Адхезивен мост и бондинг на горните резци

 

Клиничен проблем:

Липсващ преден зъб и резци с различен цвят

Пациентка с липсващ горен страничен резец, изваден преди около месец. Пациентката има и металокерамична коронка на централен резец с цвят, несъответстващ на този на естествените зъби. Наличният страничен резец е девитализиран и с по-тъмен цвят.

 
Клинично решение:

Адхезивен мост и бондинг на горни предни зъби

Липсващият зъб е възстановен с адхезивен мост с кевларно влакно Ribbond. Адзхезивният мост е особено подходящ при наскоро извадени зъби, когато се очаква известна резорбция (стопяване) на костта. Ако се появи луфт между възстановения зъб и венеца, той лесно може да бъде коригиран с фотополимер.

Естетиката на зъбите е възстановена с бондинг. Избран е цвят, който съответства на цвета на коронката. Променена е формата на естествения централен резец, така че да наподобява формата на коронката.

Бондингът на зъби с по-тъмен цвят е предизвикателство, защото фотополимерът трябва да бъде нанесен в тънък слой върху зъба, а материалът е полупрозрачен и по-тъмният цвят на зъба продължава да прозира. За замаскиране на нежелани оцветявания се използва специален фотополимер с повишена плътност.

Възстановяване на естетиката и хармонията на усмивката в едно посещение.
 

Адхезивен мост и бондинг на горните резци
 

Допълнителна информация

Бондинг
Адхезивен мост