Естетични фотополимерни композитни пломби

ЕСТЕТИЧНИ ПЛОМБИ

Естетични пломби се изработват при дефекти или разрушения на зъбите – зъбен кариес, фрактура на зъба (в резултат на травма) и при смяна на стари пломби.

Естетичната пломба (обтурация) има три задачи – да предпази естествените тъкани на зъба (да спре прогресията на кариеса), да възстанови формата и функцията на зъба (дъвкателната функция) и да възстанови красотата на зъба. Естетичните обтурации се изработват с помощта на естетични материали – фотополимер (композит) и порцелан.

Промяната на външния вид на стара пломба е показание за смяна на пломбата дори когато пломбата е здрава и няма зъбен кариес.

Естетични пломби

Фотополимерни (композитни) пломби

Фотополимерните пломби могат да се изработят директно в устата на пациента чрез нанасяне на полимер в пластично състояние и полимеризирането му на място, или се изработват от зъботехник върху гипсов модел и се циментират върху зъба със специални фотополимеризиращи цименти (инлеи).

  • Обикновени фотополимерни пломби – зъбът се възстановява с високоестетичен фотополимер с подходящ цвят.
  • Послойни фотополимерни пломби – за възстановяването на зъба се използват няколко вида фотополимерни маси, които се нанасят в отделни слоеве и възпроизвеждат максимално точно естествената структура на зъбите – дентинови и емайлови маси, различни цветове и нюанси в различните участъци на зъба, полупрозрачни маси, флуоресцентни маси, оцветители. Послойните фотополимерни обтурации най-често се изработват при предни зъби при повишени естетични изисквания. Изискват клиничен опит, повече време, по-трудоемки са и цената им е по-висока.

Случай от нашата практика:

Саниране на всички зъби в едно посещение с естетични композитни обтурации

Преди саниране на устната кухина Саниране на зъбите в едно посещение

Бондинг

Възстановяванията с фотополимер (композит) често се наричат бондинг. Бондинг е самата техника на свързване на фотополимера с естествения зъб с помощта на свързващо вещество, което се нарича бонд. Всички корекции на зъбите с фотополимери се извършват с помощта на бондинг-техниката – обикновени и послойни обтурации, фотополимерни фасети, затваряне на диастеми и треми, адхезивни мостове, циментиране на порцеланови фасети и др.

Инлеи

При обикновените пломби контурът на зъба се възстановява с матрица (метална или пластмасова лента) и в образуваното пространство се нанася пластичен материал, обикновено фотополимер. Когато матрицата обхване плътно зъба, тя се опъва между ръбовете на разрушението под права линия. Съществуват множество матрични системи за преодоляване на този недостатък – матрици с изпъкнал контур. С тях се постига добър резултат при малки разрушения. Ако контурът на зъба не бъде възстановен анатомично и не бъде постигнат плътен контакт със съседния зъб, между зъбите се задържа храна, която наранява венеца в междузъбното пространство и е причина за развитие на пародонтален джоб и зъбен кариес.

Инлей или директна пломба?

Друг проблем с директните пломби е осигуряването на сухота на зъба. Зъбът трябва да е сух и чист, за да се осигури връзка между зъба и фотополимера. Осигуряването на сухота е трудно при задни зъби и разрушения под венеца.

При по-големи разрушения на задните зъби се предпочита изработването на фотополимерни инлеи – те се изработват от зъботехник върху гипсов модел и се циментират в готов вид върху зъба. Зъботехникът моделира анатомично липсващата част от зъба и създава плътен контакт със съседните зъби.

Случай от нашата практика:

Фотополимерен инлей на дъвкателен зъб с голямо разрушение при дете

Фотополимерен инлей (онлей) на работния модел Фотополимерен инлей (онлей) на работния модел

Долен кътник, подготвен за инлей Фотополимерен инлей (онлей) на долен кътник

Фотополимерен инлей (онлей)

Порцеланови фасети

Понякога с фотополимерна обтурация не може да се постигне желания естетичен резултат – например при големи пломби на предните зъби. В тези случаи могат да се използват композитни или порцеланови фасети.

Случай от нашата практика:

Големи фотополимерни пломби на централните резци, заменени с порцеланови фасети

Централни резци с големи пломби Порцеланови фасети на централни резци - краен резултат

Порцеланови фасети на централни резци - краен резултат 

Д-р Мая Живкова

За повече информация за естетичните пломби можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт