Неправилното подреждане на зъбите

НЕПРАВИЛНО ПОДРЕЖДАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Неправилно подреждане на зъбите в зъбната редица се среща много често. Най-често са засегнати отделни зъби или зъбни сегменти.

Понякога са засегнати само зъбите, но по-често разместването на зъби води и до деформация на костта и асиметрия на челюстта. Ако е засегната челюстната кост, лечението е комплексно – хирургично и протетично, и повечето пациенти предпочитат само частична корекция на зъбите.

Криви зъби

Оплаквнията на пациентите са от “криви зъби”, а най-честото им желание е да намерят бърз и безболезнен начин за изправяне на зъбите, за да могат да се усмихват спокойно.

Дори малки отклонения на зъбите от правилната им позиция създават усещане за дисхармония и силно нарушава естетиката, поради което пациентите ги възприемат като голям проблем. Лечението зависи от индивидуалната ситуация на пациента, терапевтичните възможности и желанията на пациента.

В много случаи е възможното бързото изправяне на криви зъби с бондинг или фасети – когато зъбите са в зъбната дъга и има достатъчно място за естетично възстановяване. В други случаи е възможно частично коригиране на проблема, което подобрява ситуацията.

Случай от нашата практика:

Порцеланови фасети на централни резци с неправилна позиция и лека челюстна деформация

Ситуация преди лечение с порцеланови фасети Порцеланови фасети на централните резци и фотополимерна фасета на страничния резец - завършен вид

Порцеланови фасети и фотополимерна фасета - преди и след

НЕПРАВИЛЕН ПРОБИВ НА ЗЪБИТЕ

Неправилното подреждане на зъбите може да се дължи на следните причини:

Генетични фактори

По-широки зъби могат да се унаследят от единия родител, а по-тясна челюст – от другия родител. Това води до струпване на зъбите и неправилно подреждане.

Зъбен кариес на детските зъби

Здравите млечни и постоянни зъби направляват правилния пробив на постоянните зъби. Родителите знаят, че млечните зъби ще бъдат сменени и често неглижират състояниято им. Големи кариеси на млечните зъби (особено по страничните им повърхности) водят до загуба на място и неправилен пробив на постоянните зъби. Своевременното лечение на кариеса на млечните зъби предотвратява тези проблеми.

Случай от нашата практика:

Масивно разрушение на първия постоянен кътник преди завършване на пробива на постоянните зъби – възстановяване с фотополимерен инлей

Долен кътник, подготвен за инлейФотополимерен инлей (онлей) на долен кътник

Фотополимерен инлей (онлей)

Липса на зародиши на постоянни зъби

Липсата на зародиш на зъб създава пространство в зъбната дъга, което се запълва от съседните зъби и води до тяхното разместване.

Случай от нашата практика:

Липса на зародиш на горен страничен резец, кучешкият зъб е заел мястото му – възстановяване с порцеланови фасети

Преди порцеланови фасетиПорцеланови фасети - завършен вид

Порцеланови фасети - завършен вид

Зъби с неправилна форма, размер и ротация

Всички отклонения от размера и формата на зъбите водят до неправилно подреждане на зъбите в зъбната дъга.

Случай от нашата практика:

Горен страничен резец с неправилна конична форма и премествне на кучешкия зъб на мястото на първия предкътник – възстановяване с адхезивен мост

Преди адхезивен мостАдхезивен мост

ПРЕМЕСТВАНЕ НА ЗЪБИТЕ СЛЕД ПРОБИВА

Преместване на зъбите може да настъпи по всяко време след пробива им и най-често се дължи на:

Загуба на зъби

Загубата на зъби – най-често в резултат на усложнения на кариеса, води до освобождаване на пространство и преместване на съседните зъби в това пространство. Тези нарушения са трудни за консервативно лечение поради загубата на симетрия. Препоръчва се своевременно лечение на зъбния кариес и недопускане на неговите усложениния, а в случай на загуба на зъб – своевременно възстановяване на извадения зъб с имплант или мост, за да се избегне разместването на останалите зъби.

Случай от нашата практика:

Загуба на горен кучешки зъб – възстановяване с адхезивен мост

Липсващ горен кучешки зъбАдхезивен мост на горен кучешки зъб

Адхезивен мост

Пробив на мъдреци

Мъдреците пробиват последни в зъбната дъга и при липса на място в челюстта могат да избутат напред останалите зъби. Най-често това води до разместване на долните резци. Това може да бъзе предотвратено чрез своевременно изваждане на мъдреците при първите симптоми.

Ортодонтско лечение

След завършване на ортодонтското лечение пациентите трябва да носят ретайнери за продължителен период от време (години).

Бременност

По време на бременността се отделят хормони, които водят до разхлабване на съединителнотъканните връзки в тялото на бременната жена, което улеснява раждането. При непълноценно хранене калций се извлича от костите на бременната жена и прави костта по-слабо минерализирана и “мека”. Под действие на обичайните дъвкателни сили по време на бременността може да настъпи разместване на зъбите.

Случай от нашата практика:

Преместване на централен резец по време на бременност – възстановяване с бондинг

Преместване на зъб по време на бременностПреместване на зъб по време на бременност - корекция с бондинг

Бруксизъм

Повишените дъвкателни натоварвания при скърцане и триене със зъби (бруксизъм) могат да доведат не само до абразия на зъбите, но и до тяхното разместване.

Травма

При силни травми с увреждане на костта и зъбодържащия апарат зъбът може да промени нормалната си позиция. Обикновено се засягат предните зъби.

Вредни навици

При продължително упражняване на вредни навици, като смучене на пръст или биберон, зъбите могат да се разместят.

Пародонтит

Пародонтит (пародонтоза) е при възпаление на тъканите, които поддържат зъбите в костта, настъпва тяхното увреждане и разграждане, а зъбите губят опората си. Под действие на дъвкателните сили те променят позицията си и обикновено се преместват ветрилообразно напред.

Лечението на пародонтита е каузално –  отстраняване на причината и спиране на прогресията на болестта, и естетично – възстановяване на правилното подреждане на зъбите.

Естетичното лечение на пародонтита е много трудно, защото преместването на зъбите е асиметрично и напред, ветрилообраазно, което води до рзширяване на зъбната дъга и увеличаване на разстоянията между зъбите. При пародонтит настъпва и увреждане на венеца – между зъбите се появяват “дупки”, които при нормални условия се запълват от здравия венец. Тези “дупки” са много неестетични и не могат да се възстановят при напредналите случаи. Възстановяването на зъбите при пародонтит почти винаги изисква и шиниране на зъбите, за да се предотврати повторното им преместване. Друг проблем е прогресията на заболяването, която води до постепенно отдръпване на венеца и разкриване на границата между зъба и естетичния материал при избор на по-светли цветове; това налага регулярна поддръжка на възстановяванията и предпочитан метод е бондингът.

Случай от нашата практика:

Възстановяване на пародонтозни зъби с бондинг

Преместване на зъбите при пародонтит (пародонтоза)Фотополимерни фасети при зъби с пародонтит

КОРЕКЦИЯ НА НЕПРАВИЛНО ПОДРЕДЕНИ ЗЪБИ

Бондинг

При отделни зъби с малки отклонения от правилната им позиция корекцията с фотополимер (бондинг) е предпочитан подход – тя е бърза, евтина и щадяща за зъба. Бондингът е особено подходящ за корекция на здрави зъби, защото не налага изпиляване, и за корекция на зъби с продонтални увреждания, защото едновременно дава възможост за шиниране и естетични корекции при прогресирането на процеса.

Порцеланови фасети и коронки

С порцеланови фасети могат да се коригират малки отклонения на един или повече зъби от нормалната им позиция в зъбната дъга. При преместване на корена на зъба извън зъбната дъга е възможна известна компенсация на отклонението, но не е възможно напълно симетрично изграждане – не само поради изместването на корена, но и поради загубата на място. В тези случаи пълна симетрия може да се постигне само с ортодонтско лечение, често с изваждане на зъби за освобождавне на място. За много пациенти частичната компенсация на отклонението е приемлив вариант.

Случай от нашата практика:

Страничен резец извън зъбната дъга и липса на място – частична компенсация на отклонението с порцеланова фасета

ън зъбната дъгаПорцеланова фасета - краен резултат

Ако зъбът е в зъбната редица, но оста му е силно отклонена от нормалната позиция, оста на зъба може да се изправи с щифтово пънче с компенсаторен наклон и порцеланова или металокерамична коронка.

Ортодонтско лечение

Ортодонтското лечение се извършва с ортодонтски апарати и обикновено е продължително. Зъбите се преместват бавно в желаната посока с помощта на леки сили, които упражняват апаратите върху тях. Ортодонтските апарати обикновено са видими и нарушават естетиката на пациента за продължителен период от време. Днес съществуват и ортодонтски решения, които са относително естетични – лингвални брекети, керамични брекети, невидими шини (Invisalign).

След приключване на лечението пациентите носят ретайнери, за да поддържат коригираната позиция на зъбите си. Ортодонтското лечение е единственият вариант за корекция на зъби, които са разположени извън зъбната редица.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за неправилното подреждане на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт