Холивудска усмивка

ХОЛИВУДСКА УСМИВКА – УСМИВКАТА НА ЗВЕЗДИТЕ

Холивудската усмивка се състои от правоъгълни, равни и идеално бели зъби. Често цветът на зъбите е неестествено бял цвят – цвят, който не се среща в природата. Този цвят се възприема от хората като неестествен. Зъбите имат съвсем фино текстуриране или са напълно гладки, поради което изглеждат лъскави и блестящи.

Бели зъби

Естествените цветове на зъбите са категоризирани в групи според нюнасите и наситеността им.
Естествени цветове на зъбите

Избелени цветове bleaching

За целите на естетичната стоматология са разработени порцелани и композити (фотополимери) със специални цветове избелени цветове (bleach). Те са снежно бели и са много по-светли и от най-светлите естествени цветове на зъбите.

Избелен цвят на зъбите - bleaching

В1 е най-светлият естествен цвят той обаче изглежда жълт в сравнение с изкуствения цвят BL1. Избелените цветове често се избират от хора, чиито професии са свързани с визията им певци, актьори, телевизионни водещи и др.

Холивудските зъби се възприемат от хората като неестествени. Възприятието обаче е въпрос на култура. В САЩ, а вече и в Европа, тези зъби се приемат като признак на висок статус.

Холивудската усмивка подмладява. Тя е блестяща и рафинирана. Светлите зъби са признак на младост.

Холивудската усмивка привлича вниманието. Тази усмивка ще се превърне във фокус на вашето лице.

Холивудската усмивка възстановява здравето. Освен естетичен ефект, с помощта на бондинг, порцеланови фасети, металокерамични коронки или мостове могат да бъдат възстановени всички дефекти и здравословни проблеми на вашите зъби.

Холивудската усмивка повишава самочувствието. 

Холивудска усмивка с естествен дизайн

За разлика от холивудските зъби, естествените зъби се различават по формата си – всеки зъб има свой „характер“. Естествените зъби имат различен цвят, по-скоро жълтеникав, отколкото бял.

Съществуват и комбинирани решения за холивудска усмивка избелени зъби с анатомичен дизайн или равни еднотипни зъби с естествен цвят в зависимост от желанията на пациента.

Случай от нашата практика:

Холивудска усмивка

Пълна промяна на усмивката с гингивопластика и порцеланови фасети (холивудска усмивка) - преди и след

Разгледайте още случаи на холивудска усмивка →

ВИДОВЕ ХОЛИВУДСКА УСМИВКА

Холивудската усмивка може да се изработи с различни дентални конструкции и да обхваща само видимите при усмивка зъби или всички зъби в зависимост от естетичните очаквания на пациента.

Порцеланови фасети и/или коронки

Най-често в практиката се използват порцеланови фасети. Те изискват минимално изпиляване, осигуряват висока естетика и имат продължителен срок на годност (повече от 10 години). Порцеланови коронки се изработват тогава, когато пациентът вече има металокерамични или други неестетични коронки, които иска да смени.

Случай от нашата практика:

Холивудска усмивка с порцеланови фасети и порцеланови коронки

Пълна промяна на усмивката - холидувска усмивка с порцеланови фасети и коронки - преди и след

Пълна промяна на усмивката - холидувска усмивка с порцеланови фасети и коронки - преди и след

Металокерамични коронки

Металокерамични коронки могат да се използват за създаване на холивудска усмивка, когато пациентът вече има коронки, които желае да смени, или когато разполага с по-нисък бюджет. Те са по-евтини от порцелановите коронки, но изискват значително изпиляване на зъбите.

Случай от нашата практика:

Холивудска усмивка с металокерамични коронки

Корекция на венечна усмивка - краен резултат Корекция на венечна усмивка - краен резултат

Композитни фасети с избелен цвят

Композитните фасети могат да се изработят директно в устата на пациента в едно посещение – директни фасети, или в лабораторията – индиректни фасети. Годността на композитните фасети е ограничена – те запазват добрия си вид в продължение на 2-4 години и след това е необходима подмяната им. Индиректните фотополимерни фасети имат по-висока годност от директните фасети.

Композитните фасети могат да се изработят с изпиляване на зъбите и без изпиляване на зъбите. Когато зъбите не се изпиляват, фотополимерът се наслоява върху тях и това ги прави малко по-обемни и окръглени – повечето пациенти предпочитат този вариант.

Съществуват фотополимери с избелен цвят с различна полупрозрачност и белота на цвета. Някои фотополимери са с плътна, непрозрачна структура и бял цвят. Други полимери са полупрозрачни, под тях прозира естествения цвят на зъба и зъбите изглеждат по-естествени.

Полупрозрачен полимер с избелен цвят

Бондинг с избелен цвят - холивудска усмивка

Бондинг с избелен цвят - холивудска усмивка

Непрозрачен полимер с избелен цвят

Бондинг с избелен цвят - холивудска усмивка

КАК СЕ ИЗРАБОТВА ХОЛИВУДСКА УСМИВКА

Първоначален преглед

При първоначалния преглед се оценява състоянието на зъбите и меките тъкани на пациента, хигиенните навици, структурата на лицето, естествените пигменти на зъбите, кожата и косата. Обсъждат се желанията и очакванията на пациента, терапевтичните възможности, бюджета и начина, по който ще протече цялостното лечение.

