Холивудска усмивка е усмивката на звездите – с блестящи, равни и бели зъби. „Холивудските зъби“ са правоъгълни, равни и идеално бели. За постигането на този цвят се използва порцелан или фотополимер с избелен цвят, който е много по-светъл от най-светлия естествен цвят. Зъбите са гладки и блестящи. Някои пациенти предпочитат по-равни зъби, а други – анатомични. Холивудската усмивка се постига с помощта на порцеланови фасети и коронки, по-рядко с металокерамични коронки и фотополимерни фасети.

Тук са представени няколко случаи на холивудска усмивка от нашата практика – преди и след. Във всички случаи са изпълнени изискванията на пациентите за форма и цвят на зъбите. Почти във всички случаи пациентите, желаещи холивудска усмивка, желаят коренна промяна на усмивката си – равни и много бели зъби.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:

Холивудска усмивка с порцеланови фасети – преди и след

Млада пациентка с фотополимерни фасети желае хирургична корекция на венечна усмивка (гингивопластика) и холивудска усмивка с порцеланови фасети с избелен цвят (BL3) . Зъботехник: Любомир Филимонов.

Холивудска усмивка с порцеланови фасети - краен резултат

Преди: Венечна усмивка – прекомерно разрастване на венеца, който скрива част от зъбите и видимо ги скъсява.  Пациентката желае корекция на венеца и смяна на фотополимерните фасети с порцеланови фасети с правоъгълна форма и избелен цвят. Пациентката избра цвят BL3, който е с 4 тона по-светъл от естествения й цвят (А2).

Венечна усмивкаВенечна усмивка - планиране на гингивопластика

След: Холивудска усмивка с порцеланови фасети с избелен цвят – краен резултат.

Порцеланови фасети на работния моделХоливудска усмивка с порцеланови фасети - краен резултат

Пълна промяна на усмивката с гингивопластика и порцеланови фасети (холивудска усмивка) - преди и след

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:

Холивудска усмивка с порцеланови фасети и коронки – преди и след

Млад пациент с множество пломби и коронки във видимата област желае холивудска усмивка с порцеланови фасети и порцеланови коронки с избелен цвят BL3. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Холидувска усмивка с порцеланови фасети и коронки

Преди: Множество неестетични пломби и остарели коронки, зъби с неправилна дължина – страничните резци и кучешките зъби са по-дълги от централните резци. След: Порцеланови фасети и коронки с избелен цвят на всички зъби във видимата област.

Преди порцеланови фасетиХолидувска усмивка с порцелланови фасети и коронки

Холидувска усмивка с порцеланови фасети и коронки

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:

Холивудска усмивка с порцеланови фасети – преди и след

Млада пациентка, която желае холивудска усмивка по естетични показания. За всички зъби във видимата област са изработени фасети с избелен цвят BL3, който е с 3 тона по-светъл от естествения й цвят (В2). Зъботехник: Любомир Филимонов.

Пълна промяна на усмивката с порцеланови фасети - холивудска усмивка

Преди: Централни резци с неправилна форма и подреждане след проведено ортодонтско лечение. Пациентката желае холивудска усмивка – подредени зъби с бял цвят. Пациентката избра цвят BL3, който е с 4 тона по-светъл от естествения й цвят. Модел на бъдещата усмивка – mock-up.

Изходно състояние преди холивудска усмивка с порцеланови фасетиИзбор на избелен цвят за порцеланови фасети

Избор на избелен цвят за порцеланови фасетиMock-up преди порцеланови фасети

Порцеланови фасети на работните модели. На работния модел е добре видима прозрачността на фасетите.

Порцеланови фасети на работния моделПорцеланови фасети на работния модел

След: Холивудска усмивка с порцеланови фасети. Изпиляването на зъбите е минимално, фасетите са много тънки и в шиечната част прозира естественият цвят на зъбите, което създава усещане за дълбочина и естественост.

Холивудска усмивкаХоливудска усмивка

Холивудска усмивка

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 4:

Холивудска усмивка с порцеланови фасети – преди и след

Млада пациентка, която желае холивудска усмивка – равни и бели зъби “с изкуствен вид”. Пациентката желае най-светлия цвят BL1, който е с 4 тона по-светъл от естествения цвят на зъбите й. Желаната усмивка е постигната с помощта на порцеланови фасети и минимално изпиляване на зъбите. Зъботехник: Любомир Филимонов.

Mock-up преди порцеланови фасети

Преди и след:

Преди холивудска усмивкаMock-up преди порцеланови фасети

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 5:

Холивудска усмивка с композитни фасети – преди и след

Когато пациентът иска “холивудска усмивка”, има избор между фотополимер с избелен цвят и висока плътност и много бял ефект и фотополимер с избелен цвят и полупрозрачност, при който се постига по-естествен бял цвят.

 

Полупрозрачен полимер с избелен цвят

Бондинг с избелен цвят - холивудска усмивка

Бондинг с избелен цвят - холивудска усмивка

Непрозрачен полимер с избелен цвят

Бондинг с избелен цвят - холивудска усмивка

Д-р Мая Живкова

За повече информация за холивудската усмивка можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт