Металокерамичните коронки

МЕТАЛОКЕРАМИЧНИ КОРОНКИ

Металокерамичната коронка е изградена от метална основа и повърхностен слой от керамика. Металът осигурява здравината на коронката, а керамиката – нейната естетика. Металокерамичните коронки изискват прагово изпиляване на зъбите.

Металокерамичните коронки са най-често използваните коронки в денталната практика. Те съчетават много положителни качества и имат относително малко и незначителни недостатъци. Металокерамичните коронки са идеалната комбинация между висока естетика, дълготрайност и добра цена.

Предимства на металокерамичните коронки

  • Висока естетика
  • Висока точност
  • Висока механична издръжливост
  • Ниска цена

Недостатъци на металокерамичните коронки

  • Алергия към метали (рядка)

Кога да изберем металокерамична коронка?

Металокерамичните коронки са оптимално решение, когато е необходима висока естетика на ниска цена.

Металокерамичните коронки са подходящи за предни и за задни зъби. Металокерамичните коронки могат да се изработят и с щифтове за възстановяване на зъби с големи разрушения.

ИЗДРЪЖЛИВОСТ НА МЕТАЛОКЕРАМИЧНИТЕ КОРОНКИ

Металокерамичните коронки са здрави и издръжливи и запазват годността си в продължение на много години.

Критична зона при металокерамичните коронки е границата между коронката и зъба. При безпрагово изпиляване на зъбите и неточни ръбове на коронките венецът се възпалява и се отдръпва от коронката, открива корена и в тази зона се развива зъбен кариес. Това е и основната причина за смяна на по-старите металокерамични коронки. Изпиляването на зъба и точността на коронката в шиечната зона определя дълготрайността на коронката.

Случай от нашата практика

Смяна на стари металокерамични коронки с нови металокерамични коронки с прагов порцелан

Смяна на металокерамични коронки – преди лечението Смяна на металокерамични коронки – след лечението

Фрактури на порцелана

Металната инфраструктура на металокерамичната коронка е здрава и на практика не може да се увреди при дъвчене. Порцеланът обаче може да се фрактурира, макар и рядко. Съществуват системи за корекция на порцелановите фрактури.

ЕСТЕТИЧНОСТ НА МЕТАЛОКЕРАМИЧНИТЕ КОРОНКИ

Металокерамичните коронки имат висока естетика и могат да се използват за възстановяване на предни и задни зъби. Само порцелановите коронки ги превъзхождат по отношение на естетиката.

Порцеланът е полупрозрачен и пропуска голяма част от светлинните лъчи, както и естественият зъб. Порцелановите коронки и порцелановите фасети имат жизнен и естествен вид. Металокерамичните коронки имат непрозрачен слой от метал, който спира хода на светлинните лъчи и ги отразява по различен начин – металокерамичните коронки изглеждат по-плътни и непрозрачни от естествените зъби и порцелановите коронки. Този недостатък може да бъде компенсиран в голяма степен от опитен зъботехник.

Светлинни характеристики на керамика и металокерамика и естествени зъби
Керамични спрямо металокерамични коронки

Друг относителен недостатък на металокерамичните коронки е металният ръб. В областта на ръба металът често прозира и сивее, а понякога води и до оцветяване на венеца. Металокерамичната коронка може да се изработи и с естетичен керамичен ръб – прагов порцелан.

Металокерамика и чиста керамика

Случай от нашата практика

Металокерамични щифтови коронки с прагов порцелан на предни зъби

Преди металокерамични щифтови коронки – разрушени горни странични резци със здрави корени

Металокерамични щифтови коронки на работния моделМеталокерамични щифтови коронки

Металокерамични щифтови коронки на горните странични резци – краен резултат

Разгледайте още случаи на металокерамични коронки →

СПЛАВИ ЗА МЕТАЛОКЕРАМИКА

Около 10% от хората са алергични към някои метали (напр. никел, берилий), поради което изборът на метална сплав е от значение.

Металната основа на коронките се отлива от комбинация от метали с цел осигуряване на необходимите качества – метална сплав. Съществуват различни сплави за металокерамика.

Благородни сплави за металокерамика

Благородните сплави за металокерамика съдържат повече от 60% благородни метали в състава си – злато, платина, паладий и други, а количеството на златото е над 40%. Тези сплави не взаимодействат с организма, не предизвикват реакции, имат висока биологична поносимост и добри механични качества. Жълтият цвят на златните сплави подобрява естетичния вид на металокерамичните коронки – те изглеждат по-живи и естествени.

Полублагородни сплави за металокерамика

Полублагородните сплави съдържат над 25% благородни метали.

Неблагородни сплави за металокерамика

Неблагородните сплави съдържат по-малко от 25% благородни метали. Те съдържат основно хром, кобалт, молибден и други метали. Модерните неблагородни сплави не съдържат никел, към който някои хора проявяват свръхчувствителност.

Колкото по-високо е съдържанието на благородни метали в сплавта, толкова по-добри са биологичните и механичните й качества и е по-висока нейната цена. Най-често цената определя предпочитанието на пациента.

Ние работим с неблагородната сплав Argeloy N.P. Special без съдържание на никел и берилий с висока биологична поносимост и с благородните сплави Argedent Yellow 2 и Argenco Bio Light.

ГАРАНЦИЯ И ЦЕНА НА МЕТАЛОКЕРАМИЧНИТЕ КОРОНКИ

Металокерамичните коронки имат най-ниска цена сред естетичните коронки и висока издръжливост. Това ги прави предпочитани конструкции при високи естетични изисквания на пациентите и ограничен бюджет. Запознайте се с актуалната цена на металокерамичните коронки на Естедентал.

Естедентал дава гаранция за металокерамичните коронки.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за металокерамичните коронки можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт