Лечение на пародонтит

ПАРОДОНТИТ (ПАРОДОНТОЗА)

Пародонтитът (популярен като пародонтоза) е сериозно увреждане на венеца и костта. Пародонтитът не само е свързан с риск за загуба на зъба, но и активира системата на възпалението в организма, като повишава риска от миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и други животозастрашаващи състояния.

Пародонтитът може да бъде предотвратен.

Симптоми на пародонтита

 • Зачервяване или виолетово оцветяване на венеца
 • Подуване на венеца
 • Кървене от венеца
 • Болка на венеца и зъба – обикновено при докосване, рядко спонтанна
 • Оголване на корена на зъба – зъбът изглежда по-дълъг
 • Образуване на джоб
 • Разклащане на зъба
 • Падане на зъба

пародонтоза

Характерно за пародонтита е разместването на зъбите напред, ветрилообразно, с увеличение на  пространствата между тях. Нарушава се функцията им и естетиката. Накрая зъбите изпадат.

Лечение на пародонтоза

Причини за пародонтита

Най-честата причина за пародонтита е лошата хигиена.

Зъбната плака, която не се почиства ефективно, е причина за развитие на възпалителен процес на венеца, който в началото е повърхностен (гингивит), а по-късно се задълбочава и засяга и подлежащата кост. Пародонтитът, свързан с лоша устна хигиена, има продължителен ход и прогресира постепенно. По-чест е при възрастните хора.

Съществуват и бързопротичащи форми на пародонтит, които са свързани с общи заболявания. Те са по-редки.

Рискови фактори за пародонтит

 • Лоша устна хигиена
 • Вредни навици – тютюнопушене
 • Стареене
 • Диабет
 • Имуносупресивни състояния
 • Инфекции
 • Хормонални нарушения
 • Ксеростомия (суха уста)
 • Употреба на токсични и дразнещи вещества
 • Локални фактори – груби ръбове на пломби и коронки

Усложнения на пародонтита

 • Загуба на зъби
 • Естетични нарушения
 • Повишен риск за развитие на общи заболявания с възпалителна генеза – коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет, дихателни проблеми, имунни заболявания, ревматоиден артрит, астма. Бактериите от устната кухина постъпват в кръвта чрез нарушените тъкани на венеца и засягат сърцето, белите дробове и други органи.

ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТИТА

Целта на терапията е кореновите повърхности и пародонталните джобове да бъдат почистени от увредени тъкани, инфектирани с бактерии, и да се предотврати по-нататъшната прогресия на процеса.

Лечението на пародонтита не възстановява увредените зъбни тъкани. Пародонтитът е необратим. Затова от особено значение е профилактиката му – регулярни контролни прегледи, регулярно професионално почистване на зъбите и ранна терапия на гингивита. Ако вече са настъпили пародонтални изменения, важно е да бъде спряна прогресията на процеса.

Лечението на пародонтита е комплексно и може да бъде нехирургично, хирургично или най-често използва нехирургични и хирургични методи.

НЕХИРУРГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТИТА

Нехирургичното лечение е възможно в ранните стадии на пародонтита.

Професионално почистване на зъбите

Представлява почистване на зъбите от зъбна плака и зъбен камък с помощта на професионални инструменти от стоматолог.

Пародонтит (пародонтоза) - натрупване на зъбен камъкПародонтит (пародонтоза) - почистване и шиниране на зъбите

Пародонтит (пародонтоза) - натрупване на зъбен камъкПародонтит (пародонтоза) - почистване на зъбите

Кюретаж на пародонталния джоб

Кюретажът на пародонталният джоб представлява почистване на джоба от инфектирани и увредени тъкани и заглаждане на корена на зъба с професионални инструменти.

Антибиотична терапия

Пародонтитът се дължи на възпаление, провокирано от болестотворни бактерии в устната кухина.  Микробиологичното изследване показва кои бактерии са причина за възпалението и към кои антибиотици са чувствителни. Понякога е необходим един или повече антибиотични курсове за овладяване на инфекцията. Освен това антибиотици могат да бъдат прилагани и локално, в самия джоб, под формата на промивки с разтвори, гелове и др.

Много пациенти си самоназначават сами антибиотици за “лечение на пародонтоза”. Антибиотичният ефект е временен и краткотраен, ако не са отстранени причинните фактори за пародонтита.

Шиниране на зъбите

Основен проблем при зъбите с пародонтални изменения е тяхната подвижност в резултат на загуба на опорни тъкани – кост и венец. Шинирането на зъбите ги стабилизира и забавя прогресията на процеса, тъй като понижава механичната травма върху костта.

Когато разклатеният зъб се шинира към околните здрави зъби, дъвкателното налягане се поема от зъбите с най-малка подвижност – здравите зъби. Така се намалява травмата върху разклатения зъб.

Шинирането с фибровлакно и фотополимер по вътрешната повърхност на зъбите осигурява добър резултат без промяна на естетиката.

Пародонтит (пародонтоза) - почистване на зъбите Пародонтит (пародонтоза) - шиниране на зъбите

Ефективна домашна хигиена на устната кухина

Стоматологът обучава пациента в поддържането на ефективна хигиена на устната кухина и грижа за зъбите и венците у дома.

Естетично възстановяване

Пародонталните изменения на зъбите се развиват и с влошаване на естетиката – разместване на зъбите, разширяване на зъбната дъга, отваряне на разстояния между зъбите и загуба на кост и венец. Тези проблеми са мното трудни за естетично възстановяване.

Най-често за естетично възстановяване се използва бондинг, защото почти винаги пародонтитът прогресира и се откриват нови повърхности от зъбните корени. Бондингът е евтин и позволява лесни корекции. Чрез бондинг могат да се шинират зъбите, да се стабилизират и да се предотврати по-нататъшното им разместване.

Загубата на венечните папили (венецът, който запълва разстоянието между зъбите) е основен естетичен проблем при пациентите с пародонтит. Венецът не може да бъде възстановен.

Естетичните възстановявания при пародонтит водят до относително подобрение на естетиката.

Случай от нашата практика

Възстановяване на зъби с пародонтални изменения с бондинг

Преместване на зъбите при пародонтит (пародонтоза)Фотополимерни фасети при зъби с пародонтит

Разгледайте повече случаи на лечение на пародонтит →

ХИРУРГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТИТА

Хирургичното лечение на пародонитита (пародонтозата) е необходимо при напредналите форми на пародонтит.

Редуциране на джоба

Дълбоките джобове не могат да бъдат добре почистени без да бъдат открити по-широко. След разрез на венеца, венецът се отмята, за да се открие кореновата повърхност и костта. Кореновата повърхност се почиства и заглажда, почиства се възпаления повърхностен слой на костта и венецът се зашива.

Имплантация на меки тъкани

При пародонтита венецът се отдръпва от коронката на зъба. Възможно е реконтуриране на венечния ръб чрез мобилизиране на прилежащата венечна тъкан или присадка от друго място.

Имплантация на кост

Дълбоките джобове могат да се редуцират чрез имплантация на собствена кост или синтетични материали. Костната присадка предотвратява прогресията на загубата на кост и осигурява по-стабилна позиция на зъба. Някои материали стимулират растежа на естествена кост.

Направлявана тъканна регенерация

При направляваната тъканна регенерация се използват синтетични мембрани, които предотвратяват миграцията на нежелани клетки на хирургичното място и стимулират растежа на кост.

Приложение на производни на емайловия матрикс

Върху почистения зъбен корен се нанася специален гел, който съдържа същите протеини, които съдържа емайлът на развиващия се зъб. Този материал стимулира производството на кост.

ПРОФИЛАКТИКА НА ПАРОДОНТИТА

 • Посещавайте редовно вашия стоматолог за контролен преглед и професионално почистване на зъбите.
 • Използвайте мека четка за зъби; сменяйте я на всеки три месеца.
 • Почиствайте зъбите си с четка и паста поне два пъти дневно, а най-добре след всяко хранене.
 • Почиствайте зъбите си с конец поне веднъж дневно.
 • Изплаквайте устата си с антисептичен разтвор след всяко миене на зъбите.
 • Използвайте интердентални четки или орален душ за почистване на междузъбните пространства.
Д-р Мая Живкова

За повече информация за лечението на пародонтита можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт