Канално лечение

 

В центъра на всеки корен на зъба преминава каналче, в което се разполагат нерв и кръвоносни съдове (зъбна мека тъкан или зъбна пулпа). Предните зъби имат по един корен и един канал, предкътниците – по един или два корена и канала, а кътниците имат по три или повече канала. Лечението на кореновите канали представлява почистване на каналите на зъба и запълването им със специален пълнеж.

Канално лечение

 

ПУЛПИТ

Когато се развие зъбен кариес, който не се лекува своевременно, разрушението на зъба се развива в дълбочина и води до инфектиране и възпаление на зъбната пулпа –  пулпит. Пулпит може да настъпи и след травма на зъбите. Пулпитът е свързан с много силна спонтанна болка (не се провокира от сладко, топло и студено) и обикновено води пациента в стоматологичния кабинет.

Лечението на пулпита се състои в обезболяване на зъба (с анестезия), почистване на кореновия канал от зъбната пулпа, разширение на кореновия канал и херметично запълване със специални вещества – обикновено паста и специални гутаперкови щифтове.

 

ПЕРИОДОНТИТ

Ако каналите на зъба не бъдат почистени и запълнени или ако запълването не е плътно и херметично, от устната кухина през канала бактерии преминават към костта около зъба – периодонтит. Зъбите често имат допълнителни каналчета освен централния канал. Дори при добре запълнен канал може да се развие периодонтит. Не винаги тези странични каналчета са достъпни за лечение. Периодонтитът е свързан с непостоянна силна болка, най-често при допир и натиск.

Лечението на периодонтита се състои в почистване и запълване на кореновия канал.

 

ГРАНУЛОМ

Ако периодонтитът не бъде лекуван навреме, в костта около върха на зъбния корен се развива имунна реакция – натрупват се възпалителни клетки, които отделят ензими, костта се стопява и на нейно място се развива защитна тъкан, която ограничава преминаването на инфекцията към околната кост – гранулационна тъкан (гранулом). На рентгенова снимка това се наблюдава като черно петно около върха на корена. Ако каналът на зъба бъде почистен и запълнен, инфектирането на канала се прекратява и най-често грануломът спонтанно отзвучава без да се налага допълнително лечение.

Зъбен гранулом

 

Лечението на гранулома се състои в почистване и запълване на кореновия канал. В някои случаи каналът не може да бъде обработен и запълнен (най-често при предходно канално лечение, когато анатомията на канала се променя или е запълнен с пълнеж, който не може да се отстрани). В тези случаи еднокореновият зъб трябва да се извади, а при многокореновите зъби корените могат да се разделят и да се извади само увреденият корен – хемисекция.

 

Клиничен случай:
Лечение на гранулом с хемисекция

Лечение на гранулом с хемисекция - гранулом при корен с незапълнен каналЛечение на гранулом с хемисекция - краен резултат

 

 

АБСЦЕС

Възпалението на гранулома може да доведе до натрупване на гной в костта. Гнойта се състои от разградени тъкани и мъртви клетки – имунни и костни. Гнойта може да излезе през кореновия канал, ако е отворен, или да си пробие излаз през костта и венеца – зъбна фистула. До появата на фистула зъбът е силно болезнен; оттокът на гнойта облекчава болката.

Зъбен абсцес с фистула

 

КИСТА

Ако грануломът не бъде лекуван, той може да остане непроменен с времето, може да се разрасне или да се трансформира в киста. Кистата има собствена обвивка и куха вътрешност, изпълнена с течност. Веднъж образувана, кистата не оздравява спонтанно. Тя поддържа размера си или нараства.

Зъбна киста

 

Лечението на кистата е оперативно – чрез апикалка остеотомия. Апикалната остеотомия представлява малка хирургична операция, при която лигавицата се повдига, в областта на върха на корена се прави отвор в костта, коренът се открива и кистата се изрязва заедно с кореновия връх. Лигавицата се зашива и костта се възстановява за няколко месеца, като запълва кухината. Апикалната остеотомия се провежда само след добро канално лечение.

Апикална остеотомия

 

 

КАК ЩЕ ПРОТЕЧЕ ВАШЕТО ЛЕЧЕНИЕ?

Лечението е толкова по-лесно, колкото по-рано се извърши. Ранното лечение подобрява прогнозата на зъба.

Първо посещение
След поставяне на анестезия зъбът се изпилява така, че да се осигури достъп до зъбните канали. Каналите се разширяват със специални инструменти с нарастващ диаметър. Разширението на канала е необходимо за доброто му запълване. Ако липсва инфекция, каналите се запълват веднага. Контролната рентгенова снимка е задължителна. Ако някой от каналите не е запълнен добре, се запълва отново.

Ако каналите са инфектирани, запълването се отлага до овладяване на инфекцията.

Второ посещение
Възстановяване на зъба с пломба, онлей или коронка.

Девитализираните зъби са по-крехки от здравите зъби. Те вече нямат кръвоносни съдове и дентинът, основната им тъкан, липсва в централната част на зъба – той се изпилява, за да се осигури достъп до каналите. Най-често задните зъби след канално лечение имат две тънки и високи стени, които са с повишен риск за фрактура. Нормалните пломби не стабилизират зъба. Затова се препоръчва изработване на конструкция, която не само да възстанови загубените тъкани, но и да осигури защита срещу последващи фрактури – онлеи, овърлеи, коронки.

 

ПРОФИЛАКТИКА

Пулпитът, периодонтитът, грануломът и кистата са усложнения на зъбния кариес. Добрата хигиена и професионалното почистване на зъбите ще понижи риска за развитие на кариес, а контролният стоматологичен преглед ще установи вашият кариес в ранен етап на развитие, когато лечението е лесно и безболезнено и не засяга зъбната пулпа.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за лечението на кореновите канали можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт

КОНСЕРВАТИВНА ТЕРАПИЯ

Консервативна терапия
• Лечение на зъбен кариес
• Фотополимерни пломби 
• Инлеи
• Канално лечение
• Лечение на пулпит
• Лечение на периодонтит
• Лечение на гранулом
• Лечение на бруксизъм

ДРУГИ УСЛУГИ

Естетична стоматология
Профилактика и хигиена
Протетична терапия
Хирургична терапия