Адхезивен мост при липсващи зародиши на зъби

 

Клиничен проблем:

Липсващи зародиши на горни странични резци

Млада пациентка с липсващи зародиши на горните странични резци. След проведено ортодонтско лечение е освободено място за липсващите зъби. Пациентката не желае импланти и традиционни мостове.

Клинично решение:

Адхезивен мост двустранно

Адхезивен мост с кевларна лента Ribbond е изработен двустранно за възстановяване на липсващите зъби. С фотополимер (бондинг) е възстановена естетиката в едно посещение.

Липсата на зародиши на постоянни зъби е относително често състояние – среща се при около 10% от хората и става все по-честа. Най-често липсват зародиши на последните зъби от всяка зъбна група – втори резци, втори предкътници и трети кътници (мъдреци).

Адхезивният мост е подходящ за възстановяване на липсващи резци и предкътници в случаите, при които има достатъчно място. При липсващи зародиши е често преместването на съседните зъби и частично или напълно затваряне на мястото. В тези случаи е необходимо провеждането на ортодонтско лечение, за да се освободи място за естетично възстановяване на липсващите зъби, особено когато се касае за горните странични резци.

Друго често приложение на адхезивния мост е при възстановяване на ретинирани кучешки зъби – зъби с нормален зародиш и развитие, които не са успели да пробият правилно в зъбната редица и са останали включени в костта. Тези зъби в много случаи могат да се изведат в зъбната редица с хирургично и ортодонтско лечение. Някои пациенти предпочитат по-бързо и атравматично възстановяване на липсващите кучешки зъби с консервативни методи (адхезивен мост, бондинг) или протезиране (конвенционален мост).

Изработването на стабилен адхезивен мост на горните зъби е възможно при наличие на достатъчно място и атравматична захапка. В случаите на дълбока захапка, ръбцова захапка, липса на стабилна опора на задните зъби изработването на стабилен мост е предизвикателство.

 

Адхезивен мост при липсващи зародиши на зъби

 

Допълнителна информация

Бондинг
Адхезивен мост

 

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.