Металокерамичните коронки

Металокерамичната коронка е изградена от метална основа и повърхностен слой от керамика. Металът осигурява здравината на коронката, а керамиката – нейната естетика. Металокерамичните коронки изискват прагово изпиляване на зъбите.

 

Металокерамичните коронки са най-често използваните коронки в денталната практика. Те съчетават много положителни качества и имат относително малко и незначителни недостатъци. Металокерамичните коронки са идеалната комбинация между висока естетика, дълготрайност и добра цена.

 

Издръжливост и здравина
Металокерамичните коронки са по-здрави и издръжливи от порцелановите коронки; те запазват годността си в продължение на много години.

 

Висока естетика
Металокерамичните коронки имат висока естетика и могат да се използват за възстановяване на предни и задни зъби. Само порцелановите коронки ги превъзхождат по отношение на естетиката.

 

Точност
Металът приляга плътно към изпиления зъб и му осигурява добра защита.

 

Ниска цена
Цената на металокерамичните коронки е най-ниска в сравнение с цената на останалите естетични коронки.

 

Недостатъци
Недостатъците на металокерамичните коронки са относителни и съществуват начини за компенсирането им.

Металокерамичните коронки имат по-ниска естетика в сравнение с порцелановите коронки. Порцеланът е полупрозрачен и пропуска голяма част от светлинните лъчи, както и естественият зъб. Порцелановите коронки и фасети имат жизнен и естествен вид. Металокерамичните коронки имат непрозрачен слой от метал, който спира хода на светлинните лъчи и ги отразява по различен начин – металокерамичните коронки изглеждат по-плътни и непрозрачни от естествените зъби и порцелановите коронки. Този недостатък може да бъде компенсиран в голяма степен от опитен зъботехник.

Светлинни характеристики на керамика и металокерамика и естествени зъби
Керамични спрямо металокерамични коронки

Фрактурата на керамиката и откриването на металната основа е рядко. В повечето случаи това не налага смяната на коронката. Дефектът може да бъде възстановен с помощта на специален фотополимер.

Металокерамичният ръб е неестетичен. В областта на ръба металът често прозира и сивее, а понякога води и до оцветяване на венеца. Металокерамичната коронка може да се изработи и с естетичен керамичен ръб – прагов порцелан.

 

СПЛАВ ЗА МЕТАЛОКЕРАМИКА

Около 10% от хората са алергични към някои метали (напр. никел, берилий), поради което изборът на метална сплав е от значение.

Металната основа на коронките не се отлива от един метал, а от комбинация от метали с цел осигуряване на необходимите качества – метална сплав. Съществуват различни сплави за металокерамика.

Благородните сплави съдържат повече от 60% благородни метали в състава си – злато, платина, паладий и други, а количеството на златото е над 40%. Тези сплави не взаимодействат с организма, не предизвикват реакции, имат висока биологична поносимост и добри механични качества. Жълтият цвят на златните сплави подобрява естетичния вид на металокерамичните коронки – те изглеждат по-естествени.

Полублагородните сплави съдържат над 25% благородни метали.

Неблагородните сплави съдържат по-малко от 25% благородни метали. Те съдържат основно хром, кобалт, молибден и други метали. Модерните неблагородни сплави не съдържат никел, към който някои хора проявяват свръхчувствителност.

Колкото по-високо е съдържанието на благородни метали в сплавта, толкова по-добри са биологичните и механичните й качества и е по-висока нейната цена. Най-често цената определя предпочитанието на пациента.

Ние работим с неблагородната сплав Argeloy N.P. Special без съдържание на никел и берилий с висока биологична поносимост и с благородните сплави Argedent Yellow 2 и Argenco Bio Light.

 

Клиничен случай 1:
Холивудска усмивка с металокерамични коронки

Гингивопластика и холивудска усмивка д металокерамични коронки - изходно състояниеГингивопластика и холивудска усмивка д металокерамични коронки - краен резултат

Клиничен случай 2:
Лечение на абразия с металокерамични коронки и мостове

Лечение на абразия - диагностичен модел и диагностичен моделажЛечение на абразия с металокерамични мостове и коронки - краен резултат

Клиничен случай 3:
Саниране на устата с металокерамични мостове

Металокерамични мостове на дъвкателните зъбиМеталокерамични мостове на дъвкателните зъби

Д-р Мая Живкова

За повече информация за металокерамичните коронки можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт