кариес
Стари пломба и счупени зъби
Силно разрушени зъби
Разстояния между зъбите
Неправилно подредени зъби
Абразия на зъбите
Оцветяване на зъбите
Венечна усмивка
Липсващи зъби

СТОМАТОЛОГИЧНИ УСЛУГИ

Профилактика и хигиена
Консервативна стоматология
Естетична стоматология
Протетична стоматология
Хирургична стоматология