Метални коронки

МЕТАЛНИ КОРОНКИ

Металните коронки се изработват изцяло от метал (метална сплав). Металните коронки изискват минимално изпиляване на зъба, имат голяма издръжливост (много години), осигуряват добра защита на изпиления зъб.

Когато не е възможно задни зъби да бъдат изпилени с праг, металните коронки са най-добрият избор, защото металният ръб е по-тънък от металокерамичния ръб и керамичния ръб (праговото изпиляване се предпочита винаги, когато е възможно).

Металната коронка изисква най-малко изпиляване на зъба, защото необходимата здравина на коронката се постига при малка дебелина на метала. Метални коронки често се поставят върху мъдреците (особено горни), тъй като мъдреците имат малка клинична коронка и попадат в невидимата зона. Минималното изпиляване на мъдреците гарантира тяхната виталност (каналното лечение при мъдреците е трудно, тъй като достъпът до тях е затруднен и често имат атипични канали).

Предимства на металните коронки

  • Висока здравина
  • Висока точност
  • Консервативно изпиляване на зъба
  • Ниска цена (коронки от неблагородни сплави)
  • Висока биологична поносимост (златни коронки)

Недостатъци на металните коронки

  • Неестетичност
  • Алергии към метали (рядко)
  • Висока цена (златни коронки)

Кога да изберем метална коронка?

Металните коронки са добър избор за задни зъби, които не се виждат при усмивка (особено мъдреци) при пациенти, които нямат високи естетични изисквания. Металните коронки от неблагородни и полублагородни сплави са добър избор и при ограничен бюджет. Металните коронки

Случай от нашата практика

Възстановяване на абразирани и липсващи зъби с металокерамични и коронки и мостове и метални коронки (мостоносители) на горните мъдреци

Металокерамични мостове и коронки на работния моделМеталокерамични мостове и коронки на работния модел

Лечение на абразия - възстановяване на дъвкателните зъби с металокерамични мостовеЛечение на абразия - възстановяване с металокерамични коронки

Лечение на абразия с металокерамични коронки и мостове - краен резултат

ВИДОВЕ МЕТАЛНИ КОРОНКИ

Около 10% от хората са алергични към някои метали, използвани в денталната практика (най-често никел, берилий), поради което изборът на метална сплав е от значение. Съществуват различни сплави за дентална употреба.

Метални коронки от благородни сплави

Метална коронка от златна сплавБлагородните сплави съдържат повече от 60% благородни метали в състава си – злато, платина, паладий и други, а количеството на златото е над 40%. Златните коронки имат висока биологична поносимост, не взаимодействат с тъканите и телесните течности и имат добри механични качества. Могат да имат жълт или бял цвят.

Метални коронки от полублагородни сплави

Полублагородните сплави съдържат над 25% благородни метали.

Метални коронки от неблагородни сплави 

Метална коронка от неблагородна сплавНеблагородните сплави съдържат под 25% благородни метали. Те съдържат основно неблагородни метали – хром, кобалт, молибден и др. Модерните неблагородни сплави не съдържат никел, към който някои хора проявяват свръхчувствителност. Колкото по-високо е съдържанието на благородни метали, толкова по-добри са биологичните и механичните й качества и е по-висока нейната цена.

ГАРАНЦИЯ И ЦЕНА НА МЕТАЛНИТЕ КОРОНКИ

Металните коронки от неблагородни и полублагородни сплави имат ниска цена. Металните коронки от благородни (златни коронки) сплави имат много висока цена.

Запознайте се с актуалните цени на металните коронки на Естедентал.

Естедентал дава гаранция за металните коронки.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за металните коронки и мостове можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт