Изпиляване за коронка

ИЗПИЛЯВАНЕ НА ЗЪБА ЗА КОРОНКА

За да бъде поставена коронка на зъба, зъбът трябва да се изпили по определен начин, приблизително под формата на конус.

Начинът, по който се изпилява зъбът, е един от най-важните фактори за запазването на здравето на самия зъб – запазване на неговия виталитет, запазване на максимално количество здрава зъбна тъкан; за запазване на здравето на венеца – претовратяване на гингивит и пароодонтит; и за естетическото възстановяване – изпиляването на зъба трябва да осигурява достатъчно пространство за естетичния материал, особено в областта на шийката на зъба.

Изпиляването на зъбите може да се извърши с праг и без праг.

Изпиляване на зъба

ИЗПИЛЯВАНЕ БЕЗ ПРАГ

При изпиляване без праг зъбът се изпилява околовръстно под нивото на венеца и ръбът на коронката също се разполага под нивото на венеца.

Предимства на безпраговото изпиляване

  • Изпиляване на по-малко зъбна тъкан
  • По-ниска цена на безпраговата коронка

Недостатъци на безпраговото изпиляване

  • Увреждане на венеца
  • Понижена естетика

При безпраговото изпиляване се уврежда връзката между зъба и венеца – най-важната структура за запазването на здравето на зъба, на венеца и на костта. В това пространство навлиза ръбът на коронката и не позволява възстановяването на връзката, а обратно – чрез механично дразнене и възпаление на венеца води до допълнително увреждане и отдръпване на венеца от ръба на коронката, увреждане на костта. Отдръпването на венеца, оголването на корена и развитието на кариес под коронката са основните причини за смяна на коронките, а оголването на корена е свързано и с повишена чувствителност, когато зъбът е жив.

Безпраговото изпиляване изисква максимално тънък ръб, който зъвършва на нула, като острие на нож. Само металът може да се изработи в такъв минимален обем, но металният ръб не е естетичен. Естетичните материали изискват определен обем, но такъв ръб на коронката е груб и дразни силно венеца, което води до неговото отдръпване.

ИЗПИЛЯВАНЕ С ПРАГ

Праговото изпиляване разрешава проблемите, свързани с безпраговото изпиляване. При праговото изпиляване на границата между зъба и венеца се изработва праг – стъпало, върху което стъпва коронката. Тя не влиза под венеца и не го дразни. Прагът е с такава ширина, каквато е необходима за осигуряване на оптимална здравина и естетика (обикновено 1 милиметър). Праговото изпиляване не налага умъртвяване на зъбите.

Предимства на праговото изпиляване

  • Висока прецизност
  • Оптимална защита на зъба и венеца
  • Висока естетика

Недостатъци на праговото изпиляване

  • Изпиляване на по-голямо количество зъбна тъкан
  • По-висока цена на праговата коронка

Прагово изпиляване за коронка

При праговото изпиляване прагът остава на нивото на венеца и връзката между венеца и зъба не се уврежда. Коронката стъпва върху прагчето, а не потъва неконтролирано под венеца. Контактът с венеца е минимален и е минимален рискът за дразнене и увреждане на венеца.

При праговото изпиляване зъботехникът получава ясно указание докъде да изработи коронката. Така коронката покрива плътно всички изпилени зъбни участъци и не остава открита зъбна тъкан. Така се предотвратява развитието на кариес под ръба на коронката. Праговите коронки са много по-точни и дълготрайни от безпраговите коронки.

Прагът осигурява необходимото пространство за естетичните материали – керамика, металокерамика. Това е важно при повишени естетични нужди, особено при предни зъби. Праговото изпиляване е задължително за керамични коронки и керамични фасети – при тях ръбът на коронката се изработва от керамика.

В Естедентал се изработват само коронки с прагово изпиляване – естетични и безопасни за здравето на венеца.

ВИДОВЕ ПРАГОВЕ

Праговите области на възстановителните конструкции (коронки, мостове) могат да бъдат изработени от различни материали с различен естетичен ефект.

Порцеланов праг (прагов порцелан)

Ръбът на коронката се изгражда от порцелан. Порцелановият праг осигурява най-висока естетика. Порцеланов е ръбът на порцелановите коронки (изцялокерамични коронки). Прагов порцелан може да се изработи и при металокерамичните коронки – в действителност ръбът на тези коронки е изграден от тънък слой метал и дебел слой керамика, а външният ръб е изграден само от порцелан, така че металът не се вижда. Праговият порцелан се препоръчва при необходимост от повишена естетика – обикновено при фронтални зъби.

Коронка с порцеланов праг (прагов порцелан)

Случай от нашата практика:

Щифтови металокерамични коронки с прагов порцелан за възстановяване на предни зъби

Преди металокерамични щифтови коронки – разрушени горни странични резци със здрави корениМеталокерамични щифтови коронки на работния модел

Металокерамични щифтови коронки

Металокерамични щифтови коронки на горните странични резци – краен резултат

Металокерамичен праг

Металокерамичният праг е изграден от метален и порцеланов слой. Металокерамичният праг се вижда като леко сивеене на ръба на коронката и най-често се изработва при зъдни зъби и по-ниски изисквания за естетика. Цената му е по-ниска. Металокерамичните коронки могат да се изработят с металокерамичен праг или с порцеланов праг в зависимост от естетичните изисквания на пациента.

Металокерамичен праг

Метален праг

Ръбът на коронката е изграден само от метал. Метален е прагът при металните коронки, при бленд-металокерамичните коронки и в някои случаи при металокерамичните коронки. Металният праг изисква най-консервативно изпиляване на зъба, металът може да се оформя в тънък слой като запазва здравината си и се полира идеално. Метален праг се предпочита във всички зони, в които няма високи естетични изисквания – например невидимите при усмивка повърхности на металокерамичните корони, когато пациентът не желае “идеални коронки”. Металният праг понижава цената на металокерамичната коронка при една и съща функционалност.

Метален праг

Случай от нашата практика:

Щифтова металокерамична коронка с метален праг на долен предкътник

Разрушен втори долен предкътник със здрав коренМеталокерамична щифтова коронка на работния модел

Металокерамична коронка с лят щифтМеталокерамична щифтова коронка на втори долен предкътник - краен резултат

Възможно ли е прагово изпиляване след безпрагово изпиляване?

Ако зъбът е изпилен безпрагово, но има запазена достатъчна зъбна тъкан, може да се изработи праг. Стари и неестетични безпрагови металокерамични коронки със сивеещи ръбове, които са предизвикали отдърпване на венеца и/или развитие на кариес на зъбите под коронките, в повечето случаи могат да се заменят с нови и естетични прагови коронки.

Случай от нашата практика:

Смяна на стари безпрагови металокерамични коронки с порцеланови коронки

Безпрагово изпиляване за металокерамични коронкиПрагово изпиляване за порцеланови коронки

Изходно състояние - металокерамични коронки

Порцеланови коронки

Случай от нашата практика:

Смяна на стари безпрагови металокерамични коронки с прагови металокерамични коронки

Смяна на металокерамични коронки – преди лечениетоСмяна на металокерамични коронки – след лечението

Задължително ли е умъртвяването на зъбите за поставяне на коронка?

Не. Изпиляването на зъба за коронка изисква околовръстно изпиляване на зъба с около 1-2 милиметра. При това остава достатъчно зъбна тъкан (дентин), която предпазва зъбната пулпа. Умъртвяване на зъба е необходимо само при някои състояния по преценка на стоматолога.

Металокерамика и чиста керамика

Д-р Мая Живкова

За повече информация за изпиляването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт