Ортодонтско лечение

С развитието на медицината и технологиите все повече хора пристъпват към корективни интервенции. Много възрастни пациенти и родители на деца с ортодонтски проблеми пристъпват към ортодонтско лечение без да са запознати с особеностите и рисковете на лечението.

Ортодонтското лечение не е безобидно. Ортодонтското лечение използва силови методи и носи рискове за зъбите и челюстните кости.

Първо, и при идеално проведено ортодонтско лечение зъбите възвръщат първоначалните си позиции, ако пациентът не носи ретайнер (често до края на живота си). Ретайнерът може да бъде подвижен – шина от пластмаса, която се носи през нощта; проблеми – шината дразни и възпалява венеца. Ретайнерът може да бъде и неподвижен – шина, залепена за вътрешните повърхности на зъбите; проблеми – невъзможност за добро почистване на зъбите, честа причина за развитие на кариеси и гингивит.

Второ, ортодонтското лечение често изисква необратими манипулации. Поставянето на метални пръстени около първите кътници е свързано с развитие на пародонтални джобове и по-ранна загуба на зъбите. Изваждането на здрави зъби, за да се освободи място за останалите зъби в зъбната дъга. Изпиляването на страничните повърхности на зъбите и нарушаването на техния емайл, за да се освободи място (страничните повъррхности на зъбите са местата, които най-трудно се почистват и от които най-често започва развитието на кариес).

Трето, не всички дентални лекари, които провеждат ортодонтско лечение, са специалисти по ортодонтия. Прилагането на груби сили върху зъбите понякога води до възпаление и стопяване на костта, което е необратимо.

Четвърто, лечението не винаги е успешно. В много случаи лекарите не успяват да постигнат желанията на пациентите (често и поради липса на мотивация и сътрудничество от страна на пациентите, особено при малките деца) и пациентите впоследствие прибягват до други методи.

Пето, лечението е продължително (обикновено години) и апаратите, фиксирани върху зъбите, не позволяват добро почистване на зъбната плака през този период и създават условия за развитие на кариеси и гингивит (на снимката – кариеси, развили се около брекети).

Шесто, и не най-маловажно, терапията оказва физическо и психическо въздействие върху децата. Терапията е съпроводена с болка в зъбите, наличието на апарати създава усещане за дискомфорт за продължителен период от време. В тази ранна възраст у детето може да се развие усещане, че нещо не е наред с него, че се нуждае от “корекция” и да се развие фиксация към красотата и последващи козметични процедури.

И седмо – красотата е в здравето, а не в идеално подредените зъби.

Ортодонтската терапия винаги трябва да се преценява внимателно при малки отклонения на зъбите от правилната им позиция. Днес съществуват много по-консервативни методи, с които могат да се коригират малки отклонения и които засягат отделни зъби и не засягат костта – например корекция на формата и позицията на зъбите с фотополимер без изпиляване на зъбите (бондинг), премоделиране на персистиращи млечни зъби с фотополимер вместо сложната операция по извеждане на ретиниран зъб от костта и подреждането му в зъбната редица.

По-тежките деформации, особено когато засягат и челюстите, могат да изискват лечение и затова винаги трябва да се търси квалифициран ортодонт и/или хирург с добра репутация (добри отзиви от други пациенти и/или лекари). А доброто лечение струва повече пари. Евтиното ортодонтско лечение трябва да се избягва.

Д-р Мая Живкова

 

 

За повече информация за ортодонтското лечение можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт