Адхезивният мост се изработва от фотополимер, подсилен със специално фибро влакно. Често адхезивният мост може да се изработи без изпиляване на зъбите в едно посещение. Здравината му е по-ниска от тази на традиционните металокерамични мостове, но цената му е по-ниска и позволява запазване на зъбите.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:
АДХЕЗИВЕН МОСТ ВЪВ ФРОНТАЛНАТА ОБЛАСТ

Пациентка с множество липсващи зародиши на постоянните зъби, персистиращи млечни зъби и разстояния между зъбите, включително във видимата област. Вторият горен резец вдясно е недоразвит, а десният кучешки зъб е заел мястото на липсващия първи предкътник, освобождавайки празно пространство. Дефектът е възстановен с адхезивен мост – мост, изработен от фотополимер и подсилен със специално кевларно влакно – Ribbond. Използвана е послойна техника за възстановяване на зъбите (layering). Възстановяване на зъбите в едно посещение.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:
АДХЕЗИВЕН МОСТ ВЪВ ФРОНТАЛНАТА ОБЛАСТ

Пациентка с липсващ кучешки зъб горе вляво (вдясно на снимката). Директно възстановяване с адхезивен мост с Ribbond, Използвана е послойна техника за възстановяване на зъбите (layering). Възстановяване в едно посещение.

Директен адхезивен мост - краен резултат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:
АДХЕЗИВЕН МОСТ ВЪВ ФРОНТАЛНАТА ОБЛАСТ

Пациент с липса на зародиш на страничния резец вляво (вдясно на снимката) и персистиращ подвижен млечен кучешки зъб. Постоянният кучешкизъб е ретиниран в костта. На друго място на пациента е предложено хирургично откриване на кучешкия зъб, изваждане на няколко зъба и подреждане на зъбите с брекети. Ние предложихме на пациента консервативен подход – шиниране на кучешкия зъб към съседните зъби с кевларено влакно (Ribbond) и премоделиране на кучешкия зъб в страничен резец и кучешки зъб с фотополимер.

Адхезивен мост

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 4:
АДХЕЗИВЕН МОСТ НА ДЪВКАТЕЛЕН ЗЪБ

Пациентка с изваден  втори предкътник горе вдясно. Директно възстановяване с адхезивен мост с Ribbond, Използвана е послойна техника за възстановяване на зъбите (layering). Възстановяване в едно посещение.

Директен адхезивен мост - краен резултат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 5:
ЛЕЧЕНИЕ НА НАПРЕДНАЛ ПАРОДОНТИТ С АДХЕЗИВЕН МОСТ

Млада пациентка с напреднал пародонтит (по-популярен сред пациентите като пародонтоза). Масивно натрупване на зъбен камък, генерализирано възпаление на венците и стопяване на костта с разклащане на долните и горните фронтални зъби. Горният резец вдясно се държи само на меки тъкани. След почистване на зъбите от зъбния камък и плака горният резец е изваден, обработен и шиниран към останалите горни зъби с помощта на Ribbond (адхезивен мост). Долните зъби са шинирани с Ribbond. Извършен е микробиологичен тест за причинители на пародонтит и е установено наличие на най-агресивните микроорганизми във високи концентрации. Проведен е антибиотичен курс.

Устната хигиена, редовните контролни прегледи и грижата за отслабения пародонт са от ключово значение за забаването/спирането на прогресията на пародонталните заболявания.

Лечение на пародонтит
Д-р Мая Живкова

За повече информация за адхезивния мост можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт