Представяме няколко случая на пълна промяна на усмивката от нашата практика – преди и след.

Пълна промяна на усмивката може да се извърши

  • по естетични показания – при здрави зъби, когато пациентът иска по-бели и по-правилно подредени зъби,
  • по терапевтични показания – при увреждания на зъбите (например абразия) или на венеца (например венечна усмивка).

Най-често се използват порцеланови фасети и/или коронки на горните и долните зъби.

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 1:

ХОЛИВУДСКА УСМИВКА С ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ

Млада пациентка, която желае порцеланови фасети поради естетични показания (холивудска усмивка). „Холивудските зъби“ са правоъгълни, равни и идеално бели. За постигането на този цвят се използва порцелан с избелен цвят, който е много по-светъл от най-светлия естествен цвят. Пациентката избра избелен (bleach) цвят BL3, който е с 3 тона по-светъл от естествения й цвят (В2).

Зъботехник: Любомир Филимонов

Холивудска усмивка с порцеланови фасети - краен резултат
Холивудска усмивка с порцеланови фасети - краен резултат

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 2:
ЛЕЧЕНИЕ НА АБРАЗИЯ И ПЪЛНА ПРОМЯНА НА УСМИВКАТА

Пациент с абразия на предните горни и долни зъби и дълбока захапка. На първия етап от лечението след анализ на оклузията бе повдигната височината на захапката чрез оклузални фасети. Така се освободи място за възстановяване на предните зъби. Зъбите бяха възстановени с максимално щадящи конструкции – горните зъби с порцеланови коронки, а долните – с порцеланови фасети.

Абразията често се дължи на патологични рефлекси, като стискане и скърцане със зъби (бруксизъм), особено по време на сън, когато пациентът няма контрол. Поради това пациентът трябва да носи силиконова шина върху зъбите си по време на сън.

Абразията на зъбите е свързана с понижаване на височината на захапката и задълбочаване на нормалните гънки на кожата около носа и устата – т.нар. старчески вид. Възстановяването на височината на оклузията изглажда и кожните гънки и връща младия вид на лицето.

 

Зъботехник: Любомир Филимонов

Лечение на абразия - повдигане на височината на захапката

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 3:
ГИНГИВОПЛАСТИКА И ХОЛИВУДСКА УСМИВКА

Пациентка с фотополимерни фасети желае желае хирургична корекция на венечна усмивка (гингивопластика) и холивудска усмивка.

Нормално при широка усмивка се вижда част от венеца. При венечната усмивка се разкрива по-голяма част от венеца, което може да се дължи на къса горна устна или разрастване на венеца, който скрива част от коронките на зъбите.

Извършена е хирургична корекция на венечния ръб. Изработени са временни фасети до готовност на постоянните. Зъбите са възстановени с порцеланови фасети с избелен цвят (BL3). Венечният ръб се възстановява окончателно за няколко седмици.

Зъботехник: Любомир Филимонов

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 4:
ХОЛИВУДСКА УСМИВКА

Пациент с множество пломби и коронки желае естетично възстановяване с порцеланови фасети и коронки с избелен цвят (BL3).

Зъботехник: Любомир Филимонов

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 5:
ХОЛИВУДСКА УСМИВКА С ПОРЦЕЛАНОВИ ФАСЕТИ

Млада пациентка, която желае холивудска усмивка – равни и бели зъби с “изкуствен вид”. Пациентката желае най-светлия цвят. (BL1), който е с 4 тона по-светъл от естествения цвят на зъбите й. Желаната усмивка е постигната с помощта на порцеланови фасети и минимално изпиляване на зъбите.

Зъботехник: Любомир Филимонов

КЛИНИЧЕН СЛУЧАЙ 6:
ХОЛИВУДСКА УСМИВКА С ФОТОПОЛИМЕРНИ ФАСЕТИ

Пациент, който желае холивудска усмивка с фотополимерни фасети без изпиляване на зъбите. Фасетите са изработени в едно посещение. Използван е фотополимер с избелен цвят, много по-светъл от най-светлия естествен цвят.

Холивудска усмивка с фотополимерни фасети
Д-р Мая Живкова

За повече информация за пълната промяна на усмивката можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт