Избелване на зъбите

Колко могат да се избелят зъбите?

Резултатите от избелването на зъбите варират при различните хора. Голяма част от пациентите са доволни от резултата от първото избелване, други пациенти желаят допълнително избелване. Преди да започнете лечението си консултирайте се с вашия дентален лекар и го попитайте какви резултати можете да очаквате и колко време и процедури ще са необходими за постигането им.

Цвят на зъбите

Цветът на зъбите преди и след избелването се определя по стандартни разцветки в денталния офис. Най-често се използва разцветката на Vita. Тя включва 16 цвята, групирани в четири групи от най-светлите към най-тъмните цветове. Цветовете имат стандартни означения, които са широко използвани в денталната практика. Няма степен на избелване на зъбите, при която зъбите да започнат да изглеждат неестествено бели. Дори зъбите с най-светли естествени цветове могат да се избелят допълнително – до т.нар. избелени (блийч) цветове. За тези цветове се използват специални разцветки.

Разцветка Вита

При избелването цветът на зъбите може да се изсветли с няколко тона (обикновено 2-4) и повечето пациенти забелязват видима промяна в цвета на зъбите си.

Избелване на зъбите

Пломбите, фасетите и коронките не се избелват

Фотополимерните пломби, фасетите и коронките не се избелват. Ако пациентът има пломби, фасети или коронки във видимата област, след избелването ще се наложи смяната им за уеднаквяване на цвета. Окончателният резултат от избелването се фиксира около 2 седмици след процедурата. Това е срокът, който трябва да се изчака, ако е необходима смяна на стари пломби, фасети или коронки.

По-тъмни пломби на предните зъби след избелване

При рецесия на венеца се открива кореновата повърхност на зъба с по-интензивен жълт цвят. Този цвят не се повлиява добре от избелващите вещества.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за избелването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт