Абразия на зъбите

ИЗТРИВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Абразия на зъбите е нормалният процес на изтриване на твърдите зъбни тъкани – емайл и дентин, с напредване на възрастта. Той може да настъпи и преждевременно в резултат на патологични процеси.

Терминът абразия се използва за означаване на изтриване на зъбите, но не е напълно коректен. В денталната медицина абразия се нарича некариозното разрушаване на зъбните тъкани – най-често в областта на зъбните шийки под въздействие на механични фактори. Изтриването на дъвкателните повърхности на зъбитие се нарича атриция.

АТРИЦИЯ НА ЗЪБИТЕ

При младите хора ръбовете на зъбите са изградени от емайл и са полупрозрачни и налобени. Зъбите са с различна дължина. С течение на времето зъбите се абразират – губят полупрозрачните си ръбове, дължината им се уеднаквява, стават по-равни. Успоредно с това се променя и цветът – основният цвят на зъбите се засилва, прозрачността им намалява.

Промени на зъбите при стареене

Атриция е процесът на постепенно износване на емайла и/или дентина на дъвкателните повърхности и режещите ръбове на зъбите. Тя е нормален процес с напредване на възрастта. Постепенното скъсяване на зъбите води до понижаване на долната трета на лицето и задълбочаване на нормалните кожни гънки на лицето – “старчески вид”. Понякога атрицията води до развитие на дълбока захапка.

Преждевременната атриция обикновено се дължи на бруксизъм – притискане на долните зъби към горните, скърцане със зъби (най-често по време на сън). С износването на зъбите се понижава и височината на захапката.

ЛЕЧЕНИЕ НА АТРИЦИЯТА

Възстановяване с фотополимер

В началния стадий на атриция загубените тъкани могат да бъдат възстановени с фотополимерни овърлеи на дъвкателните зъби и фотополимерни фасети на предните зъби. Възстановява се анатомичната височина и формата на зъбите, тяхната функция и естетика и се възстановява височината на захапката. Повишението на височината на захапката води до изглаждане на нормалните кожни гънки и “подмладява” лицето.

Случай от нашата практика:

Лечение на атриция и дълбока захапка с фотополимерни овърлеи и фасети

Абразия на зъбите и дълбока захапка преди лечение Фотополимерни фасети след повдигане на захапката

Лечение на дълбока захапка и абразия на зъбите - преди и след

Възстановяване с щифтови изграждания и коронки

Напредването на атрицията води до разрушение на по-голямата част от коронките на зъбите с поява на болезненост, засягане на пулпата и нерва, дълбока захапка, затруднено хранене и естетически оплаквания.

В напредналите случаи на атриция лечението се извършва с помощта на щифтови изграждания и коронки. При бруксизъм е необходимо комплексно лечение. Много важно е да бъде отстранена причината за атрицията. След възстановяването е необходима повишена грижа за конструкциите, носене на назъбна шина по време на сън, която да омекотява неконтролируемите дъвкателни сили по време на нощно стискане и скърцане, регулярен контрол от страна на денталния лекар.

Случай от нашата практика:

Лечение на атриция и дълбока захапка с порцеланови фасети и коронки

Лечение на абразия на зъбите и дълбока захапка - преди и след

Повдигане на височината на захапката

АБРАЗИЯ НА ЗЪБИТЕ

Абразията представлява износване на емайла на зъба под действие на механични външни фактори. Чести причини за абразия са силно четкане на зъбите или четкане с твърда четка, гризене на ноктите, ядене на семки, дъвчене на моливи и писалки, поставяне на клечки, игли и карфици между зъбите и др. Лечението на абразията се състои в отстраняване на причинния фактор и възстановяване на зъба с фотополимер.

Абразия на зъбите

ЕРОЗИЯ НА ЗЪБИТЕ

Ерозията представлява износване на зъбния емайл под действието на химични фактори, най-често киселини. Честата консумация на цитрусови плодове, на плодови сокове, на някои газирани напитки (кока-кола), съчетана с понижена резистентност на зъбните тъкани, може да доведе до развитие на ерозии. Булимичното разстройство на храненето (хора, които често и предизвикано повръщат) също излага зъбите на действието на силни стомашни киселини. Ерозиите са чести при някои промишлени производства.

След прием на киселинна храна или напитка е добре зъбите да се изплакнат с чиста вода или разреден разтвор на сода бикарбонат, за да бъде понижена концентрацията на киселините в устата, след което да бъдат измити с четка и паста.

Ерозия на зъбите

Д-р Мая Живкова

За повече информация за абразията на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт