Адхезивен мост (композитен мост) се изработва от фотополимер, подсилен със специално фибровлакно. Често адхезивният мост може да се изработи без изпиляване на зъбите в едно посещение. Здравината му е по-ниска от тази на традиционните металокерамични мостове, но цената му е по-ниска и позволява запазване на зъбите. Може да се изработи за предни и дъвкателни зъби, но е по-подходящ за предни зъби.

Представяме няколко случая на адхезивен мост от нашата практика – преди и след.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:

Адхезивен мост – преди и след

Пациентка с множество липсващи зародиши на постоянните зъби, персистиращи млечни зъби и разстояния между зъбите, включително във видимата област. Вторият горен резец вдясно (вляво на снимката) е недоразвит, а десният кучешки зъб е заел мястото на липсващия първи предкътник, освобождавайки празно пространство. Дефектът е възстановен с адхезивен мост. Използвана е послойна техника за възстановяване на зъбите (layering). Възстановяване на зъбите в едно посещение.

Преди: Недоразвит страничен резец, кучешки зъб на мястото на първия прекътник и свободно пространство във видимата област. След: Адхезивен мост между страничния резец и кучешкия зъб.

Преди адхезивен мостАдхезивен мост

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:

Адхезивен мост – преди и след

Пациентка с липсващ кучешки зъб горе вляво (вдясно на снимката). Директно възстановяване с адхезивен мост в едно посещение.

Адхезивен мост

Преди: Липсващ горен кучешки зъб. След: Адхезивен мост между страничния резец и първия предкътник.

Липсващ горен кучешки зъбАдхезивен мост

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:

Адхезивен мост на дъвкателен зъб – преди и след

Пациентка с изваден  втори горен предкътник. Директно възстановяване с адхезивен мост с Ribbond в едно посещение.

Преди: Изваден горен втори предкътник. След: Адхезивен мост между първия предкътник и първия кътник.

Изваден предкътник - преди адхезивен мостАдхезивен мост на предкътник

Адхезивен мост на предкътник

Д-р Мая Живкова

За повече информация за адхезивния мост можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт