Гингивит

 

Гингивитът е лека форма на възпаление на венеца. Възпаленият венец е зачервен, подут и кървящ. Гингивитът често е лек и остава незабелязан. Но гингивитът трябва да бъде лекуван своевременно, защото прогресията му води до по-сериозно възпаление на венеца (периодонтит, пародонтоза) и загуба на зъбите.

 

СИМПТОМИ НА ГИНГИВИТА

Здравият венец е розов, плътен, със зърниста структура. Възпаленият венец е подут, червен или лилав, мек, оточен, кърви при леки стимули като миене на зъбите с четка. Обикновено липсва болка и гингивитът дълго време остава незабелязан.

Основна причина за развитие на гингивит е лошата хигиена на устата.

Върху зъбите непрекъснато се отлага зъбна плака – невидим слой от хранителни остатъци и бактерии. Плаката се почиства с помощта на четка, паста и зъбни конци. Ако плаката не бъде почистена в часовете след образуването й, тя търпи промени – в нея нараства броят на патогенните бактерии, нараства продукцията на киселини и токсини. Тези бактериални продукти причиняват гингивит и зъбен кариес.

Други рискови фактори за развитие на гингивит са вредни навици и някои общи заболявания – тютюнопушене, диабет, стареене, понижен имунитет, инфекции, ксеростомия, хормонални нарушения, употреба на дразнещи или токсични вещества. Причина за гингивит са и локални дразнещи фактори – груби ръбове на пломби и коронки.

Ако не бъде лекуван, гингивитът прогресира до пародонтит – възпаление не само на венеца, но и на подлежащата кост, свързано с образуване на джоб, оголване на корена на зъба, разклащане и загуба на зъбите.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ГИНГИВИТА

Ранното лечение на гингивита води до бързо спиране на процеса и възстановяване на здравето на венеца.

Лечението на гингивита се състои на първо място в отстраняването на факторите, които го причиняват. Най-често се налага почистване на зъбите от вашия стоматолог и стриктна хигиена на устата у дома. Вашият стоматолог ще ви препоръча средства и методи за ефективно почистване на зъбите, съобразени с вашите индивидуални рискови фактори и особености.

Контролните прегледи и регулярното професионално почистване на зъбите са от критично важно значение за поддържане на здравето на вашия венец.

 

Клиничен случай:
Лечение на гингивит чрез гингивопластика и смяна на фасети

Гингивална пластика и порцеланови фасети - изходно състояниеГингивална пластика и порцеланови фасети - краен резултат

 

 

Какво можете да направите, за да предотвратите гингивита?

• Посещавайте редовно вашия стоматолог за контролен преглед и професионално почистване на зъбите.
• Използвайте мека четка за зъби; сменяйте я на всеки три месеца.
• Почиствайте зъбите си с четка и паста поне два пъти дневно, а най-добре след всяко хранене.
• Почиствайте зъбите си с конец поне веднъж дневно.
• Изплаквайте устата си с антисептичен разтвор след всяко миене на зъбите.
• Използвайте интердентални четки или орален душ за почистване на междузъбните пространства.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за лечението на гингивита можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт