Лечение на пародонтит

 

Пародонтитът (популярен като пародонтоза) е сериозно увреждане на меките тъкани и костта, които поддържат зъбите. Пародонтитът не само е свързан с риск за загуба на зъба, но и активира системата на възпалението в организма, като повишава риска от миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и други животозастрашаващи състояния.

Пародонтитът може да бъде предотвратен.

 

СИМПТОМИ НА ПАРОДОНТИТА

При пародонтит венецът е зачервен или лилав, подут, оточен, кървящ, може да боли при докосване. С прогресията на пародонтита венецът се отдръпва от зъба и оголва корена му. Зъбите започват да изглеждат по-дълги. Прогресиращата загуба на кост води до образуване на джобове и разклащане на зъбите.

пародонтоза

Променя се позицията на зъбите, увеличават се пространствата между тях. Нарушава се функцията им и естетиката. Накрая зъбите изпадат. Пародонтитът е съпроводен с лош дъх.

Лечение на пародонтоза

Най-честата причина за пародонтита е лошата хигиена.

Зъбната плака, която не се почиства ефективно, е причина за развитие на възпалителен процес на венеца, който в началото е повърхностен (гингивит), а по-късно се задълбочава и засяга и подлежащата кост. Пародонтитът, свързан с лоша устна хигиена, има продължителен ход и прогресира постепенно. По-чест е при възрастните хора.

Съществуват и бързопротичащи форми на пародонтит, които са свързани с общи заболявания.

Други рискови фактори за развитие на пародонтит са вредни навици и някои общи заболявания – тютюнопушене, диабет, стареене, понижен имунитет, инфекции, ксеростомия, хормонални нарушения, употреба на дразнещи или токсични вещества. Причина за пародонтит са и локални дразнещи фактори – груби ръбове на пломби и коронки.

Усложнения на пародонтита са загуба на зъби, коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет, дихателни проблеми, имунни заболявания, ревматоиден артрит, астма. Бактериите от устната кухина постъпват в кръвта чрез нарушените тъкани на венеца и засягат сърцето, белите дробове и други органи.

 

ЛЕЧЕНИЕ НА ПАРОДОНТИТА

Целта на терапията е кореновите повърхности и пародонталните джобове да бъдат почистени от увредени тъкани, инфектирани с бактерии, и да се предотврати по-нататъшната прогресия на процеса.

Лечението на пародонтита не води до възстановяване на увредените зъбни тъкани. Пародонтитът е необратим. Затова от особено значение е недопускането му – регулярни контролни прегледи и професионално почистване на зъбите и ранна терапия на гингивита. Ако вече са настъпили пародонтални изменения, важно е да бъде спряна прогресията на процеса.

 

Нехирургично лечение

То е възможно в ранните стадии на пародонтита.

Професионално почистване на зъбите от зъбна плака и зъбен камък с помощта на ултразвукови инструменти или ръчни кюрети.

Кюретаж – почистване и заглаждане на корена на зъба с пародонтални кюрети.

Антибиотична терапия. Пародонтитът се дължи на възпаление, провокирано от патологични бактериални видове. Микробиологичното изследване показва кои бактерии са причина за възпалението и към кои антибиотици са чувствителни. Понякога е необходим един или повече антибиотични курсове за овладяване на инфекцията. Освен това антибиотици могат да бъдат прилагани и локално, в самия джоб, под формата на промивки с разтвори, гелове и др.

•  Шиниране на зъбите. Когато разклатеният зъб се шинира към околните здрави зъби, дъвкателното налягане се поема от зъбите с най-малка подвижност – здравите зъби. Така се намалява травмата върху разклатения зъб. Шинирането на зъбите забавя прогресията на пародонтита и отсрочва загубата на зъбите, понякога с години.

Шиниране на зъбите с фибровлакно

Шинирането с фибровлакно и фотополимер по вътрешната повърхност на зъбите осигурява добър резултат без промяна на естетиката.

Ефективна домашна хигиена на устната кухина.

 

Клиничен случай:
Лечение на напреднал пародонтит чрез фотополимерни фасети, възстановяващи естетиката и шиниращи подвижните зъби

Фотополимерни фасети - изходно състояние

Фотополимерни фасети

 

 

Хирургично лечение

То е необходимо при напредналите форми на пародонтит.

• Редуциране на джоба. Дълбоките джобове не могат да бъдат добре почистени без да бъдат открити по-широко. След разрез на венеца, венецът се отмята, за да се открие кореновата повърхност и костта. Кореновата повърхност се почиства и заглажда, почиства се възпаления повърхностен слой на костта и венецът се зашива.

Имплантация на меки тъкани. При пародонтита венецът се отдръпва от коронката на зъба. Възможно е реконтуриране на венечния ръб чрез мобилизиране на прилежащата венечна тъкан или присадка от друго място.

Имплантация на кост. Дълбоките джобове могат да се редуцират чрез имплантация на собствена кост или синтетични материали. Костната присадка предотвратява прогресията на загубата на кост и осигурява по-стабилна позиция на зъба. Някои материали стимулират растежа на естествена кост.

• Направлявана тъканна регенерация. При направляваната тъканна регенерация се използват синтетични мембрани, които предотвратяват миграцията на нежелани клетки на хирургичното място и стимулират растежа на кост.

• Приложение на производни на емайловия матрикс. Върху почистения зъбен корен се нанася специален гел, който съдържа същите протеини, които съдържа емайлът на развиващия се зъб. Този материал стимулира производството на кост.

 

Клиничен случай:
Лечение на пародонтит със загуба на зъб чрез адхезивен мост, шиниране на зъбите и антибиотична терапия

Лечение на пародонтит - изходно състояниеЛечение на пародонтит

Лечение на пародонтит - изходно състояние на долните зъбиЛечение на пародонтит - шиниране на долните зъби с Ribbond

 

Какво можете да направите, за да предотвратите гингивита?

• Посещавайте редовно вашия стоматолог за контролен преглед и професионално почистване на зъбите.
• Използвайте мека четка за зъби; сменяйте я на всеки три месеца.
• Почиствайте зъбите си с четка и паста поне два пъти дневно, а най-добре след всяко хранене.
• Почиствайте зъбите си с конец поне веднъж дневно.
• Изплаквайте устата си с антисептичен разтвор след всяко миене на зъбите.
• Използвайте интердентални четки или орален душ за почистване на междузъбните пространства.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за лечението на пародонтита можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт