Професионално почистване на зъбите

ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Почистването на зъбите е основна грижа за зъбите и устната кухина. Днес съществуват много видове четки, работещи на различни принципи, много видове пасти за домашна употреба и допълнителни приспособления – конци за почистване на зъбите, орални душове, ултразвукови устройства за домашна употреба. Добрата лична хигиена е много важна за здравето на зъбите и венците, а така също и за общото здраве.

Красотата започва от здравето – красотата на усмивката се дължи на здравите зъби и здравите венци.

ПРОФЕСИОНАЛНО ПОЧИСТВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Професионалното почистване на зъбите има за цел да отстрани зъбната плака и зъбния камък, които пациентът не може да почисти сам.

Зъбна плака

Зъбната плака е мека материя, която се състои от хранителни остатъци и бактерии. Скоро след отлагането си върху зъбите тя се отстранява лесно. Ако обаче не бъде почистена, тя променя качествата си – става по-твърда и по-здраво се фиксира към зъба. В нея започват да се развиват и патогенни бактерии, които образуват киселини. Киселините извличат калция от зъбите и така зрялата плака създава условия за развитие на зъбен кариес. Когато контактува с венеца, плаката води до възпаление на венеца (гингивит) и подлежащата кост (периодонтит, пародонтит, пародонтоза). Увреждането на връзката между венеца и зъба води до загуба на зъбите (процес, популярен като пародонтоза).

Зъбен камък

Когато в зъбната плака се натрупат минерални соли, тя се превръща в зъбен камък. Често той натрупва и пигменти, които се виждат като оцветявания по зъбите.

Почистване на зъбна плака и зъбен камък

Случай от нашата практика:

Почистване на обилно количество зъбен камък при пародонтит (пародонтоза)

Пародонтит (пародонтоза) - натрупване на зъбен камък Пародонтит (пародонтоза) - почистване и шиниране на зъбите

Пародонтит (пародонтоза) - натрупване на зъбен камък Пародонтит (пародонтоза) - почистване на зъбите

Почиствате ли добре зъбите си?

Плаката е бактериален слой, който се образува върху зъбите и венеца непрекъснато. След като бъде отстранен, този слой (наричан също биофилм) бързо се образува отново от бактериите в устата. Този слой трябва да бъде отстраняван ежедневно чрез почистване на зъбите с четка, паста и зъбни конци.

Повечето хора полагат усилия да почистват добре зъбите си. Въпреки това резултатите от почистването не винаги са задоволителни. Зъбната плака не винаги е видима и не винаги може да бъде отстранена лесно.

Вашият дентален лекар разполага със средства за визуализиране на зъбната плака и средства за ефективно отстраняване на плаката.

Средства за визуализиране на зъбната плака

Съществуват таблетки, гелове и разтвори, които съдържат специални багрила и оцветяват избирателно зъбната плака. Тези багрила не оцветяват чистите зъбни повърхности.

Един такъв продукт позволява не само локализиране на плаката, но и определяне на нейната зрялост – давността на зъбната плака. Колкото по-дълго остане непочистена зъбна плака върху зъбите, толкова по-вредна за зъбите и венците става тя.  Този препарат оцветява в розово се зоните, които са почиствани скоро, с незряла плака, която може да бъде отстранена лесно. В тъмносиньо и виолетово маркира зоните, които не са почиствани през последните 48 часа и в които се е образувала зряла плака; тази плака е причина за развитие на гингивит и пародонтит (пародонтоза). В светлосиньо се оцветяват зони със зряла плака, в които има продукция на киселини; тези зони са с висок риск за развитие на кариес и гингивит.

Зъбна плака

Поискайте от вашия дентален лекар да провери как почиствате зъбите ви, за да разберете дали ги почиствате ефективно.

Професионално почистване на зъбите

Вашият дентален лекар не само може да визуализира зъбната плака, но и разполага със специализирани инструменти и материали за ефективно почистване на зъбите – ръчни инструменти, с които може да достигне трудно достъпни зони, ултразвук, Airflow (почистване на зъбите с фини частици сода бикарбонат под налягане), специални четки, гумички и пасти с различна абразивност.

Препоръчва се професионално почистване на зъбите веднъж на 6 месеца, а при повишен риск за натрупване на патогенна плака или повишен риск за развитие на кариес и гингивит – по-често. Вашият дентален лекар ще ви препоръча профилактичен план, подходящ за вас, включително и средства за хигиена на зъбите у дома.

Редовните контролни прегледи и редовното професионално почистване на зъбите ви гарантират в най-висока степен здраве за вашите зъби и вашите венци.

КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗЪБИТЕ СИ

Нашата книжка “Как да се грижим за зъбите си” е свободна за сваляне. В нея може да прочетете повече за това как да се грижите за зъбите си и денталните си възстановявания – пломби, коронки, фасети, мостове и протези.

Правилната грижа за зъбите осигурява тяхното здраве през целия живот. Правилната грижа за денталните възстановявания удължава срока им на годност.

Как да се грижим за зъбите си
Как да се грижим за зъбите си

Д-р Мая Живкова

За повече информация за почистването на зъбите можете да се свържете с д-р Живкова на тел. 0889 217 402 или чрез формата за контакт