Изпиляване за коронка

За да бъде поставена коронка, зъбът трябва да се изпили по определен начин, приблизително под формата на конус.

 

Начинът, по който се изпилява зъбът, е един от най-важните фактори за запазването на здравето на самия зъб – запазване на неговия виталитет, запазване на максимално количество здрава зъбна тъкан; за запазване на здравето на венеца – претовратяване на гингивит и пароодонтит; и за естетическото възстановяване – изпиляването на зъба трябва да осигурява достатъчно пространство за естетичния материал, особено в областта на шийката на зъба.

Изпиляването на зъбите може да се извърши с праг и без праг.

Изпиляване на зъба

 

ИЗПИЛЯВАНЕ БЕЗ ПРАГ

При изпиляване без праг зъбът се изпилява околовръстно под нивото на венеца и ръбът на коронката също се разполага под нивото на венеца.

Предимства: отнемане на по-малко здрава зъбна тъкан и по-ниска цена на безпраговата коронка.

Недостатъци: увреждане на венеца и понижена естетика.

При безпраговото изпиляване се уврежда връзката между зъба и венеца – най-важната структура за запазването на здравето на зъба, на венеца и на костта. В това пространство навлиза ръбът на коронката и не позволява възстановяването на връзката, а обратно – чрез механично дразнене и възпаление на венеца води до допълнително увреждане на венеца, отдръпване на венеца от ръба на коронката, увреждане на костта. Това винаги е свързано с влошаване на естетиката, а оголването на корена е свързано и с повишена чувствителност, когато зъбът е жив.

Безпраговото изпиляване изисква максимално тънък ръб, който зъвършва на нула, като острие на нож. Само металът мъже да се изработи в такъв минимален обем, но металният ръб не е естетичен. Естетичните материали изискват дебелина от поне 1-2 милиметра, но такъв ръб на коронката е груб и дразни силно венеца, което води до неговото отдръпване.

 

ИЗПИЛЯВАНЕ С ПРАГ

Праговото изпиляване разрешава проблемите, свързани с безпраговото изпиляване. При праговото изпиляване на границата на зъба с венеца се изработва праг – стъпало, върху което стъпва коронката. Тя не влиза под венеца и не го дразни. Прагът е с такава ширинаа, каквато е необходима за осигуряване на оптимална здравина и естетика (обикновено 1-2 милиметра). Праговото изпиляване не налага умъртвяване на зъбите.

Предимства: оптимална защита на зъба и венеца и висока естетика.

Недостатъциотнемане на по-голямо количество зъбна тъкан и по-висока цена на праговата коронка.

Прагово изпиляване за коронка

При праговото изпиляване прагът остава на нивото на венеца и връзката между венеца и зъба не се уврежда. Коронката стъпва върху прагчето, а не потъва неконтролирано под венеца. Контактът с венеца е минимален и е минимален рискът за дразнене и увреждане на венеца.

При праговото изпиляване зъботехникът получава ясно указание докъде да изработи коронката. Така коронката покрива плътно всички изпилени зъбни участъци и не остава открита зъбна тъкан. Така се предотвратява развитието на кариес под ръба на коронката. Праговите коронки са много по-точни от безпраговите коронки, а оттам – и по-дълготрайни. 

Прагът осигурява необходимото пространство за естетичните материали – керамика, металокерамика. Това е важно при повишени естетични нужди, особено при предни зъби. Праговото изпиляване е задължително за керамични коронки и керамични фасети – при тях ръбът на коронката се изработва от керамика и осигурява максимална естетика.

 

В Естедентал се изработват само коронки с прагово изпиляване – естетични и безопасни за здравето на венеца.

 

ВИДОВЕ ПРАГОВЕ

 

Порцеланов праг (прагов порцелан)
Ръбът на коронката е изграден само от порцелан. Порцелановият праг осигурява най-висока естетика. Порцеланов е ръбът на порцелановите коронки. Прагов порцелан може да се изработи и при металокерамичните коронки – в действителност ръбът на тези коронки е изграден от тънък слой метал и дебел слой керамика, а външният ръб е изграден само от порцелан, така че металът не се вижда. Праговият порцелан се препоръчва при необходимост от повишена естетика – обикновено при фронтални зъби.

Коронка с порцеланов праг (прагов порцелан)

 

Металокерамичен праг
Металокерамичният праг е изграден от метален и порцеланов слой. Металокерамичният праг се вижда като леко сивеене на ръба на коронката и най-често се изработва при зъдни зъби и по-ниски изисквания за естетика. Металокерамичните коронки могат да се изработят с металокерамичен праг или с порцеланов праг (прагов порцелан).

Металокерамичен праг

 

Метален праг
Ръбът на коронката е изграден само от метал. Метален е прагът при металните коронки, при бленд-металокерамичните коронки и в някои случаи при металокерамичните коронки. Металният праг изисква най-консервативно изпиляване на зъба, металът може да се оформя в тънък слой като запазва здравината си и се полира идеално. Метален праг се предпочита във всички зони, в които няма високи естетични изисквания – например невидимите при усмивка повърхности на металокерамичните корони, когато пациентът не желае “идеални коронки”.

Метален праг

 

Възможно ли е прагово изпиляване след безпрагово изпиляване?

Това е възможно при наличие на достатъчно зъбна тъкан. Това означава, че ако имате стари и неестетични безпрагови металокерамични коронки, в повечето случаи можете да ги замените с нови и естетични прагови коронки.

Зъбни пънчета след току-що свалени безпрагови металокерамични коронки. Вижда се възпалението на венеца. Зъбите са изпилени прагово и са поставени естетични порцеланови коронки.

 

Задължително ли е девитализирането на зъбите преди поставяне на коронка?

Не. Изпиляването на зъба за коронка е свързано с околовръстно изпиляване на зъба с около 1-2 милиметра. При това остава достатъчно зъбна тъкан (дентин), която предпазва зъбната пулпа. Умъртвяване на зъба е необходимо само при някои състояния по преценка на стоматолога.

 

Металокерамика и чиста керамика

 

Д-р Мая Живкова

За повече информация за изпиляването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт