Търсене
 

Лечение на гранулом с хемисекция

Клиничен случай

Грануломът представлява реакция на имунната система към хронична инфекция. Зъбният гранулом се образува най-често при върховете на корените, когато има възпаление на пулпата или недобре запълнени коренови канали. Във всички тези случаи през канала на зъба постъпват бактерии, които се ограничават от имунната система чрез образуване на гранулом в костта. Грануломът често се образува без болка или други симптоми. При активиране на инфекцията и натрупване на гной в костта тя се освобождава чрез образуване на фистула – отвор в основата на зъба, през който гнойта се дренира.

Хемисекция е хирургична процедура, която е приложима при зъбите с повече от един корен. При нея корените се разделят и се изважда увреденият корен, а здравият корен се възстановява, най-често чрез шиниране към съседните зъби.

Пациентка с металокерамична коронка на долен кътник с оплаквания от силни болки в зъба. Активна гнояща фистула в основата на зъба. На рентгеновата снимка се вижда голям гранулом на предния корен на зъба. Коронката бе отстранена и бе извършена хемисекция, бе отстранен предният корен на зъба. След едномесечен период на регенерация на пациентката бе предложено изработване на мост, с който останалият корен да бъде шиниран към съседен зъб. Пациентката пожела поставяне на единична коронка само върху останалия корен, за да запази съседния зъб от изпиляване. Коренът е възстановен с щифтова коронка.

Зъботехник: Любомир Филимонов

зъбен гранулом

МЕТАЛОКЕРАМИЧНИ ВЪЗСТАНОВЯВАНИЯ