Канално лечение

ЗЪБНИ КОРЕНИ И КАНАЛИ

В центъра на всеки корен на зъба има канал, в който се разполагат нерв и кръвоносни съдове (зъбна пулпа). Предните зъби имат по един корен и един канал, предкътниците – един или два корена и канала, а кътниците имат по два–три корена и три или повече канали. Лечението на кореновите канали представлява почистване на каналите на зъба и запълването им със специален пълнеж.

Канално лечение

Пулпит

Когато се развие зъбен кариес, който не се лекува своевременно, разрушението на зъба се развива в дълбочина и води до инфектиране и възпаление на зъбната пулпа – пулпит. Пулпит може да настъпи и след травма на зъбите.

Зъбен кариес

Симптоми на пулпита

Основен симптом на пулпита е много силна спонтанна болка, която не се провокира от сладко, топло и студено и обикновено води пациента в стоматологичния кабинет.

Лечение на пулпита

Лечението на пулпита се състои в обезболяване на зъба (с анестезия), почистване на кореновия канал от зъбната пулпа, разширение на кореновия канал и херметично запълване на канала с паста и гутаперкови щифтове.

Периодонтит

Ако каналите на зъба не бъдат почистени и запълнени или ако запълването на каналите не е плътно и херметично, през каналите навлизат баактерии в костта около зъба – периодонтит. Зъбите често имат допълнителни каналчета освен централния канал. Дори при добре запълнен канал може да се развие периодонтит на допълнителните каналчета (рядко). Не винаги тези странични каналчета са достъпни за лечение.

Симптоми на периодонтита

Периодонтитът се проявява с непостоянна силна болка, най-често при допир и натиск.

Лечение на периодонтита

Лечението на периодонтита се състои в почистване и запълване на кореновия канал.

Гранулом

Ако периодонтитът не бъде лекуван навреме, в костта около върха на зъбния корен се развива възпалителна реакция – натрупват се възпалителни клетки, които отделят ензими, костта се стопява и на нейно място се развива защитна тъкан, която защитава костта от инфекцията – гранулационна тъкан (гранулом). На рентгенова снимка грануломът се вижда като черно петно около върха на корена. Ако каналът на зъба бъде почистен и запълнен, инфекцията се прекратява и най-често грануломът оздравява без допълнително лечение.

Зъбен гранулом

Симптоми на гранулома

Развитието на гранулома протича най-често без симптоми. При наличие на гранулом възпалението може да се изостри (при потискане на имунната функция, стрес, грип и др.) – зъбът става болезнен при натиск, в костта може да се натрупа гной. Ако каналът е отворен, гнойта се дренира през канала. Ако каналът е затворен, гнойта може да стопи костта и да излезе през венеца в основата на зъба – образува се фистула.

Лечение на гранулома

Лечението на гранулома се състои в почистване и запълване на кореновия канал. В някои случаи каналът не може да бъде обработен и запълнен (най-често при предходно канално лечение, когато пълнежът не може да се отстрани). В някои случаи при еднокоренови зъби може да се извърши апикална остеотомия – отстраняване на кореновото връхче през венеца и костта. При многокореновите зъби понякога корените могат да се разделят и да се извади само увреденият корен – хемисекция, а здравият корен да се възстанови.

Клиничен случай от нашата практика:

Лечение на гранулом с хемисекция и щифтова коронка

Зъбен гранулом на долен кътникХемисекция на долен кътник

Металокерамична шифтова коронкаМеталокерамична коронка на долен кътник след хемисекция

Абсцес

Възпалението на гранулома може да доведе до натрупване на гной в костта. Гнойта се състои от разградени тъкани и мъртви клетки. Гнойта може да излезе през кореновия канал, ако е отворен, или да си пробие път през костта и венеца – зъбна фистула. В по-редки случи гнойта може да се разпространи и към меките тъкани – образува се абсцес. До появата на фистула зъбът е силно болезнен; оттичането на гнойта облекчава болката.

Зъбен абсцес с фистула

Симптоми на абсцеса

Абсцесът се образува с подутина, зачервянане и болезненост, а в по-късните етапи се появява фистула.

Лечение на абсцеса

Лечението на абсцеса се състои в осигуряване на изход на гнойта – инцизия. След преминаване на болката се провежда лечение на причиния зъб.

Киста

Ако грануломът не бъде лекуван, той може да остане непроменен дълго време, но може да нарасне, да се отграничи от костта с обвивка и да се трансформира в киста. Кистата има собствена обвивка и вътрешност, изпълнена с течност. Веднъж образувана, кистата не оздравява спонтанно. Тя поддържа размера си или нараства.

Зъбна киста

Симптоми на зъбната киста

Кистата най-често се образува и нараства безсимптомно. Ако се възпали, може да се появи болка в причинния зъб, която често е причина кистата да бъде открита. При големи кисти може да има подутина в устата.

Лечение на зъбната киста

Лечението на кистата е оперативно – чрез апикалка остеотомия. Апикалната остеотомия представлява малка хирургична операция, при която лигавицата се повдига, в областта на върха на корена се прави отвор в костта, коренът се открива и кистата се изрязва заедно с кореновия връх. Лигавицата се зашива, а кухината се запълва с кост за няколко месеца. Апикалната остеотомия се провежда само след проведено канално лечение.

Апикална остеотомия

КАНАЛНО ЛЕЧЕНИЕ

Лечението е толкова по-лесно, колкото по-рано се извърши. Ранното лечение подобрява прогнозата на зъба.

Лечението на зъбните канали се извършва в следните етаапи:

1. Почистване на кореновите канали

Поставя се анестезия. Зъбът се изпилява така, че да се осигури достъп до зъбните канали. Каналите се разширяват със специални инструменти. Разширението на канала е необходимо, за да може да се запълни каналът добре.

2. Запълване на кореновите канали

Ако каналите не са инфектирани, могат да се запълнят веднага. Ако каналите са инфектирани, запълването се отлага до овладяване на инфекцията.

3. Контролна рентгенова снимка

След лечението се прави контролна ретгенова снимка. Ако някой от каналите не е запълнен добре, се запълва отново.

4. Възстановяване на зъба

Девитализираните (умъртвените) зъби се възстановяват с обикновена пломба, инлей или коронка.

Девитализираните зъби са по-крехки от здравите зъби. Те вече нямат кръвоносни съдове, а дентинът в централната част на зъба се изпилява, за да се осигури достъп до каналите. Най-често след канално лечение остава голяма централна кухина и тънки зъбни стени, които са с повишен риск за счупване. Затова често се препоръчва възстановяване, което не само да запълни кухината, но и да осигури защита срещу последващи фрактури на тънките и крехки зъбни стени – онлеи, овърлеи, коронки.

Случай от нашата практика:

Канално лечение и възстановяване на зъба с онлей

Долен кътник, подготвен за инлейФотополимерен инлей (онлей) на работния модел

Фотополимерен инлей (онлей) на работния моделФотополимерен инлей (онлей) на долен кътник

Фотополимерен инлей (онлей)

ПРОФИЛАКТИКА

Пулпитът, периодонтитът, грануломът и кистата са усложнения на зъбния кариес. Добрата хигиена и професионалното почистване на зъбите понижават риска за развитие на кариес, а редовните контролни прегледи позволяват откриване на зъбния кариес в ранен етап на развитие, когато лечението е безболезнено, лесно – с обикновена пломба, и не засяга зъбната пулпа.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за лечението на кореновите канали можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт

КОНСЕРВАТИВНА ТЕРАПИЯ

Консервативна терапия
• Лечение на зъбен кариес
• Фотополимерни пломби 
• Инлеи
• Канално лечение
• Лечение на пулпит
• Лечение на периодонтит
• Лечение на гранулом
• Лечение на бруксизъм