Дизайн на усмивката

ДИЗАЙН НА УСМИВКАТА

Дизайн на усмивката е проектът на бъдещата усмивка на пациента.

Дизайнът на усмивката се определя от много фактори:

Форма на лицето

Съществува зависимост между формата на лицето, формата на зъбите и общата структура на тялото. Хората с овални лица имат овални зъби, хората с квадратни и правоъгълни лица имат по-правоъгълни зъби, хората със сърцевидни и триъгълни лица имат триъгълни зъби.

С напредване на възрастта зъбите се абразират и долната трета на лицето се скъсява – т.нар. старчески вид на лицето. По-ниската височина на захапката води до по-изразено нагъване на естествените кожни гънки – поява на бръчки. Възстновяването на височината на захапката придава по-младежки вид. Удължаването на резците допринася за по-младежкия вид – ефект, който може да се постигне и с изсветляване на цвета на зъбите, оформяне на неравности и полупрозрачни зони по режещия ръб на резците.

Чрез формата на зъбите може да се компенсира визуално в известна степен формата на лицето. При издълженото лице може да се създаде леко разширяване на зъбите, за да се създаде илюзията за по-овално лице, докато при лице с по-изразена централна част (правоъгълно, квадратно, крушовидно) по-издължените централни резци ще фокусират вниманието точно върху тази част на лицето.

Случай от нашата практика:

Лечение на абразия с композитни фасети

Лечение на дълбока захапка и абразия на зъбите - преди и след

Цвят на кожата и косата

Цветът на зъбите зависи от цвета на кожата и общата пигментация на тялото. Колкото по-близък е цвета на зъбните възстановявания до естествения цвят на зъбите на пациента, толкова по-естествена ще изглежда бъдещата усмивка.

Възраст

С възрастта цветът на зъбите се променя и зъбите обикновено стават по-наситено оцветени и загубват яркостта си. Възрастните пациенти, които желаят естествени възстановявания, трябва да избягват най-светлите цветове.

Все повече се наблюдава тенденцията пациентите да желаят много светли зъби – по-светли от най-светлите естествени цветове, въпреки очевидната неестественост на тези възстановявания.

Случай от нашата практика:

Холивудска усмивка с порцеланови фасети

Пълна промяна на усмивката с гингивопластика и порцеланови фасети (холивудска усмивка) - преди и след

Желания на пациента

Желанията на пациента са най-важният фактор при проектирането на бъдещата усмивка.

Някои пациенти имат ясни изисквания и държат на тяхното изпълнение. Колкото повече изисквания имат пациентите, толкова по-голяма е вероятността за създаване на неестетично възстановяване и повторения.

Други пациенти желаят естествена усмивка и се доверяват напълно на денталните професионалисти. Това са случаите, в които се постигат най-естествени и естетични резултати.

Случай от нашата практика:

Порцеланови фасети

Порцеланови фасети на централни резци - краен резултат

ВИДОВЕ УСМИВКА

Изтънчена усмивка

Изтънчената усмивка се характеризира с линейно подравняване на зъбите, което създава изтънчен, интелигентен и зрял вид на човека. Тя подчертава долната част на лицето. С времето централните резци се абразират и фронталните зъби се изравняват по дължина. Тази усмивка е признак за мъдрост и улегналост.

Секси усмивка

Тази усмивка е характерна за младите хора. При секси усмивка резците имат различна дължина. По време на детството централните резци са по-дълги от останалите предни зъби и с времето се абразират. По-дългите централни резци са ясно изразен признак на младост. При секси усмивката централните резци са очевидно по-дълги от страничните резци, което създава усещане за топлота и нежност. Такава конструкция е особено подходяща за хора с плътни и обемни устни.

Спортна усмивка

Спортната усмивка заема междинно положение между секси и изтънчената усмивка, където централните резци са малко по-дълги от страничните. Тази усмивка говори за простота и релаксираност.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за дизайна на усмивката можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт