Метални коронки

Металните коронки се изработват изцяло от метал (метална сплав). 

Металните коронки са добър избор за задни зъби, които не се виждат при усмивка (особено мъдреци) при пациенти, които нямат високи естетични изисквания. Металните коронки са добър избор и при ограничен бюджет. Металните коронки изискват минимално изпиляване на зъба, имат голяма издръжливост (много години), осигуряват добра защита на изпиления зъб.

Когато не е възможно зъбите да бъдат изпилени с праг, металните коронки са най-добрият избор, защото металният ръб е по-тънък от металокерамичния и керамичния. Праговото изпиляване се предпочита винаги, когато е възможно.

 

Предимства

Предимство на металните коронки е по-консервативното изпиляване на зъба и по-ниската цена в сравнение с металокерамични и керамични коронки.

Метални коронки често се поставят върху мъдреците, тъй като мъдреците имат малка клинична коронка и попадат в невидимата зона. Минималното изпиляване на мъдреците гарантира тяхната виталност (каналното лечение при мъдреците е трудно, тъй като достъпът до тях е затруднен и често имат атипични канали).

 

Клиничен случай:
Лечение на абразия с металокерамични коронки и мостове

Лечение на абразия - металокерамични конструкцииЛечение на абразия с металокерамични мостове и коронки - краен резултат

 

Недостатъци

Основeн недостатък на металните коронки е неестетичният им вид. Те могат да се поставят само върху зъби, които не се виждат при усмивка. Компромисен вариант при ограничен бюджет са бленд-металокерамичните коронки – метални коронки с порцеланово покритие само върху видимата повърхност.

 

Сплав за металокерамика

Около 10% от хората са алергични към някои метали (напр. никел, берилий), поради което изборът на метална сплав е от значение.

Металната основа на коронките не се отлива от един метал, а от комбинация от метали – метална сплав. Съществуват различни сплави за металокерамика.

Благородните сплави повече от 60% благородни метали в състава си – злато, платина, паладий и други, а количеството на златото е над 40%. Тези сплави не взаимодействат с организма, не предизвикват реакции, имат висока биологична поносимост и добри механични качества. Жълтият цвят на златните сплави подобрява естетичния вид на металокерамичните коронки – те изглеждат по-естествени.

Чистото злато е меко и днес не се използва за коронки, а само за инлеи.

Златна коронка

 

Полублагородните сплави съдържат над 25% благородни метали.

Неблагородните сплави съдържат по-малко от 25% благородни метали. Те съдържат основно хром, кобалт, молибден и други метали. Модерните неблагородни сплави не съдържат никел, към който много хора проявяват свръхчувствителност.

Метална коронка

 

Колкото по-високо е съдържанието на благородни метали в сплавта, толкова по-добри са биологичните и механичните й качества и е по-висока нейната цена. Най-често цената определя предпочитанието на пациента.

Ние работим с неблагородната сплав Argeloy N.P. Special без съдържание на никел и берилий с висока биологична поносимост и с благородните сплави Argedent Yellow 2 и Argenco Bio Light.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за металните коронки и мостове можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт