Фотополимерни фасети (композитни фасети) могат да бъдат поставени при промяна в цвета, формата или размера на зъби, които иначе са здрави – оцветяване на зъбите след канално лечение, неестетични пломби, абразия на зъбите, неправилно положение на зъба в зъбната редица. Фотополимерните фасети представляват тънки покрития от фотополимер, които се нанасят върху видимите повърхности на зъбите, за да прикрият техните дефекти.

Фотополимерните фасети могат да се изработят в устата на пациента в едно посещение – директни фасети. При повишени естетични изисквания фотополимерните фасети могат да се изработят от зъботехник в лабораторията – индиректни фасети. И в двата случая се използва бондинг.

Композитни фасети могат да се изработят с изпиляване на зъбите – така се осигурява пространство за полимера и по-естетично възстановяване. Когато фасетите се изработват без изпиляване, полимерът се наслоява върху естествения зъб – този метод е подходящ при по-малки зъби, зъби с абразия и когато пациентът не желае изпиляване на зъбите.

Представяме случаи от нашата практика – преди и след.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:

Възстановяване на абразирани зъби с фотополимерни фасети  – преди и след

Млада пациентка с абразия на зъбите и понижена височина на захапката (дълбока захапка). След повдигане на височината на захапката са изработени директни фотополимерни фасети на горните и долните резци и кучешки зъби (бондинг).

Лечение на дълбока захапка и абразия на зъбите с бондинг

Преди: Абразия на зъбите и дълбока захапка. Атипична конусовидна форма на страничните горни резци. След: Повдигане на захапката и възстановяване на абразираните зъби с директни композитни фасети без изпиляване на зъбите.

Абразия на зъбите и дълбока захапка преди лечение Фотополимерни фасети след повдигане на захапката

Лечение на дълбока захапка и абразия на зъбите - преди и след

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:

Възстановяване на абразирани и оцветени зъби с фотополимерни фасети – преди и след

Млада пациентка с резците, дефекти на емайла и оцветен резец след канално лечение. Зъбите са възстановени с фотополимерни фасети (композитни фасети) без изпиляване.

Фотополимерни фасети

Преди: Абразия на горните резци и емайлови дефекти. Оцветяване на долен резец след канално лечение. След: Фотополимерни фасети на горните и долните резци и кучешки зъби. Формата на долните зъби се определя от захапката и контакта с горните зъби (идеалната форма на долните фасети почти винаги изисква значително изпиляване на режещия ръб).

Абразия и оцветяване на зъбитеФотополимерни фасети за лечение на абразия и оцветяване на зъбите

Оцветяване на зъб след канално лечениеФотополимерни фасети за лечение на абразия и оцветяване на зъбите

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:

Фотополимерни фасети без изпиляване на зъбите – преди и след

Млада пациентка с множество неестетични пломби и кариеси на горните фронтални зъби желае естетично възстановяване с фотополимерни (композитни) фасети. Възстановяване в едно посещение.

Фотополимерни фасети

Преди: Множество неестетични пломби на горните предни зъби. Пломбите са отстранени напълно, кариесите са почистени. След: Фотополимерни фасети на горните предни зъби.

Фотополимерни фасети - преди и след

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 4:

Естествени композитни фасетни – преди и след

Пациентка желае подобряване на вида на естествените си зъби. Фотополимерни фасети без изпиляване в едно посещение.

Фотополимерни фасети

Преди и след:

Преди фотополимерни фасетиФотополимерни фасети

Фотополимерни фасети - преди и след

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 5:

Избелени композитни фасети при тетрациклиново оцветяване на зъбите – преди и след

Пациентка с тетрациклиново оцветяване на зъбите и стари композитни фасети с неестетичен вид на горните предни зъби. Пациентка желае подобряване на вида на зъбите си без изпиляване.

Тетрациклиновото оцветяване настъпва при прием на тетрациклинови антибиотици по време на развитието на зъбите в детството. То засяга самата структура на зъба и е много упорито на избелване. Естетичните материали, които обикновено се използват в денталната практика – фотополимери и порцелани, са полупрозрачни и не могат да замаскират ефективно сивкавото оцветяване на зъби в тънък слой. Естетичното възстановяване на зъби с тетрациклиново оцветяване без изпиляване е голямо предизвикателство.

Преди: Тетрациклиново оцветяване на горните и долните зъби. Стари фотополимерни фасети с неестетичен вид на горните зъби.

Тетрациклиново оцветяване на зъбитеТетрациклиново оцветяване на зъбите

След: Изработени са композитни фасети без изпиляване на горните и долните зъби  с непрозрачен фотополимер с избелен цвят. Естетично възстановяване в едно посещение.

Композитни фасети без изпиляване при тетрациклиново оцветяване на зъбите Композитни фасети без изпиляване при тетрациклиново оцветяване на зъбите

ДРУГИ СЛУЧАИ:

Бондинг с избелен цвят - холивудска усмивка

Бондинг с избелен цвят - холивудска усмивка

Бондинг с естествен цвят

Бондинг с избелен цвят - холивудска усмивка

Бондинг с естествен цвят

Бондинг с естествен цвят

 

Д-р Мая Живкова

За повече информация за фотополимерните фасети можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт