Избелване на зъбите

ВИДОВЕ ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

  • Професионално избелване на зъбите – избелване с професионални избелващи продукти за употреба в денталния кабинет или в домашни условия.
  • Непрофесионално избелване на зъбите – с избелващи пасти, ленти, устройства и други продукти, които могат да бъдат закупени свободно, без прескрипция.
  • Витално избелване на зъбите – избелване на живи зъби, избелващият препарат се нанася върху повърхността на зъбите.
  • Невитално избелване – избелване на девитализирани (умъртвени) зъби, избелващият препарат се прилага върху повърхността на зъбите и/или в кореновия канал за по-бърз ефект.

ПРОФЕСИОНАЛНО ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ В КАБИНЕТА

Предимство на избелването на зъбите в кабинета е използването на избелващи препарати с висока концентрация и бърз ефект под контрола на денталния лекар.

Зъбите се почистват от зъбен камък и зъбна плака. Определя се цветът на зъбите.

Бузите, устните и венците на пациента се защитават със специални приспособления. Върху зъбите се нанася пероксиден гел с висока концентрация за 15-20 минути. След отстраняването му се извършва контрол на цвета и при необходимост процедурата се повтаря още веднъж или два пъти.

С една процедура може да се постигне изсветляване на цвета на зъбите с 1-3 нюанса. Процедурата може да се повтори след 2-4 седмици или пациентът да продължи да използва система за домашно избелване на зъбите за поддържане на резултата.

Професионално избелване на зъбите в кабинета

ПРОФЕСИОНАЛНО ДОМАШНО ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

Професионалните системи за домашно избелване на зъбите използват избелващ гел с ниска концентрация, който трябва да се нанася върху зъбите ежедневно в продължение на един час или повече (в зависимост от концентрацията). За целта се използват индивидуално изработени шини. Те се оформят индивидуално по зъбите на пациента и защитават венеца от действието на избелващото вещество. Колкото по-ниска е концентрацията на гела, толкова по-дълго гелът може да остане в контакт със зъбите и венците без риск.

Професионално избелване на зъбите в домашни условия

НЕПРОФЕСИОНАЛНИ ПРОДУКТИ ЗА ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ БЕЗ ПРЕСКРИПЦИЯ

Съществуват системи за избелване на зъбите, които могат да бъдат закупени без назначение от стоматолог. Те съдържат избелващ гел с много ниска концентрация – по-ниска от тази на професионалните системи за домашно избелване. Гелът се прилага върху зъбите чрез стандартна шина, избелващи ленти или апликатори.

Непрофесионални системи за избелване на зъбите

Сигурни ли са непрофесионалните системи за избелване?

Днес можете да си купите от всеки магазин и аптека избелващи вещества под формата на пасти, разтвори, гелове, ленти, включително малки устройства, излъчващи светлина за активиране на процеса на избелване. Тези избелващи системи съдържат същите избелващи вещества, както и професионалните системи, но приложението им е по-несигурно.

Професионалните системи са разработени за максимален ефект при максимална сигурност. Консистенцията им е такава, че избелващото вещество може да се нанесе и да се задържи на желаното място без да тече. Те съдържат допълнителни вещества, които контролират процеса на разграждане на избелващото вещество и осигуряват постоянен ефект. Професионалните системи за избелване са плод от дългогодишни проучвания и разработване на нови формули за все по-добър ефект. Зад всеки добър продукт стои компания, чието име е гаранция за качество.

По-ниската цена на непрофесионалните продукти е привлекателна за много хора, но тя е свързана с липса на гаранция за качество – липса на сигурност, липса на ефективност или и двете. Например, съществуват системи с готови шини, в които се нанася избелващия гел. Но хората имат различна форма и размери на челюстите, различни зъби. Точната шина, изработена специално за вашите зъби, има резервоарчета за гела около зъбите, но обхваща плътно зъбните шийки и не позволява изтичане на гела към венеца. Неточната шина не може да контролира разпределението на избелващия гел и създава риск от увреждане на венеца.

Разликата в цената винаги е свързана с разлика в качеството.

Избелване на зъбите

Консултирайте се с вашия дентален лекар преди да започнете да използвате непрофесионална система за избелване на зъбите.

Начинът за избелване на зъбите зависи от вашите предпочитания и цели. Ако за вас най-важен е комфортът, сигурността, бързият и ефективен резултат и спестяването на време, избелването в кабинета е най-доброто решение. Ако разполагате с ограничен бюджет, домашното избелване е добър вариант.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за избелването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт