Холивудската усмивка е усмивката на звездите – с блестящи, равни и бели зъби. „Холивудските зъби“ са правоъгълни, равни и идеално бели. За постигането на този цвят се използва порцелан или фотополимер с избелен цвят, който е много по-светъл от най-светлия естествен цвят. Зъбите са гладки и блестящи. Някои пациенти предпочитат по-равни зъби, а други – анатомични. Холивудската усмивка се постига с помощта на порцеланови фасети и коронки, по-рядко с металокерамични коронки и фотополимерни фасети.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:
ХОЛИВУДСКА УСМИВКА С ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ

Млада пациентка, която желае порцеланови фасети поради естетични показания (холивудска усмивка). „Холивудските зъби“ са правоъгълни, равни и идеално бели. За постигането на този цвят се използва порцелан с избелен цвят, който е много по-светъл от най-светлия естествен цвят. Пациентката избра избелен (bleach) цвят BL3, който е с 3 тона по-светъл от естествения й цвят (В2).

Зъботехник: Любомир Филимонов

Холивудска усмивка с порцеланови фасети - краен резултат
Холивудска усмивка с порцеланови фасети - краен резултат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:
ГИНГИВОПЛАСТИКА И ХОЛИВУДСКА УСМИВКА

Пациентка с фотополимерни фасети желае желае хирургична корекция на венечна усмивка (гингивопластика) и холивудска усмивка.

Нормално при широка усмивка се вижда част от венеца. При венечната усмивка се разкрива по-голяма част от венеца, което може да се дължи на къса горна устна или разрастване на венеца, който скрива част от коронките на зъбите.

Извършена е хирургична корекция на венечния ръб. Изработени са временни фасети до готовност на постоянните. Зъбите са възстановени с порцеланови фасети с избелен цвят (BL3). Венечният ръб се възстановява окончателно за няколко седмици.

Зъботехник: Любомир Филимонов

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:
ХОЛИВУДСКА УСМИВКА

Пациент с множество пломби и коронки желае естетично възстановяване с порцеланови фасети и коронки с избелен цвят (BL3).

Зъботехник: Любомир Филимонов

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 4:
ХОЛИВУДСКА УСМИВКА С ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ

Млада пациентка, която желае холивудска усмивка – равни и бели зъби с “изкуствен вид”. Пациентката желае най-светлия цвят. (BL1), който е с 4 тона по-светъл от естествения цвят на зъбите й. Желаната усмивка е постигната с помощта на порцеланови фасети и минимално изпиляване на зъбите.

Зъботехник: Любомир Филимонов

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 5:
КОРЕКЦИЯ НА ВЕНЕЧНА УСМИВКА И ХОЛИВУДСКА УСМИВКА

Пациентка, която желае корекция на венечната усмивка и холивудска усмивка с металокерамични коронки. Пациентката пожела да не се вижда венеца при усмивка. Извършен бе анализ на диагностични модели на оклузията и лицев анализ. На пациентката бяха предложени няколко лечебни варианта и избраният от нея вариант бе възпроизведен чрез фотополимерен модел (mock-up). Извършена бе пластика на венеца и бяха поставени металокерамични коронки с естествения цвят на зъбите на пациентката (А1). Пълно възстановяване на венеца настъпи за около месец.

Зъботехник: Любомир Филимонов

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 6:
ХОЛИВУДСКА УСМИВКА С ФОТОПОЛИМЕРНИ ФАСЕТИ

Пациент, който желае холивудска усмивка с фотополимерни фасети без изпиляване на зъбите. Фасетите са изработени в едно посещение. Използван е фотополимер с избелен цвят, много по-светъл от най-светлия естествен цвят.

Холивудска усмивка с фотополимерни фасети
Д-р Мая Живкова

За повече информация за холивудската усмивка можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт