Оцветяване на зъбите

ОЦВЕТЯВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Оцветяване на зъбите може да настъпи по външната им повърхност – външно оцветяване (налепи върху зъбите), или да засегне вътрешната структура  на зъбите – вътрешно оцветяване.

Причините за оцветяването на зъбите са различни, както и лечението им.

Защо зъбите ми са жълти?

Жълтеникавото оцветяване на зъбите е нормално. Естественият цвят на зъбите на младите хора е бял с жълтеникав оттенък, като с възрастта жълтеникавият оттенък се засилва.

През първите години след пробива си зъбите са бели и блестящи. Това се дължи на повърхностния им слой – емайл, който е изграден от микроскопични кристали, има висока твърдост и предпазва зъба от увреждане. С течение на времето емайлът става по-прозрачен, поради което зъбният дентин (основната тъкан на зъба, разположена под емайла) става все по-видим със своя жълтеникав цвят. Освен това с времето настъпват микроскопични увреждания на емайла – пукнатини, фрактури. Тези увреждания нарушават хода на светлинните лъчи и се визуализират като естетични дефекти. На тези места се отлагат хранителни остатъци и бактериални продукти, което се вижда като потъмняване на зъбите. Тютюнопушенето и консумацията на цветни храни и напитки също допринасят за потъмняването на зъбите.

ВЪНШНО ОЦВЕТЯВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Външните оцветявания представляват налепи и петна по зъбните повърхности, които се дължат на употребата на цветни вещества – напитки (кафе, чай, вино), храни, пушене. Тези оцветявания се отстраняват лесно чрез професионално почистване на зъбите с ултразвук и дентални пасти с различна абразивност в зависимост от упоритостта на петната. Някои петна могат да проникнат през увредения емайл и в дентина; те се отстраняват трудно, ако не се вземат навременни мерки.

Външно оцветяване на зъбите

ВЪТРЕШНИ ОЦВЕТЯВАНИЯ НА ЗЪБИТЕ

Вътрешните оцветявания засягат дълбоките тъкани на зъба. Те се дължат на различни фактори – кариес, травма, прием на лекарства (тетрациклини) по време на образуването на зъба, повишен прием на флуориди, стареене. Вътрешните оцветявания се повлияват по-трудно от външните, но със съвременните избелващи системи за продължително домашно избелване под контрола на стоматолог отстраняването им стана възможно. Ако избелването не е възможно, съществуват алтернативи за естетично възстановяване, например фасети.

Тебеширени петна

Белите “тебеширени” петна се дължат на загуба на минерали и образуване на микроскопични кухини в емайла на зъба. Поради различния коефециент на пречупване те изглеждат матови и бели. Бялото петно може да представлява кариес в начален стадий – на този етап е възможно лечението му чрез реминерализация. Бели петна са характерни и за някои нарушение на образуването на зародишите на зъбите. Съществуват системи за възстановяване на вида на зъба без изпиляването на петното. Друга възможност е бондингът.

Зъбен кариес - бяло петно

Флуороза

Оцветяване на зъбите след канално лечение

След канално лечение зъбната тъкан остава без кръвоснабдяване и променя цвета си. Девитализираните зъби са по-тъмни, сивеещи или кафенеещи. Някои материали за запълване на зъбните канали допълнително оцветяват зъбната тъкан, напр. розово оцветяване при формалин-резорциновите пасти. Тези оцветявания се поддават на избелване в различна степен. По-упоритите оцветявания могат да се коригират с бондинг или фасети.

Промяна на цвета след канално лечение

Тетрациклиново оцветяване на зъбите

Тетрациклините, приемани по време на развитието на зародишите на млечните и постоянните зъби, се включват в зъбния метаболизъм и водят до кафеникаво-сивкави оцветявания, които са много упорити на избелване. Терапевтична възможност в тези случаи са непрозрачни композитни фасети, порцеланови фасети или металокерамични коронки. Естетичните материали – фотополимер, порцелан, не могат да замаскират ефективно сивеещия цвят в тънки слоеве. Естетичното възстановяване на зъбите с тетрациклинови оцветявания почти винаги изисква изпиляване на зъбите, за да се осигури обем за естетичния материал.

Тетрациклиново оцветяване на зъбите

Случай от нашата практика

Преди: Пациентка с тетрациклиново оцветяване на зъбите и стари композитни фасети на горните предни зъби. Пациентката желае нови композитни фасети без изпиляване на зъбите.

Тетрациклиново оцветяване на зъбитеТетрациклиново оцветяване на зъбите

След: Изработени са композитни фасети без изпиляване на горните и долните зъби  с непрозрачен фотополимер с избелен цвят.

Композитни фасети без изпиляване при тетрациклиново оцветяване на зъбите Композитни фасети без изпиляване при тетрациклиново оцветяване на зъбите

Д-р Мая Живкова

За повече информация за оцветяванията на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт