Адхезивен мост с кевларна лента Ribbond

 

Клиничен проблем:

Липсващ долен страничен резец

Млад пациент с наскоро изваден долен страничен резец. Пациентът желае възстановяване с адхезивен мост, за да запази интактни околните си здрави зъби.
 

Клинично решение:

Адхезивен мост с кевларна лента Ribbond

Зъбите, съседни на дефекта – централен резец и кучешки зъб, се шинират с кевларно влакно и върху него се моделира с фотополимер липсващия зъб. Здравите зъби не се изпиляват и влакното се фиксира върху тях чрез адхезивна връзка – бондинг.

Кевларната лента се изработва от синтетично полимерно влакно с висока еластичност и якост. Кевларните влакна за дентална употреба обикновено се обработват по подходящ начин, за да се осигури химическа връзка с денталните композити (фотополимери).

Веднъж завършен, адхезивният мост се превръща в монолитна конструкция, фиксирана върху зъбите чрез адхезивна връзка. Поради това той не се чупи, но при травматични събития или силно подвижни зъби може да се отлепи от единия зъб, което налага подмяната му.

Адхезивният мост с кевларна лента е най-консервативният, най-бързият и най-евтиният метод за възстановяване на липсващ зъб, особено във фронталната област (преден зъб). Методът е приложим за възстановяване и на липсващи предкътници (малки кътници, 4 и 5 зъб) и не е подходящ за възстановяване на големите кътници (6 и 7 зъб).
 
Адхезивният мост се изработва в едно посещение.
 

Адхезивен мост с кевларна лента Ribbond

 

Допълнителна информация

Бондинг
Адхезивен мост
 


 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.