Изходно състояние преди холивудска усмивка с порцеланови фасети

Правят се снимки на лицето и зъбите на пациента. При по-екстензивни възстновявания се вземат предварителни отпечатъци за анализ на захапката.

Модел на бъдещата усмивка – mock-up

Този клиничен етап не е задължителен и не винаги е възможен за изпълнение, но е силно препоръчителен. Препоръчва се изработване на модел на бъдещата усмивка, когато се планират големи промени – промяна на формата и позицията на зъбите, промяна на захапката, изпиляване на зъбите. Той позволява на пациента да види как ще изглежда преди да се пристъпи към необратими манипулации.

Mock-up преди порцеланови фасетиЗъботехникът изработва в лабораторията модел на бъдещата усмивка и тя се пресъздава в устата на пациента с фотополимер. Нанасят се корекции докато се постигне очакваната от пациента усмивка. В края на този етап се взема отпечатък, който служи като ориентир на зъботехника.

Определяне на цвета на бъдещите зъби

Когато пациентите желаят холивудска усмивка, те обикновено желаят подредени и бели зъби. Някои пациенти желаят зъби с естествен цвят, за да не изглеждат изкуствени, други, обратно, желаят много бели зъби с изкуствен вид. Определя се цветът на бъдещите зъби в зависимост от желанията на пациента.

Избор на избелен цвят за порцеланови фасети Избор на избелен цвят за порцеланови фасети

Подготовка на зъбите за фасети

При фасетите без изпиляване (композитни и порцеланови) в този етап зъбите се почистват от зъбен камък и зъбна плака.

При фасетите с изпиляване (композитни и порцеланови) и коронките зъбите се почистват от зъбен камък и зъбна плака и се изпиляват. Взема се отпечатък за лабороторията.

Временни фасети и/или коронки

Временни фасети и коронки се изработват във всички случаи, когато зъбите са изпилени. Временните фасети и коронки се изработват от фотополимер, възстановяват естетиката и предпазвят изпилените зъби от действието на храни, напитки и преместване. Временните фасети и/или коронки за задължителни при изпилени зъби.

Изработване на фасети

Директните композитни фасети се изработват в устата на пациента в същото посещение. В края на посещението пациентът си тръгва с нова усмивка.

Порцелановите фасети и индиректните композитни фасети се изработват в лабораторията от зъботехник.

Порцеланови фасети на работния модел Порцеланови фасети на работния модел

Циментиране на готовите фасети

В това посещение се отстраняват временните фасети и/или коронки, зъбите се почистват и постоянните фасети се поставят върху зъбите на пациента. Пациентът има възможност да ги раазгледа и при необходимост да се извършат корекции по тях преди циментирането.

Когато всички корекции са извършени, зъбите се подготвят за циментиране на постоянните фасети и/или коронки. Използва се специален композитен цимент за циментиране на фасети, който осигурява стабилна връзка между зъба и фасетата.

Циментиране на порцеланови фасети Циментиране на порцеланови фасети

Пълна промяна на усмивката с порцеланови фасети - холивудска усмивка След циментирането на фасетите се проверява захапката и се почистват се остатъци от цимента. Дават се препоръки за поддържане на фасетите и се назначава контролен преглед на пациента на следващия ден.

Контролен преглед

Контролният преглед дава възможност на пациента да свикне с новите конструкции, да ги разгледа добре на спокойствие, да се храни с тях. Ако пациентът има някакви оплаквания – най-често усещане за по-висок зъб или желания за малки корекции във формата на зъбите, се извършват корекции. При необходимост отново се назначава контролен преглед на следващия ден.

Пълна промяна на усмивката с порцеланови фасети - холивудска усмивка Пълна промяна на усмивката с порцеланови фасети - холивудска усмивка

Регулярни контролни прегледи

Много пациенти смятат, че изкуствените зъби не се нуждаят от поддръжка и няма нужда повече да се грижат за тях. Денталните конструкции се нуждаят от толкова грижи, колкото и естествените зъби – редовно почистване, повишено внимание при порцелановите конструкции, регулярни контролни прегледи и професионално почистване на зъбите и конструкциите (особено на композитните фасети). Денталният лекар дава указания за поддръжка на зъбите и конструкциите, които удължават значително техния срок на годност.

ЦЕНА НА ХОЛИВУДСКАТА УСМИВКА

Цената на холивудската усмивка зависи от броя на зъбите, които се възстановяват естетично, и от използваните дентални конструкции.

Повечето пациенти предпочитат естетично възстановяване само на зъбите, видими при усмивка. Това понижава общата цена на холивудската усмивка. Най-скъпа е холивудската усмивка с порцеланови фасети и/или коронки, най-евтина е холивудската усмивка с директни композитни фасети, които се изработват в устата.

Компромисни решения с добър резултат са комбинациите от дентални конструкции – порцеланови фасети на горните резци и кучешки зъби, композитни фасети на по-задните зъби, порцеланови или композитни фасети на долните резци и кучешки зъби.

Решение на пациента е колко зъби да бъдат включени в холивудската усмивка и с какви средства да бъде постигната тя.

Запознайте се с актуалната цена на холивудската усмивка, предлагана от Естедентал.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за холивудската усмивка можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт