Професионално почистване на зъбите

 

Красотата започва от здравето – красотата на усмивката се определя от здравите зъби и здравите венци.

Почистването на зъбите е основна грижа за зъбите и устната кухина. Днес съществуват много видове четки, работещи на различни принципи, много видове пасти за домашна употреба и допълнителни приспособления – като конци за почистване на зъбите. Добрата лична хигиена е много важна за здравето на зъбите и на венците.

 

ПРОФЕСИОНАЛНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Професионалното почистване на зъбите има за цел отстраняване на зъбна плака и зъбен камък, които пациентът не може да почисти сам.

Зъбната плака е мека материя, която се състои от хранителни остатъци и бактерии. Скоро след отлагането си върху зъбите тя се отстранява лесно. Ако обаче не бъде почистена, тя променя качествата си – става по-твърда и по-здраво се фиксира към зъба. В нея започват да се развиват и патогенни бактерии, които образуват киселини. Киселините извличат калция от зъбите и така зрялата плака създава условия за развитие на зъбен кариес. Когато контактува с венеца, плаката води до възпаление на венеца (гингивит) и подлежащата кост (периодонтит, пародонтит). Увреждането на връзката между венеца и зъба води до загуба на зъбите (процес, популярен като пародонтоза). Когато в зъбната плака се натрупат минерални соли, тя се превръща в зъбен камък. Често той натрупва и пигменти, които се виждат като оцветявания по зъбите.

Почистване на зъбна плака и зъбен камък

 

Почиствате ли добре зъбите си?

Плаката е бактериален слой, който се образува върху зъбите и венеца непрекъснато. След като бъде отстранен, този слой (наричан също биофилм) бързо се образува отново от бактериите в устата. Този слой трябва да бъде отстраняван периодично чрез почистване на зъбите с четка, паста и зъбни конци.

Повечето хора полагат усилия да почистват добре зъбите си. Въпреки това резултатите от почистването не винаги са задоволителни. Зъбната плака не винаги е видима и не винаги може да бъде отстранена лесно.

Вашият стоматолог разполага със средства за визуализиране на зъбната плака и средства за ефективно отстраняване на плаката.

Средствата за визуализиране на зъбната плака са таблетки, гелове и разтвори, които съдържат специални багрила. Тези багрила не оцветяват чистите зъбни повърхности, но оцветяват плаката.

Един такъв продукт позволява не само локализиране на плаката, но и определяне на нейната зрялост. В розово се оцветяват зоните, които са почиствани скоро, с незряла плака, която може да бъде отстранена лесно. В тъмносиньо и виолетово се маркират зоните, които не са почиствани през последните 48 часа и в които се е образувала зряла плака; тази плака е причина за развитие на гингивит. В светлосиньо се оцветяват зони със зряла плака, в които има продукция на киселини и плаката има киселинна реакция (рН под 4.5); тези зони са с висок риск за развитие на кариес и гингивит.

Зъбна плака

Поискайте от вашия стоматолог да провери състоянието на зъбите ви, за да разберете дали почиствате зъбите си ефективно.

Вашият стоматолог разполага със специализирани инструменти и материали за ефективно почистване на зъбите – ръчни инструменти, с които може да достигне трудно достъпни зони, ултразвук, Airflow (почистване на зъбите с фини частици сода под налягане), специални четки, гумички и пасти с различна абразивност.

Препоръчваме професионално почистване на зъбите веднъж на 6 месеца, а ако имате повишен риск за натрупване на патогенна плака или повишен риск за развитие на кариес и гингивит – по-често. Вашият стоматолог ще ви препоръча профилактичен план, подходящ за вас, включително и средства за хигиена на зъбите у дома.

Редовните контролни прегледи и редовното професионално почистване на зъбите ви гарантират в най-висока степен здраве за вашите зъби и вашите венци.

 

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗЪБИТЕ СИ

Нашите пациенти получават безплатно книжка с подробно упътване за това как да се грижат за зъбите си и за денталните си възстановявания – пломби, коронки, фасети, мостове и протези.

Нашите пациенти получават гаранция за качеството и дълготрайността на денталните си възстановявания само при спазване на препоръките за грижа на зъбите и устата.

Д-р Мая Живкова

За повече информация за почистването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт